Kayıt Ol

Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği

Çevrimdışı Gedwesverdar

  • **
  • 189
  • Rom: 5
  • Bestrafe Mich
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
« Yanıtla #30 : 09 Kasım 2010, 16:48:00 »
   Ülkemizde kitap okuma özürü olmakla birlikte birde kitap okumanın tek amacının bilgi edinmek olduğu düşüncesi yaygın. Zevk için okumak diye bir şey yok sanki. Belki de kitap okumanın az olmasının sebeplerinden biri de budur. Çünkü insan belirli bir yaşa varıktan sonra çocuk kitaplarını (Gerçekten çocuk kitapları) okuyamayacak bir tutum içerisine girmiş oluyor. Bundan sonrasında da ya klasik ya da araştırma kitapları veriliyor eline. Böyle olunca da tabiki sevmez insan okumayı. Ben fantastik kurgu ile tanışıncaya kadar kitap okumaktan nefret ederdim mesela.

    Ha bir de bu aşamayı başarıyla atlatmış olanlarda var ki biraz daha zor onların işi. Benim çok fazla karşılatığım bir sorun var: "Saçma". Babamdan nefret etmiştim sırf bu yüzden. Ben Eragon'u okurken "Yine mi o saçma sapan kitapları okuyorsun?" deyip durmuştu. Arkadaşlarım "Çocuk kitapları okuyup duruyorsun" demiştiler. Türkiyedeki yapıdan tamamen şikayetçiyim.  Bir kere saygı ve empatiden eser yok ülkemizde. Okuduğumuz şeyi beğenmeseler bile saygısızca daranıyorlar.

Neden ki bu anlamsız yaradılış,
Yok olacaksa bir gün her yaratılmış?

Çevrimdışı Kharas

  • **
  • 53
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
« Yanıtla #31 : 02 Aralık 2010, 21:39:31 »
Son yıllarda Türk yazarlardaki gelişmeyi göz ardı edemeyiz. Gerek kitapların filmeleri çıkarılarak fantastik kitapların tanıtımının artması ve gerek türe olan saygının bir nebze olsun oluşması bunda pozitif etmenler olarak öne çıkıyor. Ha şimdi dersiniz ki, hop birader bak filmi yapılmasın şöyle-böyle, ben onu demiyorum. Tanıtımına katkısı olduğu açık ama.
Ben milletimi hayalgücü güçlü bir ırk olarak görüyorum. Evet yazarlarımızın bu alanda gelişmeleri için belli bir zaman geçmeli ama şu anki gelişimi bile beklentimin üzerinde. Bir de şu var, parayı veren düdüğü çalıyor. Bazı kitaplar parayı bastırarak basılıyor ki onlar fantazya adı altında ipe sapa gelmez kitaplardır. Onları geçelim. Diğerlerine bakacak olursak, önceden derin bir eksiklik olan fantastik şimdilerde kalemi giderek güçlenen yazarlarımız sayesinde sağlam temeller oluşturuyor.
Ben Türk yazarlara güveniyorum. Halen daha bir eksiklik olarak kalsa da bir 5 sene sonra bu eksiklikte belli dolgunluklar göreceğiz. Ama eğer bunu edwardgiller ve şuursuz takımı olarak devam ettirilerse o zaman eksik kalsın, gelişmesin demekten de kendimi alamam. Popülerist yaklaşımlardan uzak duruyorlar şimdilik. Gidişatı beğeniyorum.
Türkiye'de fantastiğin adı da giderek yükseliyor. En azından Yüzüklerin Efendisi, Tolkien adları geçince saygı duruşuna geçilmesi gerektiğini biliyorlar.

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
« Yanıtla #32 : 18 Aralık 2010, 21:34:20 »
Fantastik furyası artık daha geniş kitlelere yayılıor. Bizim nesilin çoğu fantastik okuyor gibime geldi benim. Fakat yine de türkiyede büyük bir kitle fantastik edebiyattan her hangi bir şey geçince veya kitabı elinizde gördüklerinde, "Ne okuyorsun sen? Sihir büyü, günah evladım, günah!" ya da "Yine mi bu saçma şeyleri okuyorsun," gibi şeyler söylüyorlar. Allahtan benim pek karşıma çıkmadı. Neyse. İnsanların bunu demelerinin temel sebebi ya muhafazakarlık ya da dini bu tür şeylerle karıştırıyorlar ve tam olarak ne olduğunu bilmedikleri bir şeye yorum yapmaya çalışıyorlar. Türkiye'nin bir eksiği de eme saygı! En basit örnek korsan film örneği. Şimdi bir kısmınız "Ne var bunda, çok daha ucuz." falan diyecektir ama bu hırsızlık yapmakla aynı şey. Fantastik tam böyle değil ama şöyle açıklayayım: İnsanlar hep, "Aman ne saçma, ne anlıyorsun bunlardan?" diyorlar. Oysa, "Ben pek sevmem ama senin zevkin tabii, bir şey demeyeceğim," tarzı şeyler söyleseler daha güzel olmaz mı? Hem kimseyyi kırmış olmaz. Önce bunu düzelttmeliyiz.
İnsan, hayalleriyle vardır.

Çevrimdışı TurkceBKF

  • **
  • 77
  • Rom: 6
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
« Yanıtla #33 : 15 Ocak 2011, 13:28:15 »
Kusura bakmayın çok sık takip edemedim forumu. Malkavian yorumuna geç cevap veriyorum. Demişsin ki:

Kısacık bir yorumla TurkceBKF sana katılmadığımı belirtmek isterim. Ben yaklaşık 9 senedir fantastik kurgu ve bilim kurgu okuyorum. Ama son 1 senedir google a girip belki de kitap aratmışımdır. Ya da bir forumda aktif olarak yorum yazmışımdır. Bu benim 1 yıldır bu türe ilgi duyduğum anlamına gelmez. Aradaki 8 sene google ın kaybıdır ve böyle birçok kayıp olduğuna da bahse girerim. Kitap okumayı seven insan; kitapçıya gidip, kapaklara bakıp, arkalarını çevirip, ilk bir kaç sayfasını okuyan insandır. Bundan keyif alan insandır. Google a 'blim-kurgu , Fantastik-Kurgu' yazan insan değildir.

Google'da yaptığım araştırma bir yönelim araştırmasıydı. Ne kadar doğru sonuç verdiğini net söylemek zor. 2010 biterken türe ve sektöre bakış http://wp.me/pKuOY-jz yazısında idefiksde olan kitap sayısını inceledim. Ne de olsa kitaplar okunuyor ve satılıyorsa sayısında artış olmalı değil mi? Gördüm ki
geçen sene 242 adet gözüken bilim kurgu kitapları bu sene 226′ya düşmüş. 580 adet olan fantastik kitap sayısı ise 593′e çıkmış.

%2 civarı fantastik kitap sayısındaki artış, sektörün doyduğunu ve yerinde saydığını gösteriyor. Bu bilgi pek de ilgi olmadığını bulduğum Google araştırmasıyla örtüşüyor gibi.

Çevrimdışı jacobnessie

  • **
  • 56
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
« Yanıtla #34 : 15 Ocak 2011, 13:39:41 »
Zaten çoğu arkadaş görüşlerimi belirtmiş.Bende birkaç yıla etrafımızın fantastik kurgudan geçilmeyeceğini düşünüyorum.Yayın evleri yeni yazarlara biraz yardımcı olmalı bence. :)

Love of mine, some day you will die 
But I'll be close behind
I'll follow you into the dark 

No blinding light or tunnels to gates of white
Just our hands clasped so tight
Waiting for the hint of a spark 

I Will Follow You Into The Dark. <3

Çevrimdışı Amras Ringeril

  • ******
  • 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Türkiyedeki Fantastik Edebiyat Eksikliği
« Yanıtla #35 : 19 Ocak 2011, 22:53:40 »
Şöyle bir yazı okudum da, baya iyi, kafamdaki tanımları çoğunlukla açıklamış.

http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=21485995

yazar: geber marla singer
Spoiler: Göster
sizin var olanla yetinmenizi istiyorlar. iki adımlık parklarda gezinirken yeşil bir doğanın içinde olduğunuzu sanmanızı istiyorlar. büyük şirketlerle büyük büyük anlaşmaları var: daha fazlasını dilemenizi istemiyorlar. "neden tv seyrediyorum?" diye sorgulamanızdan hiç hoşlanmıyorlar. gelenek ve göreneklere itibar edip, "yenilik kötüdür" duyurusunun altına imzanızı atmanızı bekliyorlar. görmediğiniz, gerçekte belki de hiç var olmamış şeylerden konuşmanızı içlerine sindiremiyorlar. indirim sezonuna girmiş ipodlarla ve lcd televizyonlarla ilgilenmeyip tepkisiz kalmanızı büyük bir küfür olarak kabul ediyorlar. bilinmedik yerlere değil, polis mahlukatının enderleştiği mekanlara değil; bir rehber kontrolünde kalabalık otellerde tatile çıkmanızı istiyorlar. daha 2 yaşındayken oğullarına araba alıyorlar ki, büyüdüğünde de kesinlikle arabaları düşünsün. kızlarına pembe pembe bebekler, fincanlar alıyorlar ki büyüdüğünde de başka bir şey gelmesin aklına.. işte bu ve bu ve bu nedenlerden ötürü fantastik edebiyatı kaçış olarak adlandırıyor düşünme kıtlığı içindeki iğrenç sıkıcı bayık herifler.

fantastik edebiyatı bir kaçış olarak algılarlarken gerçeklik sözde tek doğruları, ama masalların efsanelere dönüşmüş gerçekler olduğunu bile kabul etmekten aciz alçaklar. kimisi daha da ileri gidip tolkien'in yüzüklerin efendisi hakkında, "ot içmekten kafası bulanmış bir herifin uydurdukları" demişti.. tolkien'in gerçekten ot içip içip yüzüklerin efendisi'ni yazdığını kabul edelim bir an için.. benim merak ettiğim daha çok, bu yorumu yazan embesil gerçekten ot içecek olsa kendisi böyle dünyayı kasıp kavurmuş bir başyapıt yazabilir miydi acaba?.. anlamadıklarını aşağılamak gibi bir tutkuları var. ait olmadıkları yeri küçümsemek gibi zaafları var. fakir doğu edebiyatından başka bir bok bilmiyorlar. dünyayı değiştirmeye ant içmiş idealist aktivistlerin bütün çabaları ise kişisel ruhani masturbasyonlardan ileri gitmiyor.

her şekilde canına okunan, var olanla yetinemeyen huzursuzlar oluyor.

dünya böylesine pis bir yer olduğu müddetçe fantastik edebiyata ihtiyacımız var. çünkü çok büyük değerleri yitirdik, kendi ellerimizle korkunç bir medeniyet kurduk. yasalarla ve sınırlara ayrılmış ülkelerle her türlü özgürlüğümüzü baltaladık. her ne kadar şimdi en derinlere gömülmüş, bilinçaltının en diplerinde unutulmaya yüz tutmuş olsa da; insanın her zaman için maddeden ve sosyal başarılardan daha çok ruhani doyumlara ihtiyacı var, hayal etmeye özlemi var insanın. durum böyle oldukça da fantastik edebiyata ihtiyacımız var. benim var, kesinlikle var ondan eminim. camdan dışarı bakarken veya yolda yürürken veya derste ne dediğini kendisi de bilmeyen ve kullandığı yöntemler çoktan demode olmuş kıçı başı tutmayan bir profun anlattıklarını dinlerken kimse bu dünyada, aranızda yaşadığımı düşünmesin; ne kadar uzağa gidebilirsem o kadar uzağa gidiyorum her seferinde; denenmeye değer ne varsa deniyorum sonra; yeter ki içinde şiddet olmasın..

ama rahatsız olduğum bir nokta var.. özellikle yeni kuşak fantastik edebiyat okuyucularında gördüğüm bir hata.. o da; fantastik edebiyat dışındaki edebi metinleri okumamaya pek bir ısrarlılar! en az fantastik edebiyatı kaçış edebiyatı diye adlandırıp küçümsemek kadar korkunç bir hata bu da..

bir tesadüf eseri herkesin mutlu uyandığı bir sabah fantastik edebiyata da daha fazla ihtiyacımız kalmayacak, fakat şimdi akıldan geçenlere karşın, o yerin cennet olmadığını iyi biliyorum.. orası olsa olsa cehennet olacaktır.
try again fail again fail better