Kayıt Ol

Kahramanın Yol Türküsü ||Cumartesi -21.00

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Kahramanın Yol Türküsü ||Cumartesi -21.00
« : 23 Ocak 2011, 19:40:26 »

Radyo yayınlarımız tüm hızıyla sürerken, site ve forumumuzun temasına uygun bir yayını sizlere sunma vaktimizin geldiğine karar verdik!

Karar mı verdik? Aslında şöyle oldu:
Spoiler: Göster

"Fantastik yayın yapabilirim demiştin ya, yapsana onu! Yapsana! Ne zaman yapacaksın! Yap, yap ,yap!"

Yukarıdaki replik magicalbronze tarafından 3 ay boyunca tekrarlanmıştır :D. Neden mi? çünkü ben 3 ay önce ağzımdan kaçırdım bunu.


Sizlere okuduğunuz fantastik seriler ve evrenler için yazılmış sayısız şarkı sunacak, içerisinde epik rüzgarlar içeren power metal ezgileri ile karşınıza geleceğiz! Dahası, pek çok konu üzerinde tartışmalar ve anlatımlar da sizlerle olacak.

Kahramanlık, savaş, ejderhalar, korku, pişmanlık, intikam, elflerle dans ve daha nicelerini içeren şarkılarda ve konuşmalarda buluşmak üzere...

Bugüne kadar tartışılmış konular:

-Türkiye'de Fantastik Edebiyat ve Yazarları

-Distopyalar

Distopya -ya da diğer adıyla anti-ütopya- nedir, meşhur yazarları kimlerdir, bu türün okuyucularda etkisi ve dahası Kara Dörtleme adıyla anılan dört distopyaya değinilecektir.


-Fantazyada Kadın

Kadın karakterlerin rolü bir fantastik eserde nedir? Birçoğu figüran olarak handa servis yapan kızlardan ibarettir. Kahramanlarımıza kaçamak gülücükler yollayan işveli güzellerdir. Bir kısmı hikâyenin ana kahramanları arasında yer alan başrol oyuncularımızdır. Bazen umutsuz bir âşık ama bazen de eli maşalı bir savaşçı… Fakat apayrı bir kısım vardır ki yaşadığı evrende kadınlığıyla baskı kurup hâkimiyeti ele almıştır. Rolleri ne olursa olsun, yaratılan bu kadınlar okuduğumuz evrenlerde kendi etkilerini yaratıyorlar. Çoğu zaman figüran olarak kenara atılsalar da yazarın kaleminde nefes alma süreleri uzatıldığında hikâyedeki birtakım ölümcül vuruşlar onlardan geliyor. Tek bir vuruş ve son. Perde, bir kadının hülyalı/entrikacı bakışları ardında kapanıyor…

-Neden Fantazya? Fantastik, Bilim-kurgu ve Türevlerinden Ne Anlıyoruz?

Fantazyanın türleri arasındaki bazı farklılıklara da değinerek, bu türleri okumanın kişiye kattıkları ve okuma tercihimizin bu türlerden yana olmasının çeşitli nedenlerini tartışacağız. Kısaca örnek verecek olursak, fantastik okuyanla bilim-kurgu okuyanın beklentileri genelde aynı olmuyor.

-Bizler ve Onlar

Ne demek, Bizler ve Onlar? Şudur efendim, biz fantastik edebiyatta neredeyiz, yabancı okurlar nerede. Dilimize çevrilen kitaplar ne durumda, biz vampir akımı ile ilerleken yabancı okurlar neler okuyor gibi konuları tartışacağız. Elbette ki güncel örnekleri ile.

-Kötü Kitap-Kötü Okur

Kitaplar gerçekten o kadar kötü müdür, yoksa okur kitlesi mi sizde önyargı oluşturur? Başka okurların iyi veya kötü fikirleri diğer okurları nasıl etkiler? Kötü bir kitap olma kriterleri, bir okuyucunun gözünde nedir? Peki ya kötü bir okuyucu nasıl olur?


-Eski ve Yeni Kahramanlar

Eskinin kahramanları beyaz atlı prensler, parlak zırhlı şövalyelerdi. Mutlak iyiliğin saf temsilcileri.. Ama şimdinin kahramanları eskilerden çok uzak. Dahası, bugünün okuyucusu da eski kahramanları değil, yenilerini tercih ediyor. Anti-kahramanlar giderek çağımızın tercih edilen kahramanları oluyor.

-Film ve Dizileştirilen Fantastik Eserler - Nedenler ve Sonuçları

Bazen film haberini duyunca coşuyor bazen ise karalar bağlıyoruz. Diziye dönüşen eserleri kimimiz daha sıcak buluyor, bir kesim ise ekran ya da beyaz perdede her türlü uyarlamasından nefret ediyoruz. İşte bugün bunları, nedenleri ve sonuçlarını konuşacağız.

-Suçlamaların Göbeğinde Bilimkurgu ve Fantastik

Sapkın, intihara yönelten bazense satanist işi olarak adlandırılan fantastik ve asıl anlatmak istediği bir türlü geniş kitlelerce anlaşılmayan bilim kurgu... Bugün, bu yanlış anlaşılmalara örnekler vererek, aslında neden böyle olduğunu ve bu iki türün ne yapıp da bu bu suçlamaları hak ettiğini(!) tartışacağız.

-Özel Yayın

Aylık Öykü Seçkisi'nden seçilen 5 öykü seslendirilmiştir.

-Özgün Fikir Üretmek

Pek çok kitap ve bir o kadar da yazar var. Ancak, özgün fikir üretmek, yapılmamış olanı yapmak yazar sayısı arttıkça giderek daha da zorlaşıyor. Sizin düşündüğünüz ya çoktan yapılmış oluyor ya da biri sizden önce davranıyor.

Peki birçok özgün fikir çoktan kağıtlara döüklmüşken özgün olmak nasıl sağlanır? Özgün bir fantastik veya bilimkurgu eseri nasıl yazılır?

Var olan temelleri kullanmak ne derece doğru? Yoksa her eser kendi dünyasını baştan mı kurmalıdır?


-Ejderhalar

Fantazyanın vazgeçilmez ve en görkemli yaratıkları olan ejderhalar, aslında kültürden kültüre farklılık gösteren bir varlıktır. Bir yanda Batı'nın parlak zırhlı şövalyeleri ve onların ejderhaları, diğer yanda Uzak Doğu'nun gururlu savaşçıları ve Doğu'nun ejderhaları. Aslında iki kültüre ait olan ejderha miti arasında öyle büyük farklar var ki...

İşte günün konusu iki farklı kültüre ait ejderha kavramının farkına, sembolize ettikleri anlamların çelişkilerine, biraz tarihsel derinliğe ve pek yorumlamaya dayanacaktır. Ama bir köşesinden dönüp dolaşıp, fantastik eserlerdeki bu devasa varlıkların kullanımına ve kitaplarda yansıtılan ejderha kavramına illa ki değecektir.


-Kötü Adam Kavramı ve Geçirdiği Değişimler

Kötü adamlar, çocukluğumuzdaki çizgi filmlerden beri kaybetmesini arzuladığımız ve iyi adamın sahneye girişi ile tezahürat etmeye başladığımız, istenmeyen kişilerdi. Onlar kötüydü ve kötüleri kimse sevmezdi. Ancak, şimdi bu durum bir hayli değişti. Bazen ana, iyi kahramandan daha çok sevdiğimiz, bazense iki kelime etsin diye ağzının içine baktığımız kötü adamlar var okuduklarımızda/izlediklerimizde. Artık devir, istenmeyen rolü yerine aranan adam olmuş kötülerin devri...

-Okuyucu ve Kitap Kahramanı Bağları

Okuduğum pek çok kitapta illa ki bir kitaba gönül bağlar, kitap boyunca onun olduğu yerleri bekelr dururuz. Ağzından çıkan her laf ile mest olur, her hareketini büyük zevkle izleriz. Hatta bazen öyle bir zaman gelir ki, bazı karakterleri kendimizle özdeşleştiririz.

-Fantazyada Akımlar

Şüphesiz ki fantastik edebiyat kendi içinde de kolları olan bir türdür. Aynı zamanda, yıllar geçtikçe kendi içinde dallanmaya devam etmiş ve çok daha farklı şeyler ifade etmeye başlamıştır.

Günün konusu bu akımlar ve fantazyanın kendi devinimi içinde geçirdiği değişimlerdir.

Fantazyayı tek bir türden ibaret mi sandınız? O zaman bekleyin, çünkü o sandığınızdan daha fazla derinliğe sahip!


- Bilimkurgu ve Alt Türleri

Geçen hafta nasıl Fantastik edebiyatın alt türlerini anlattıysak, bu hafta da aynı şekilde sırayı Bilimkurgu'ya veriyoruz. Tıpkı fantastik gibi, tek bir daldan oluşmayan ve en az uzayın derinlikleri kadar engin ve sonsuz bir türün, kendisi kadar sınırsız alt türlerine değineceğiz.

Steampunk'tan, cyberpunk'a, space opera'dan hard science fiction'a kadar geniş bir yelpazede yeni dünyalar keşfedeceğiz. Ama sakın burada saydığımız kadar alt tür var sanmayın! Çünkü henüz daha hiçbir şey görmediniz...


- Fantazyanın Dönemsel Olarak Geçirdiği Değişimler ve Günün Fantazya Anlayışı

İster fantastik olsun ister bilimkurgu, değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi  olduğu bir dünyada dönemlere göre değişimler geçirdiler ve geçirmeye de devam ediyorlar. Dolayısıla her dönemde, okurun tercihi ya da yazarın kurgusu belli aşamlarda farklılıklar gösteriyor.

Bu akşam, fantastiğin ve bilimkurgunun en başından başlayarak geçirdiği değişimleri ve bugünün okurunun tercihi ile fantastik/bilimkurgu denilince ne anladığını konuşacağız.


- Fantazyada Gerçek Cinsellik ve Ticari Amaçla Kullanılması

Cinsellik, inkar edemediğimiz ama aynı zamanda da dile getirmekte tereddüt ettiğimiz bir unsur. Bazı edebi kitaplarda olduğu gibi, belli fantastik ve bilimkurgu kitaplarında da bu konular yer almaktadır. Ne olursa olsun, kitaba yaptığı katkı aynı zamanda karaktere de eklenir ve onu bir şekilde okuyucunun gözünde etkiler.

Ama son zamanlarda türeyen kitaplar ile bu konu üzerinden para kazanma amacı güdülmeye başlandı. Hepimiz biliyoruz ki, şimdi içeriğindeki fantastik yapıdan öte içerdiği cinsellikle prim yapmayı amaçlıyorlar.

Peki nedir fantazyada cinsellik? Gerçekte ne amaçla kullanılır ve hangi fantastik öğelerle ortaya çıkar? Amaç mıdır, araç mıdır? Hangisi olmalıdır? İşte bugün bunları konuşacağız.


- Masalların Arkasındaki Tarih ve Gerçekler

Bir varmış bir yokmuş,

Bir zamanlar masalların bir kısmı gerçek olaylardan esinlenmeymiş. Geri kalanı ise öyle bir şiddete sahipmiş ki, günümüze gelene kadar yumuşatılmış.

Adımız gibi bildiğimiz onca masalın gerçek yüzünü görmeye hazır mısınız? Uyarmadı demeyin, duyduklarınızla şok olacaksınız.


- Yazma Sanatı

Akla ilk anda Stephen King'in aynı isimli kitabı gelse de, ben sadece başlığını almayı tercih ettim. Bugünün konusu sizsiniz, benim, bu forumda ve çevrenizde gördüğünüz her eli kalem tutan insandır.

Okunan kitapların etkisiyle çeşitli türlere ve tarzlara yönelim gösteriyoruz fakat bunu yapmak ne kadar doğru? Yazmak gerçekten taklit etmeyle mi başlar? Oluşturduğumuz öykülerde (bilimkurgu/fantastik/korku/gotik) gerçekten türü özümseyerek mi ortaya bir şeyler koyuyoruz?

Belki bu konuyu deşmek haddime değil, ancak ortada olan bazı belirgin noktalar var ki bazen atlanıyor bazen de gözden kaçıyor. Kısacası günün konusu bizim bir hayli uğraş verdiğimiz o sanatın yoluna dışarıdan bakmak.


- Okuma Seansı

Okunacak Olası Kitap Listesi:

1. BİZ- Yevgeni Zamyatin
2. 1984- George Orwell
3. Fahrenheit 451- Ray Bradbury
4. Yerdeniz Büyücüsü- Ursula Le Guin (Yerdeniz Serisi #1)
5. Puslu Kıtalar Atlası- İhsan Oktay Anar
6. Anayurt- R. A. Salvatore (Unutulmuş Diyarlar Serisi #1)
7. Güz Alacakaranlığı Ejderhaları- Weis&Hickman ( Ejderhamızrağı Serisi #1)
8. Kerasyon- ursula Le Guin (İçdeniz Balıkçısı Kitabından bir öykü)
9. Oğullar ve Rencide Ruhlar- Alper Canıgüz
10. Dublörün Dilemması- Murat Menteş

Not1: Birer bölüm ya da birkaç sayfa okunmuştur.


Yayın tarihi: Her Cumartesi
Saat: 21:00


Çevrimdışı magicalbronze

  • *
  • 4075
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Yakında! Olası Şarkı Listesi İle
« Yanıtla #1 : 23 Ocak 2011, 22:39:53 »
Nihayet üç aylık serzenişin işe yaradığını görmek insana nasıl bir mutluluk duygusu veriyor, bilemezsiniz!

Tarih tam olarak belirlenmiş olmasa da, eminim başlık açıldığı için kısa sürede yayın yapılacaktır. Hem liste de hazır, mis gibi!

Yalnız ben başlık isminin, senin Müzik bölümüne açtığın "Kahramanın Yol Türküsü" adlı başlık ile aynı olacağını zannediyordum. O isimdeki karizmayı hâlâ daha göremedim hiç bir yerde!

Merakla kabaran kulaklarımız, sabırsızlanmaya başladı bile!
"Her neyse sahip olunan, doğar ve ölür.
Bu nefsi müziğin içinde sıkışmış herkes
İhmal eder ölümsüz aklın harikalarını."
- William Butler Yeats, "Sailing to Byzantium "

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Yakında! Olası Şarkı Listesi İle
« Yanıtla #2 : 23 Ocak 2011, 22:43:09 »
Vallahi o ismi koyacaktım o.O. Sonra bir kere kullandığımı bir daha kullanmayayım dedim.

Bu haftasonu yapmayı düşünüyorum aslında. En kısa zamanda tam tarihi vereceğim.

Çevrimdışı Elendil

  • **
  • 325
  • Rom: 8
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Yakında! Olası Şarkı Listesi İle
« Yanıtla #3 : 23 Ocak 2011, 23:09:23 »
Blind Guardian'ın Harvest of Sorrow adlı parçası Nienor Niniel için yazılmış güzel bir şarkıdır. 

Çevrimdışı Raisor

  • ***
  • 793
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Yakında! Olası Şarkı Listesi İle
« Yanıtla #4 : 23 Ocak 2011, 23:39:33 »
  Dragon Age şarkılarından (I'm the One gibi) da çalabilirdiniz. :D Hayranım o şarkılara
Vahşet her yanda ulu orta sergilenirken,

Sevişmek için saklanmak zorunda kaldığımız bir Dünyada yaşıyoruz.

-John Lennon.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Yakında! Olası Şarkı Listesi İle
« Yanıtla #5 : 23 Ocak 2011, 23:45:37 »
 Dragon Age şarkılarından (I'm the One gibi) da çalabilirdiniz. :D Hayranım o şarkılara

O oyun şarkısı değil mi ama?

Blind Guardian'ın Harvest of Sorrow adlı parçası Nienor Niniel için yazılmış güzel bir şarkıdır. 

Tamadır, ekliyorum onu da.

Çevrimdışı Hurin

  • ****
  • 1478
  • Rom: 0
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Yakında! Olası Şarkı Listesi İle
« Yanıtla #6 : 24 Ocak 2011, 00:01:39 »
Hazal sen bu sitenin et ve kemiğe bürünmüş halisin. Ellerine sağlık yine sağlam bir proje ile karşımızdasın.
Lacho Calad!, Drego Morn!
Flame Light! Flee Night!

Çevrimdışı Raisor

  • ***
  • 793
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Yakında! Olası Şarkı Listesi İle
« Yanıtla #7 : 24 Ocak 2011, 16:51:18 »
  Dragon Age şarkılarından (I'm the One gibi) da çalabilirdiniz. :D Hayranım o şarkılara

O oyun şarkısı değil mi ama? 


  Evet ama elfçe bir oyun şarkısı. Sonuçta fantastik sayılabilir
Vahşet her yanda ulu orta sergilenirken,

Sevişmek için saklanmak zorunda kaldığımız bir Dünyada yaşıyoruz.

-John Lennon.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Fantastik Yayın || Cumartesi- 21:00
« Yanıtla #8 : 26 Ocak 2011, 17:29:50 »
Ve yayın günümüz belli oldu.

Bu Cumartesi, uygun olan herkesi hanlarda sohbet etmeye, omuz omuza kılıç savurmaya, yeşil çayırlarda dans etmeye ve gece göğüne bakarak intikam yemini etmeye bekliyoruz...

Yayın tarihi: 29.01.2011- Cumartesi
Saat: 21:00

Çevrimdışı Madam Vio

  • **
  • 376
  • Rom: 16
  • "Each thing I show you is a piece of my death."
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Cumartesi- 21:00
« Yanıtla #9 : 26 Ocak 2011, 17:33:46 »
O zaman hayırlı olsun diyelim. İyi yayınlar şimdiden  :)

Çevrimdışı Kharas

  • **
  • 53
  • Rom: 3
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Cumartesi- 21:00
« Yanıtla #10 : 26 Ocak 2011, 19:22:40 »
Bu siteye yakışan bir yayın geliyor desenize.

Dinleyebilir miyim bilmiyorum ama fikir çok hoşuma gitti. Dinleyciniz bol olsun sayın Fırtınakıran.

Çevrimdışı Raisor

  • ***
  • 793
  • Rom: 15
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Cumartesi- 21:00
« Yanıtla #11 : 26 Ocak 2011, 19:48:09 »
 Deneme yayını oldukça güzeldi. Sabırsızlıkla bekliyorum 

   Fantastik yayından önce..
 
 
Spoiler: Göster


   Fantastik yayından sonra..

   
Spoiler: Göster
Vahşet her yanda ulu orta sergilenirken,

Sevişmek için saklanmak zorunda kaldığımız bir Dünyada yaşıyoruz.

-John Lennon.

Çevrimdışı Dúrgonath

  • ***
  • 680
  • Rom: 13
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Cumartesi- 21:00
« Yanıtla #12 : 27 Ocak 2011, 00:11:53 »
Cumartesi dokuz...
Hadi bakalım, orada olmaya çalışacağım.

Çevrimdışı grikunduz

  • **
  • 368
  • Rom: 6
  • Est solarus oth mithas
    • Profili Görüntüle
    • HayalGezer
Ynt: Fantastik Yayın || Cumartesi- 21:00
« Yanıtla #13 : 27 Ocak 2011, 11:19:57 »
Bende kesin ordayım yani heralde galiba yani. :)

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Fantastik Yayın || Cumartesi- 21:00
« Yanıtla #14 : 29 Ocak 2011, 10:44:52 »
Arkadaşlar, fantastik içerikli şarkı tavsiyeniz varsa hala söyleyebilirsiniz.