Dün siemada izledim filmi. Sinemanın ses ve görüntü kalitesi biraz düşüktü. Ama ona rağmen görüntüler (özellikle o bulut sahneleri) hala aklımda. Şİmdiye kadar yapılmış en iyi Türk filmleriden biri.
Ama şöyle bir şey söyleyeyim. Filmi milliyetçi duygularla militarist coşkularla izlemeye giderseiz küfrederek çıkabilirsiiz salondan. Çünkü gayet de atimilitarist bir film olmuş. Ve bana fena halde Kubrick'in Full Metal Jacket'ını anımsattı. Özellikle ilk yarısındaki askerlerin bekleyiş piskolojisi harika işlenmiş, yani aslında bakarsanız hiçbir şey olmuyor diyebilirsiniz ama aslı ilk yarısında gibi geldi bana. İkinci yarısı biraz daha hareketli filmin. Bir pusu sahnesi var ki, isaı nasıl geriyor hayret edersiniz. Sonra filmde askerlerin aileleriyle konuşma sahnelerine geçiyor ki buranın harika işlendiğini düşünüyorum. Tüm askerlerin kendilerie biçilen görevlerin dışında dışarıda, gerçek hayatta bir yaşantıları var ve ne olursa olsun, onlar orada yaşıyorlar, asker üniformalarının altında değil. Komutanın kendisinin aksi durumunu belirttiği hüzünlü sayılabilecek ve saıyorum filmin asıl mesajını içeren konuşmasıysa filme damgayı vuruyor. Sonra ise Türk sinemalarında efsane olabilecek bir çatışma sahnesi yaşanıyor. Aylardır karda soğukta çarpışan komandolar bekleyişten öyle rahatsız olmuşlar ki saldırı sırasında şok oluyorlar. Ve ortaya inanılmaz rahatsız edici bir sahne çıkıyor.
Filmin çekimleri çok iyi, kurgu da çok iyi, teknik açıdan bakarsak şimdiye kadar yapılmış en sağlam filmlerden. Ciddi ciddi o bulut sahelerini görmeniz gerektiğini düşünüyorum. Ama filmde bana göre eksik olan, tam olarak söylemek istediği şey. Yani, ne tam olarak FMJ tadıda atimilitarist, ne de milliyetçi. Bir şeylere fazla dokunmadan yapıldığı kesin. Buna rağmen harika bir savaş karşıtı Türk filmi olmuş. Şövenizm, ajitasyon bekleyip gitmeyecek olanlara kesinlikle gitmelerini öneririm.