Kayıt Ol

2001 - A Space Odyssey (1968)

Çevrimdışı Amras Ringeril

• 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
2001 - A Space Odyssey (1968)
« : 21 Aralık 2010, 14:50:09 »

Tür:   Bilim Kurgu, Gizem, Macera

Yönetmen:   Stanley Kubrick

Senaryo: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke

Görüntü Yönetmeni: Geoffrey Unsworth

Kurgu: Ray Lovejoy

Çıkış Tarihi:   19 November 1973 (Turkey)

Uzunluk:   141 min  |  160 min (premiere cut)

Dil:   İngilizce

I M D B

Oyuncular

Keir Dullea (Dave) , Gary Lockwood (Dr. Frank Poole) , Gary Lockwood (Dr. Frank Poole) , William Sylvester (Dr. Floyd) , Daniel Richter (Moonwatcher) , Leonard Rossiter (Smyslov) , Margaret Tyzack (Elena)

İnsanlığın şafağında Afrika çölünde bir grup primat kavga etmektedir. Aniden beliren siyah bir taş bu maymun insanlardan birini esrarengiz bir şekilde etkileyerek bir kemiği silah olarak kullanmasını sağlar: İnsanın ataları ilk aleti bulunmuştur.

2001'de, bir önceki sahneden 4 milyon yıl sonra, bir uzay gemisi aydan gelen esrarengiz sinyallerin ardında aynı siyah taşı keşfeder. Hem de ay yüzeyinde. Sinyaller Jupiter'e gitmektedir.

On sekiz ay sonra Discovery'nin güvertesinde, astronotlar David Bowman ve Frank Poole Jupiter'in gölgesine doğru yola çıkmışlardır. Uzay gemisinde HAL 9000 adında, yapay zekaya sahip, dünyanın en gelişmiş bilgisayarı bulunmaktadır. Ve hiç kuşkusuz, bu sonuncunun, kendi planları vardır...

Arthur C. Clarke'ın bir kısa hikayesinden yola çıkılarak geliştirilmiş olan bu film çoğu kişi tarafından başyapıt mertebesine oturtulurken kimileri tarafından da hiç sevilmemiştir. 2001'in birçoğu dini olan sayısız altmetni içerdiği açıktır.

Kubrick'in kendisi, yaşadığı süre boyunca insanların kafasının karışık olmasını istediğinden soru işaretlerinin hiç birini aydınlatmamıştır. Filmlerde karşılaştığımız bilgisayarlar arasında belki de en ünlüsü olan HAL bu eserde en önemli rolü üstlenen "canlı"dır.

Filmin Ay'daki sahneleri tasvir edern çekimleri bir yıldan uzun sürede ve henüz insanoğlu ayak basmadan önce tamamlanmıştır. Neil Amstrong'un seyahati sonrası Kubrick'in en ince detaya kadar -henüz açıklanmamış- gerçeklere bağlı kaldığı şaşırtıcı bir biçimde göze çarpar.

2001 kuşkusuz, insanı hayvanlardan ayıran en büyük adımın "zeka"nın ortaya çıkması olarak tanımlar ve binlercesinin yanısıra şu soruyu sorar: bir sonraki ayrım noktası ne? Evrimin bir sonraki basamağı hangisi? İlkini başlatan dış bir güç müydü? Eğer öyleyse bu kez bizi ne bekliyor.

try again fail again fail better

Çevrimdışı magicalbronze

• *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: 2001 - A Space Odyssey (1968)
« Yanıtla #1 : 21 Aralık 2010, 15:06:42 »
İnanamayacaksınız ama acayip sıkıcı. Böyle dayanabilme durumu falan hak götüre.

İzlerken herhangi bir ilacın tesirinde olmamanız önerilir. Keza şekilde görüldüğü gibi bir şey anlaşılmıyor ve uyku basıyor.

Ama primatları sevdim.
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Amras Ringeril

• 2483
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: 2001 - A Space Odyssey (1968)
« Yanıtla #2 : 21 Aralık 2010, 15:09:34 »
Magical'ın sıkıldığına bakmayın. İzleyin. O kadar da sıkıcı değil zaten [*]ehe[/*]

Şu haberi paylaşmak için baktığımda filme ait bir başlık olmadığını gördüm. Sanki vardı diye hatırlıyorum ama bulamadım, ilginç.

Kayıp 17 dakikanın içeriği şu şekildeymiş:

- "İnsanın Şafağı" sekansından bazı planlar çıkartılmış, yerine primatın kemiği kullanmasıyla ilgili başka bir sahne eklenmiş. Yeni sahne monolit'in düşük açılı bir çekimiymiş ve primatın aleti kullanmasıyla monolit arasındaki ilişkiyi açıklıyormuş.

- Frank Poole'un santrifüjün[*]galiba yerçekimsiz ortamda yürüdüğü sahneler, ben de anlamadım tam[/*] içinde koştuğu bazı sahneler çıkarılmış.

- Dave Bowman'ın bozuk vericiyi değiştirmek için depoda arama yaptığı sahnelerden bir kaçı.

- HAL'ın Discovery ve Poole'un aracı arasındaki sinyali kestiği sahne.

- Ölmeden önce Poole'un uzayda yürüdüğü bir kaç çekim.

Anlaşılan Kubrick bazı sahnelerin ve planların fazla uzun olduğunu düşünüp kesmiş, sağolsun. WB bu kısımları ekleyip de filmi yeniden yayınlamanın Kubrick'e saygısızlık olacağını düşünüyormuş. [*]oh[/*]
try again fail again fail better