Öncelikle selamlar azizhayri. Gayet güzel bir konu başlığı. Mesajlar biriktikçe de değerlenecektir. Konu başlığını görünce de aklıma hemen bir şeyler geldi. Zaman ilerledikçe ve yığınlardan bir şeyler buldukça daha eklemelerde de bulunmak isterim.
Brittanica lafı geçince aklıma bir pasaj geldi hemen ve yığınları karıştırıp buldum.
Jorge Luis Borges, Brittanica okuma üzerine şöyle diyor: “Ansiklopedilere çok düşkünümdür. Ansiklopedi aylak ve meraklı insanlar içindir, ben de aylak ve meraklıyım, dolayısıyla ansiklopedi tam bana göre. Brittanica’nın eski edisyonları okumalıktı, başvuru kaynağı değildi. Bende 1911 edisyonu var; içinde Edmund Gosse’tan, Stevenson’dan makaleler var, örneğin Macaulay’in Dr Johnson üstüne makalesi, Giles’in Çin edebiyatı tarihi üstüne makalesi. Bu kitaplar okumak içindi, başvuru için değil.”
Kaynak: Notos Öykü Sayı: 54
Bir de Marilyn Monroe hakkında okuduğum kısım vardı o da şöyle;
Monroe, 1916’da Fransız gazeteci George Belmont’a, “Çekimlerin olmadığı zamanlarda ne yaptığımı kimse tahmin edemez,” demişti. “Okula gidiyordum! Bir süre Kaliforniya Üniversitesi’nde gece kurslarına katıldım. Amerikan tarihi üzerine dersler aldım ve çok okumaya başladım. Birçok harika yazarın kitabını okuma şansım oldu.”
1962 yılının Ağustos ayında öldüğünde Monroe, arkasında dört yüzden fazla kitaptan oluşan saygın bir kitaplık de bıraktı.
Kitaplara şöyle bir göz gezdirildiğinde ilk dikkati çeken, Monroe’nun büyük bir D.H. Lawrence hayranı olduğu. Romanlara olan ilgisi, listede yer alan Ralph Ellison’ın Görülmeyen Adam’ı, Hemingway’in Güneş de Doğar’ı ve Dostoyevski’nin birçok romanıyla da belli oluyor. Bunun yanında hiç çocuğu olmayan ve bunun için duyduğu üzüntüyü de daha önce dile getiren Monroe’nun kitaplığında Dr. Spock’ın Baby and Child Care’i gibi çocuk bakım kitapları da göze çarpıyor. Listede öne çıkan öbür kitaplar ise şu şekilde:
1. Düşüş, Albert Camus
2. Kamelyalı Kadın, Alexander Dumas
3. Muhteşem Gatsby, F. Scott Fitzgerald
4. Rusya’dan Sevgilerle, Ian Fleming
5. Ulysses, James Joyce
6. Yolda, Jack Kerouac
7. Venedik’te Ölüm, Thomas Mann
8. Seçilmiş Oyunlar, George Bernard Shaw
9. Kırmızı Güller, Sean O’Casey
10. Huckleberry Finn’in Maceraları, Mark Twain
11. Metafizik, Aristoteles
12. Madam Bovary, Gustave Flaubert
13. Guermantes Tarafı, Marcel Proust
14. Nana, Emile Zola
15. Toplu Oyunlar, Molière
16. Hz. Musa ve Tektanrıcılık, Sigmund Freud
17. Adlandırılamayan, Samuel Beckett
18. Sanatçının Genç Bir Köpek Olarak Portresi, Dylan Thomas
19. Ses ve Öfke - Döşeğimde Ölürken, William Faulkner
20. Dublinliler, James Joyce
21. The Collected Short Stories, Dorothy Parker
22. Kırmızı ve Siyah, Stendhal
23. The Poems And Fairy-Tales, Oscar Wilde
24. Alice Harikalar Diyarında, Lewis Carroll
25. Soneler, William Shakespeare
Kaynak: Notos Öykü Sayı: 45