Japonya kökenli bir mücadele sporudur. Resimde kanjisini(Japon harfleriye yazılışını) görmektesiniz. Ayrıca resime tıklayarak 2007 yılında Japonya'da yapılan müsabakaların derlemelerinden oluşan bir videoya ulaşabilirsiniz.
Ken "kılıç", do ise "yol" anlamına gelmektedir. Böylece kendo da "kılıcın yolu" demek oluyor. "Kılıcın sanatı" anlamına gelen kenjutsu'dan farkı, kontakt müsabakaları bulunan bir spor niteliği de taşıyor olmasıdır. Fakat olimpik bir spor değildir.
Antrenmanların yapıldığı yere(dojo) girdiğinizde kimin hangi seviyede olduğunu anlayamazsınız giysilerinden. Çünkü kuşak takılmaz. Seviyelendirme şu şekildedir: Başlangıçta "8.kyu" dur seviyeniz, ilerledikçe düşer. 1.kyu seviyesine geldiğinizde "dan" sınavına girersiniz. "1.dan" siyah kuşağa denktir. İlerledikçe 2.dan, 3.dan vb... artarak gider dan seviyeleri. Şu anda dünyadaki en yüksek seviyeli kişiler 8. dan derecesine sahiptir.
Aceleci insanlara göre değildir(ustalık gerektiren tüm işlerde olduğu gibi).İlk başladığınızda yaklaşık 3 ay boyunca zırh giymeden ve karşınızda bir rakip olmadan sadece adımlamaları ve temel vuruşları (%70 "men" ) çalışırsınız. Bu 3 ayın sonunda sensei sizi layık görürse zırh giymeye hak kazanırsınız. Bir süre de zırhlı antrenmanlar sizi bekler fakat henüz bir karşılaşmaya hazır değildinizdir. Bir süre sonra(bu tamamen size kalmış) sensei sizin bir karşılaşma yapmaya hazır olduğunuzu söylediğinde çoğunlukla karşınıza sizden daha tecrübeli birini karşınıza çıkarır ve bir güzel dayak yersiniz:) Bu sizin "kılıcın yoluna hoşgeldin" töreniniz olur.
Dojodaki adab-ı muaşeret kuralları:*Her karşılaşmanın başında ve sonunda rakibinize selam verirsiniz; sizden zayıf bile olsa en azından karşınıza çıkacak cesareti gösterdi değil mi?
*kılıçla şaka olmaz.
*kimsenin kılıcı elinden alınmaz. Rica edersiniz, eğer kişi kılıcını vermek istemezse buna hakkı vardır.
*Zırh senseinin emriyle giyilir ve çıkarılır.
*Dojoya girerken ve çıkarken selam verilir.
bazı terimler:Kamae: "gard pozisyonu" anlamına gelir.
chudan,
gedan,
hasso(pek tercih edilmez kendoda.daha çok kenjutsucular tercih eder),
jodan,
hidari-jodan gibi farklı türleri vardır.
Hajime: "Başla" anlamına gelir. Genelde sensei tarafından antrenmanları-müsabakaları başlatmak için kullanılır.
Yame: "Dur" demektir.
Kullanılan ekipmanları tanıtmak istiyorum:Bougu: Zırh.
Şinai: "Kırılmaz" anlamına gelir. Antrenman ve karşılaşmalarda kullanılan bambu kılıçtır.
Bokken/Bokuto: "Tahta kılıç" demektir. "Kata" adı verilen özel çalışmalar sırasında kullanılır.
Kendoya devam edebilmek için içinizde merhamet duygusu olmalı. Her ne kadar zırh da giyseniz kafanıza aldığınız darbeler adeta beyninizi titretmekte, elinize-konunuza aldığınız darbeler morarmalara neden olmaktadır. Eğer karşınızdakine hiç acımadan düşmanınıza vurur gibi vurursanız bir süre sonra dojodaki kimse sizinle çalışmak istemeyecektir.