Tom Bombadil'in Eru olduğu görüşünü ilk kez senden okudum. İkna edici bir açıklama. Zaten Bombadil ve Altınyemiş Tolkien ve Edith olarak söylenirdi, Altınyemiş'e nehrin kızı denmesi de ordan gelir, diye biliyordum. Orta Dünya'nın yaratıcısını kendisi olarak görmesi çok normal Tolkien'in. Ancak benim düşüncem bu değil.
Tom Bombadil'in Maceraları isimli şiir kitabında Bombadil'in doğa üzerindeki tartışmamız üstünlüğü söz konusu. Altınyemiş'in de bu özelliği göz önünde bulunursa Aule diyebiliriz belki ama Bombadil demirci değil, daha çok Yavanna gibi ağaçlar, kuşlar, hayvanlar üzerinde bir etkisi var. Eğer dişi olsaydı bunu rahatlıkla söylerdik. Ayrıca Bombadil'in Altınyemiş'e "kızım" diye hitap ettiği görünür.
Burdan yola çıkarsak Bombadil hakkındaki en büyük iddia doğrulanıyor. O dünyanın kalbindeki ateşin ta kendisi, Arda. Klasik metinlerde Maia olduğundan söz edilir, ancak Tolkien metinlerinde, Yüzüklerin Efendisi'nde, Orta Dünya'da Fangorn ile birlikte yaşayan en yaşlı canlı olduğunu söyler(Fangorn başka bir şey söylüyor aslında). Fangorn Orta Dünya'nın bir parçası, bunun yanında Gandalf, Saruman gibi Maia'ları da sayabilriz. Ancak bunlar da yarı tanrı. En yaşlılar varoluşun birer parçası. O zaman Bombadil de böyle olmalı. Altınyemiş'e kızım diye hitap etmesinden de yola çıkarsan Bombadil Arda'nın Ruhu olabilir. Böylece Nehir de onun kızı olur.
Bombadil, Arda'nın kendisi olduğu için içindekilere karşı bir zaafı yok. İçindekiler yok edilse de o hala ayakta kalacak. Derdi tasası yok, çok mantıklı. Arda yaratıldığında Eru'nun koyduğu ve Ainur'un hayran kaldığı ateş odur belki, hiç bir derdi tasası olmaması onları hayran bırakmıştır.
Tolkien'e bize böyle tartışılabilir bir karakter bıraktığı için tekrar teşekkürler