Kayıt Ol

Orta Dünya Mitinin Kozmo Unsurları

Çevrimdışı Asfaloth

  • **
  • 161
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Orta Dünya Mitinin Kozmo Unsurları
« : 09 Ağustos 2009, 16:07:40 »
Eru Ilúvatar kendisi dışındaki varlığın yaratıcısı, Tanrı. Kendisinin başlangıcı yoktur. Bu konuda Silmarillion’un ilk cümlesi şöyledir: Önce Eru vardı...

Sonsuz Salonlar,Eru'nun, zamanın ötesindeki yeri. Kainatın  dışındadır ve fizikötesi, maddeötesi bir nitelik arzeder. Sonsuz Salonlar'ın İnsanların ruhlarının gideceği yer olup olmadığı tam bilinmemekle beraber büyük ihtimalle -ruhlar madde alemine ait olmadığı için madde alemiyle bağı kesildiğinde oraya gideceği tahmin ediliyor. Şurası bir gerçek ki, Adanel hikayesinde insanların Eru'ya döneceği belirtiliyor fakat hikayeden yola çıkarak bunun bir kural olarak alınabileceği tartışmalıdır. Christopher Tolkien, Silmarillion’un eklerinde bu konuyu ele almıştır.

Boşluk, Avakúma, Kúma, Dış Karanlık, Kadim Karanlık, Sonsuz Karanlık - Varlık aleminin dışında, Sonsuz Salonlar'ın, Arda'nın ve bütün Eä'nın dışında soyut bir antivarlıktır. Tam olarak belirtilmemekle beraber, Eä'nın etrafını çevreleyen Boşluk'la -Eä'nın içinde yer alan- Arda'nın etrafını çevreleyen boşluk birbirinden farklıdır. Zira, birisi Eä'yı çevrelerken, diğeri Eä tarafından kuşatılmaktadır. Boşluk'ta hiçbir güç ve yetenek etkinlik gösteremez. Melkor, Öfke Savaşı'ndan sonra Boşluk'a atılmıştır, fakat efsaneye göre, dünyanın sonunun geleceği ahir zamanda dünyaya gelmenin bir yolunu bulacaktır ve Túrin Turambar tarafından ebedî olarak öldürülecektir.
 
Şematik resimde, Eä'nın ilk hali görülüyor. Ekkaia'nın dışında Boşluk vardır .Eä, zamanla büyük değişiklikler yaşamıştır. Bunlardan en önemlisi, İkinci Çağ'ın sonundaki büyük felakette yaşanır. Númenor'un gazaba uğratılışı sırasında evrende de büyük değişiklikler yapılır. Boşluk'un gerçek dünyanın atmosferine benzer bir atmosfere dönüştürüldüğü tahmin ediliyor.Eä,  Eä Quenya lisanında kainatı  ifade etmek için kullanılır. Kelimenin kökeni Quenya'da olmak fiilidir. Bu açıdan, Eä'nın mahiyetini ayırt etmek için "mevcut olmayan"ın zıttı olarak "mevcut olan" tanımlaması yapılır. Buradan yola çıkarak Eä'nın haricindeki herşey -Ilúvatar'ın Sonsuz Salonları da dahil olmak üzere- atomdışı -dolayısıyla soyut ve mahiyeti anlaşılmaz- varlıklardır. -Eru'nun ilk yarattığı- Meleksi varlıklar Ainur, Eä'nın dışında iken Eä'yı "Küçük Krallık" olarak nitelemişlerdir. Buradan yola çıkarak, Eru'nun gözünde bütün yaratılmışlar alemi -yaratılmışlar alemi haricindeki varlığa kıyasla- görece çok küçük bir şeydir. Eru Ilúvatar, yaratılmışlar alemini düşünceden gerçekliğe dönüştürmek için "Eä!" demiştir.

Arda,  dünya ve çevresindeki yıldızlı gök kastedilerek "dünya" anlamında kullanılır. Arda'nın dünya göğü ile, gerçek dünyadaki dünya göğü arasında farklar vardır.

Boşluk, Tolkien'nin notlarından yola çıkarak yapılan değerlendirmelerde, Eä'nın dışındaki boşluk ile Eä'nın içindeki boşluğun aynı varlık olmaması gerektiği belirtilse de bu konuda net bir bilgi yoktur. Bu boşluk, Arda'nın Kuşatan Deniz dışındaki kısmıdır. Gerçek kainatta, evrende gök cisimlerinin olmadığı boş kıyılarını karşılar.

Vaiya, Ekkaia, Kuşatan Deniz, Çevreleyen Deniz, - İkinci Çağ'ın sonunda yaşanan tufandan önce dünyanın etrafını çevreleyen karanlık denizdir. Vaiya, dünyayı tamamen çevreler ve dünyanın altında bir deniz, üstünde de hava olarak mevcuttur. Arda, Vaiya'nın içinde -denizde yüzen bir gemi gibi- yüzen bir varlık olarak tasvir edilmiştir. Suların Efendisi Ulmo, Arda'nın köklerinin altında Vaiya'da yaşar. Vaiya, son derece soğuktur, öyle ki, Vaiya'nın suları ile Belegaer'in sularının kesiştiği Orta Dünya'nın kuzeyinde Helcaraxë buzulu oluşmuştur. Ulmo'nun gemileri dışında Vaiya'da hiçbir gemi yüzemez. Númenorluların gemileri Vaiya'nın üzerinde yüzmeye çabalamış fakat batmıştır ve içindekiler boğulmuştur. Güneş, yerin etrafında dolanırken, Vaiya'nın su kesiminden geçerdi ve o zamanlar Vaiya'nın suları ısınırdı. Arda, yuvarlaklaştırıldığında Vaiya yok edilmiştir, bununla birlikte, üst atmosfere dönüştürüldüğü de tahmin edilmektedir.

Ilmen,
 
Birinci Çağ'da Arda'nın batısı. Arda, Birinci Çağ'a gelindiğinde, ilk yaratıldığı halden çok farklıdır ve Ainur'un Müziği'nde tasarlanan mükemmel evren değildir. Morgoth ile Valar arasındaki savaşlar, Arda'yı iyilerin ve kötülerin yaşayabileceği yerler bulunan karmakarışık bir hâle getirmişti.- İkinci Çağ'ın sonundaki tufandan önce, ışıkla aydınlatılmış temiz havadan oluşan bir uzay alanıdır. Yıldızlar ve diğer gök cisimleri burada bulunur. Diğer deyişle "dünya dışındaki uzay"dır. Tolkien'in, Ilmen kelimesini Fince'de "hava" için kullanılan "ilma" kelimesinden türettiği tahmin ediliyor. Ay, Ilmen'in içinde dolaşarak dünya etrafındaki seyrini tamamlar ve daha sonra Ilmen Uçurumu'ndan yörüngesinin başladığı yere döner.

Alcarinque, Morwen, Silindo,(jupiter)

Anarrima

Anor, Ur, Güneş.

Borgil, (Aldebaran)

Carnil, (Mars)

Eärendil Yıldızı, Gil-Amdir, Gil-Oresetel, Gil-Orrain, (Venus)

Eksiqilta, Ekta-, (Orion Kuşağı)

Elemmire, (Merkür)

Helluin, Gil, Nielluin, Nierninwa, (Akyıldız)

Ithil, Silmo, (Ay)

Luinil, (Uranüs)

Lumbar, (Satürn)

Menelvagor, Daimord, Menelmacar, Mordo, Göğün Silahşörü, Taimavar, Taimondo, Telimbektar, Telimektar, Telumehtar, (Orion) - Túrin Turambar'ı ve her şeyin sonu geldiğinde dünyaya geri dönerek Son Savaş'ta Melkor'u yeneceği kehanetini temsil eder. Telumehtar ismi kullanımını yitirdiğinde, Menelmacar ismi kullanılmaya başlandı. Daha sonra bu isim de dönüşerek, Sindarin dilinde Menelvagor olarak anılmaya başlandı.

Morwinyon, (Arcturus)

Nenar, (Neptün)

Remmirath, Itselokte, Sithaloth

Soronume

Telumendil

Til

Valacirca, Vaların Orağı, Yanan Çalı, Durin’in Tacı, Edegil, Otselen, Saban, Yedi Yıldız, Yedi Kelebek, Gümüş Orak, Timbridhil, Varda tarafından -Melkor ve hizmetkârlarına bir uyarı olarak göğe yerleştirilmiş ve Elflerin Uyanışı'nı hızlandırmış yedi yıldızlı bir takımyıldız. Bu takımyıldız ayrıca, Moria'nın girişinde kendisini görmüş olan Durin'in sembolüdür. Beren'in bir meydan okuma şarkısına ilham olmuştur. Silmarillion’da anlatıldığına göre Valacirca kuzey gök küreye, Melkor'a bir felaket işareti, elflere ise bir ümit işareti olarak yerleştirilmiştir. Valacirca, Tolkien'in kitaplarda adını söylediği çok az takımyıldızdan birisidir. Diğer bir önemli takımyıldız Menelmacar'dır.

Wilwarin, (Kraliçe takımyıldızı)

Vista, Hava,  - Vista, atmosferin solunum yapılabilen kısmıdır.

Fanyamar, Bulutlar Ülkesi, Bulutların oluştuğu yukarı atmosfer.

Aiwenórë, Kuşlar Ülkesi - Kuşların rotalarının yer aldığı aşağı atmosfer.

Ambar, Imbar, - Dünyanın atmosfer hariç kısmı, karalar ve denizler. Orta Dünya Ambar'daki kıtalardan birisidir. Tolkien'in anlattığı öykülerin birçoğu bu kıtada geçtiği için Tolkien'in kurgusal evrenine de Orta Dünya evreni, Orta Dünya efsanesi gibi adlar verilmiştir.

Ëar - Dünyanın karalarla çevrili olmayan bütün denizlerinin ve okyanuslarının toplu adı.
I'm not bad. I'm just drawn that way

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Orta Dünya Mitinin Kozmo Unsurları
« Yanıtla #1 : 10 Ağustos 2009, 13:32:36 »
Alıntı yapılan:  Jazira
Sonsuz Salonlar'ın İnsanların ruhlarının gideceği yer olup olmadığı tam bilinmemekle beraber büyük ihtimalle

Burada mevzu İskandinav mitolojisindekiyle aynı muhtemelen. Büyük savaşçıların, önemli kimselerin ruhları salonlara çağrılacak, önemli bir durumda geri dönebilecektir. Bunu büyük Elf Beyi Glorfindel ve Maia Gandalf örneklerinden biliyoruz. İkisi de Balrog'a karşı savaşıp (bir nevi) tebalarını koruduktan sonra öldüler, ancak belki daha kutlu bir mücadele adına geri gönderildiler.

İskandinavlarda, ölü savşçıların ruhları Ragnarok(kıyamet) döneminde geri gelecek ve savaşacaktır. Yüzüklerin Efendisiyle ilgili bir Ragnarok efsanesini ilk kez burada duydum. Kaynak nedir?
try again fail again fail better

Çevrimdışı Asfaloth

  • **
  • 161
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Orta Dünya Mitinin Kozmo Unsurları
« Yanıtla #2 : 10 Ağustos 2009, 16:53:07 »
Lotr nin alman fan sitesinden ceviri ancak cevirdikten sonra farkina vardim ki vikipedide zten turkceye cevrilmisi warmis :)
I'm not bad. I'm just drawn that way

Çevrimdışı Asfaloth

  • **
  • 161
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Orta Dünya Mitinin Kozmo Unsurları
« Yanıtla #3 : 10 Ağustos 2009, 17:55:14 »
İskandinav Tanrıları
İskandinav tanrıları insana benzemekle birlik­te dev boyutluydu. Bu tanrılar, yer, uyur, doğar, ölür, sever, nefret eder, korkar ve kederlenirdi. Arkadan vurmayı kınar, başarılı olduğu kadar başarısızlık da gösterebilir, sa­vaşta yenilebilirlerdi.
İçlerinde en başta gelenler Aesir tanrılarıy­dı. Gökyüzünde Asgardr denen gizemli bir yerde yaşarlardı. Baş tanrı Odin'di; tüm tanrıların ve insanların babası, gökyüzünün efendisi, ölüler dünyasının kralıydı. Büyük sarayı Valhalla'da, ölen savaşçıları yargılar en kiymetlilerini Ragnarok icin kutsal kapilarin ardina kapatirdi.İskandinav efsanelerinin bu kismina fantazi edebiyatinin baslica eserlerinden olan Lord of the Rings ve The Wheel of Time(Zaman Carki) 'dada rastlanir.

Ceviri :http://www.lotrfanart.net/main.php
I'm not bad. I'm just drawn that way