Adem topluluğunu okurken aklıma direk Ateist bir toplum geldi. Tanrıları yok , tanrılarının heykellleri yok , dinleri yok. Sadece Lethani onlar için önemli. İlk başta bir felsefe gibi düşündüm fakat okudukça zihnimde en yüzeysel hali ile Lethani = Vicdan sonucuna ulaştım. Çünkü Lethani Ademler'e özgür bir düşünce değil , doğuştan gelmiyor , yaşadığın coğrafya ile ilgisi yok. Bütün insanlar görmek isterse görebilir , hissedebilir. Herhangi bir iş yapmadan , bir karar almadan önce Lethani'ye uygun olup olmadığını düşünüyorlar. Evrensel vicdandan çok farklı değil. Savaşmayı tercih etmiyorlar , zorunda kalmadıkça öldürmüyorlar , barış yanlısılar. Lüks yaşamı tercih etmiyorlar , ihtiyaçları olmayan eşyaları talep etmiyorlar. Sade giyiniyorlar. Toplumda zengin fakir olgusu yok , kast sistemi yok. Sanırım Patrick Rothfuss hayallerde ki sistemi tanıtmış bizlere Ademler ile birlikte.
Örneğin Maer'in verdiği görevde haydutların gizli bölgesine saldırırken Kvothe , Tempi'nin öldürmüş olduğu birisinin cesedine ihtiyaç duyuyordu. Kvothe cesedi kullanmak için yöneldiğinde Tempi ona " kullanmak için benden izin alman lazım " gibi bir şey söylüyordu. Acaba burada kasıt etiiği " o insanı ben öldürdüm , sorumluluğuyla birlikte her şeyi bana ait. "
biraz uç gibi geliyor fakat ikinci kitabı bitirir bitirmez aklımda sadece Ademler ve Lethani düşünce sistemi kalmıştı.