Kayıt Ol

Mîm

Çevrimdışı Jean Valjean

  • **
  • 281
  • Rom: 17
    • Profili Görüntüle
Mîm
« : 11 Temmuz 2012, 13:22:42 »
Mîm

Mîm, İlk Çağ’da yaşamış olup Bodur-cücelerin sonuncularındandı.

İki oğluyla birlikte Beleriand’ın ortasında Amon Rûdh’ta gizli bir hazineyle yaşamaktaydı. Túrin haydutlarla beraber geldiğinde çuval taşıyan Mîm’i esir alırken oğulları Ibûn ve Khîm’i okla vurdular.

Son Bodur-cüceler sırtlarında çuvallarla yürürken

Haydutlar Mîm’i kendilerini evine götürmesi için zorladılar. Orada Khîm’in öldüğü açığa çıktı ve Túrin pişmanlık duyarak üzüntüsünün nişanı olarak eğer servet sahibi olursa bol altınla danwedh[*]fidye[/*] ödeyeceğine dair bir söz verdi. Bunun üzerine Mîm yatıştı ancak yine de asla Túrin’i sevmedi, yalnızca ona saygı duydu.

Beleg Cúthalion Amon Rûdh’a gelince Mîm sinirlendi: elflerden nefret ederdi, özellikle Sindar’dan. Yine de elfin kendi salonlarında olmasına müsamaha gösterdi. Lakin bu kin onu ihanete götürdü ve Morgoth’un hizmetkârlarını Túrin’in saklanma yerine getirdi. Tüm haydutlar öldü, Túrin götürüldü ve Beleg bağlanarak orada bırakıldı. Mîm onu bu halde buldu ve tam öldürecekken yaralı Androg’un sayesinde Beleg kurtulmuş oldu. Mîm kaçtı ancak oğlu Ibûn muhtemelen orklar tarafından öldürüldü. Túrin Glaurung’u öldürdükten sonra Mîm Nargothrond harabelerine gidip hazineye el koydu.

Húrin Thalion tüm bu olanları Morgoth’un gözünden gördü ve Túrin’in yazgısında kötü bir yere sahip cüce Mîm’i öldürmek adına Nargothrond’a doğru yola çıktı. Mîm'in ölürken lanetlediği hazine Nargothrond’dan Doriath’a götürüldü Thingol’ün ölümüne yol açtı.

Efsanenin başka biçimi


Silmarillion’un önceki versiyonlarında Mîm çok daha kötü bir karakter olarak geçiyordu ve Túrin’e ihanetinde daha etkindi. Ancak Tolkien’in yazılarında cüceler, orka benzeyen yaratıklardan bildiğimiz haldekine dönüşünce Mîm’in mizacı da değişmiş oldu. Ve böylece bir hain olmaktan ziyade kendi değerlerine göre yaşayan trajik bir karakter oluştu.

Kaynaklar:
http://tolkiengateway.net
http://lotr.wikia.com
He Who Dwells Beneath The Waves

Çevrimdışı Maedhros

  • **
  • 200
  • Rom: 2
  • hmm akraba katli mi? bayılırım!
    • Profili Görüntüle
Ynt: Mîm
« Yanıtla #1 : 01 Haziran 2015, 20:46:29 »
Ayrıca Mim bilinen son bodur-cüceydi. İlk bodur-cüce (muhtemelen Mim'in atası veya tanıdığı biri)  Elfler tarafından bir av sırasında hayvan zannedilerek yakalandı fakat konuştuğunda pek hayvan gibi konuşmadığı kanaatine varılarak onun da düşünebilen bir yaratık, Cüceler'in bir akrabası olduğu düşünüldü. Mim'in nefreti hem Sindar'ın zanaate önem vermemesi, hem de eski Bodur-cücelerin topraklarını işgal etmeleri sebeplerinden olabilir. Mim aslında orklara ispiyonculuk yaptığında Turin'i serbest bırakacaklarını, yalnızca diğerlerini alıp götüreceklerini hesaplamıştı ama hatırladığım kadarıyla Turin'in bu kadar meşhur olduğunu bilmiyordu ve Turin'i götürürlerken onu kurtarmaya çalıştı, orklar tarafından eli ayağı bağlandı. Ork da olsalar Orta Dünya'da yeminler bozulmadığından Mim ihanetine karşılık hayatının güvencesini veren orklar tarafından öldürülmedi.

Aslında Mim Cüceler hakkında önemli bilgiler veren, yakından tanıdığımız bir karakter. İki oğlu öldürülmesine rağmen hayatına zarar gelmesin diye kinini içinde besledi ve sesini hiç çıkarmadı. Buna rağmen aşağılandığında (diz çökme mevzusu) bayağı sinirlendi. Ayrıca oğullarının intikamını almaktan "kan parası"nı duyunca vazgeçti. Sonra öğrenme hevesi olan Turin ile arkadaş oldu. Hurin tarafından öldürülürken Nargothrond hazinesine sahip çıkmıştı bu da ne denli aç gözlü olduğunun bir kanıtı. Aslında bu mesajı çok boşa yazdım baya canım sıkılıyor arkadaşlar mazur görün.
"O çılgınlık anında Iluvatar üzerine ant içtik kardeşim.
Eğer sözümüzden dönersek Sonsuz Karanlığı çağırmış olacağız.
Ve söyle bana, o zaman bizi kim kurtaracak?"