Gerçek dünyadaki kılıçlardan ve kullanım şekillerinden biraz söz ettim. Belirtmeliyim ki şimdiye kadar anlattıklarım son derece yüzeyseldir. Kılıç tipleri, kendi içlerinde burada anlattıklarımdan daha derin farklılıklar gösterir, hatta aynı kılıç tipinin farklı kullanım şekilleri üzerine yoğunlaşan ekollerin kendi içlerindeki farklılıklar bile kitaplar dolusu sözle ancak anlatılabilir. Örneğin Kenjutsu'nun her okulunda ("ryu" denir) kılıcı tutuş şekli, parmakların tutuştaki konumu farklıdır, ayak pozisyonları ve adımlar, vücudun duruşu vb. çok çeşitlidir.
Belki daha sonra bunlar ile ilgili yazabilirim fakat şimdilik başka bir konu üzerine eğilmek istiyorum.
Fantastik Kurguda KılıçlarAmacım, fantastik kurguda kılıçların kullanımı ile ilgili yeni bir bakış oluşturmak. Buna
Fantastik Kültür Rehberi'nde bir miktar değinmiştim zaten, şimdi biraz daha detaylandırmak istiyorum konuyu; fantastik kurguda kılıç tasarımları nasıl olmalı, nasıl olmamalı.
Çoğu filmde, oyunda, görsel tasarım çalışmasında öyle kılıç tasvirleri ve modellemeleri var ki… Dokunsanız kırılacakmış gibi. Tasarımları öyle mantıksız ki. Belli ki hiç gerçek bir kılıç görmemiş kişiler tarafından yapılmış. Dövüşlerin betimlemeleri, filmlerdeki dövüş sahneleri de öyle. Eline hiç kılıç almamış, bu silahın sanatıyla hiç tanışmamış kişiler tarafından yapılmışlar belli ki.
Tamam, dövüş tasviri yapan herkes dövüş eğitimi alacak, dövüşçü olacak diye bir şey yok. Ama çok da uçmamak gerek dostlar.
“Herşey gerçekçi olmak zorunda değil” diyebilirsiniz. Buna bir yere kadar hak verebilirim, evet baştan sona birebir gerçekçi olmak zorunda değil. Fakat işin aslından böylesine uzaklaşmak yeni bir abukluk vakasıyla (bkz: abukluk) karşı karşıya getiriyor bizi.
Göreceksiniz ki kılıçlar ve savaş sanatları, çoğu “abukluk” ekolünden gelen yapıttakinden çok uzaktır, diğer yandan gerçek yüzlerini anlamaya başladığınızda o abuk gösterilerden çok daha güzel, estetiktir.
Fantastik kurguda asıl sevdiğim şey; büyücüler, ejderhalar vb. değildir. Bu dünyadakinden farklı kültürlerin, dolayısıyla farklı tasarımların yaratılmasıdır. Abukluğa sapılmadığı sürece bu farklı tasarımlar oldukça hoş olmaktadır.
Burada "abuk" kılıç örnekleri görüyoruz:Daha çok örnek verilebilir ama inanın bu kadarına bakmak bile gözlerimi tırmalıyor.
Şimdi ise başarılı tasarımlara bakalım:Örneğin burada Prince Of Persia oyunlarından birindeki kılıçların çok da kaliteli olmayan malzemeden yapılmış canlandırmalarını görmekteyiz:
Yukarıdaki kılıçlar fazlasıyla süslenmiş olsa da (fazla süslemeyi sevmemekteyim), temel yapı olarak mantıklı ve gerçek bir ustanın elinde yapılmış olsalar kullanışlı olabilecek kılıçlardır (burada ölçek de önemli tabi. Beş karıştan fazla olmamalı böyle bir kılıcın uzunluğu). Pers kılıcı şemşir gibi eğri ve Filipin kılıcı "Kris" gibi geniş balçaklıdırlar.
Merak edenler için Filipin kılıç modellerinden olan Kris:
Gövdesi böyle dalgalı olan kılıç formları Avrupalılar tarafından da üretilmiştir. Ateş dalgalarını andırdığı için "flamberge" olarak anılırlar ve fantastik kurguda kullanılmak için uygun olduklarını düşünüyorum:
Not: Örnek olarak gördükleriniz Zweihander fotoğraflarıdır. Bunlarda kabzanın önünde bir parça daha deri kaplı tutma yeri görmek size garip gelebilir. Zweihander, yeri geldiğinde buradan da tutularak kullanılabilen bir kılıçtır:
Ters eğimli kılıçların dahil edilmesi, fantastik kurguyu renklendirecektir (şimdiye kadar yapıldı mı bilmiyorum, ben görmedim). Ters eğimli kılıç, eğimli olan bir kılıçta eğimin uzun değil kısa yanının saldırı için kullandıldığı tasarıma sahiptir. Yani eğimin içi ile saldırı yapılır. Örneklerini aşağıda göreceksiniz.
Yatağan:
Şotel:
Kukri:
Ters eğimli kılıçlar, zırh delmede çok başarılıdırlar. Bunun dışında rakibin kalkanının ya da savunma yaptığı kılıcının ilerisine kanca gibi geçip rakibe saplanabilirler. Şotel gibi her iki yüzü de bileyli olduğunda dış yüzüyle iyi kesişler yapıp iç yüzle ise "kancalama" yapabilirsiniz.
Bunun dışında LOTR filmindeki elf kılıçları da abukluğa kaçmamış, başarılı tasarımlardır:
Bir Silahşör YaratmakFantastik bir öyküde ya da masaüstü oyunlarda yer alacak bir karakter nasıl silahlandırılmalı, nasıl dövüştürülmelidir?
Önce karakterin nasıl bir dövüşçü olduğunu belirlemek gerekir. Bir meydan savaşçısı mı olacak, bir düellocu mu olacak, yoksa kaçak oynamayı seven hırsızvari sinsi bir karakter mi olacak ?
Meydan savaşçısıAçık alanlarda, gruplar halinde, yine grup halindeki düşmana karşı dövüşmek üzere eğitim almış ve kendilerini bu yönde geliştirmişlerdir. Örneğin Spartadaki askeri eğitim bu yöndedir. Meydan savaşçıları teke tek dövüşte iyi ola da bilir, olmaya da bilir. Onlar için savaşmak bir takım oyunudur.
Açık alanlarda kullanmak için uygun silah kombinasyonları (adamınızın piyade olduğunu varsayarak):
*Mızrak & kalkan (formasyon halinde dövüşülecekse)
*Sadece mızrak (formasyon halinde dövüşülmeyecekse, mızrağı daha hızlı kullanmak için silah iki elle tutulur)
Ek bilgi: Okçular haricindeki piyade birliklerinin yarısına yakını (bazen daha fazlası) mızrakçıdır meydan savaşlarında.
*Arming sword & kalkan
*Melez kılıç (yerine göre kalkanla birlikte, yerine göre kılıç iki elle tutulur)
*Pike (uzun mızrak) /Halberd (özellikle formasyon halinde dövüşülecekse geçerli bu silahlar)
*Gürz/balta(tek elli küçük balta)/topuz & kalkan (bu silahlarla savunma yapmak mümkün olmadığı için kalkan önemli)
*Çift elli kılıçlar - Claymore, Zweihander, nodachi ( çift elli bir kılıçla dövüşecek adamınızın iyi bir zırh giyiyor olması gerekir)
Meydan savaşlarında kalkan çok önemlidir. Formasyon oluşturmak ve okçuların saldırılarından korunmak için iyi bir araçtır. Yoksul ve her askere iyi zırhlar yaptıracak parası olmayan bir toprak efendisi için askerlerini korumanın en iyi yolu, onlara kalkanı iyi kullanmayı öğretmektir(iyi bir zırh oldukça pahalıdır). İyi bir kalkan dövüşçüsünün hem meydan savaşında hem de düelloda hayatta kalma şansı yüksektir.
DüellocularDövüşülen çağ da önemli burada. Ve nasıl bir düello ortamı olduğu da. Arena düellocusu mu istiyorsunuz yoksa her an her yerde dövüşmeye hazır, samurayvari bir düellocu mu?
Arena düellocuları için antik dönemi andıran bir kurgunuz varsa doğrudan gladyatörleri kopyalayabilirsiniz. Örneğin:
*Mızrak & ağ (çok iyidir, bu silah kombinasyonunu herhangi bir maceracı karakterimde de kullanmayı tercih ederim)
*Kısa kılıç & kalkan
*pole flail (nam-ı diğer peasant flail)
vb... (spartacusten bakın işte

)
Her an heryerde dövüşebilecek düellocular: Bu formata alışmak ve bu adamların ruh halini özümsemek için bol bol western filmi ve samuray filmi izlemenizi öneririm. Üç silahşörler ve Zorro da iyidir. Solomon Kane de okuyabilirsiniz.
Ortam önemli söylediğim gibi. Bu adamların silahları, hızlı çekmeye ve kullanmaya uygun olmalı. Genellikle ağır zıhlar giymezler (en fazla örme zırh "chainmail" olur mesela).
Ortaçağvari bir ortam düşünüyorsanız:
*Sadece armingsword (kılıç tek elle tutulur, diğer el ise yeri geldiğinde düşmanı tutmak ya da yarımkılıç tekniklerini kullanmak içşn boşta bırakılır, bu stille dövüşmek ustalık ve çabukluk ister)
*Armingsword & buckler
*Baskethilt/schiavona & buckler
*Kısakılıç & buckler
(buckler önemli, taşımak çok kolaydır ve hafiftir, hızlı dövüşmek isteyenler için çok iyi bir savunma aracıdır)*Çift kısakılıç
*Kısakılıç & hançer
*Armingsword & hançer
Ortadoğuvari bir ortam düşünüyorsanız armingsword yerine "scimitar" yazın, rönesans dönemine benzer bir ortam düşünüyorsanız "rapier"

, daha egzotik bir dövüşçü yaratmak istiyor iseniz armingsword yerine yukarıda sözetmiş olduğum "ters eğimli" kılıçlardan birini koyun.
Uzakdoğu modeli düelloculardan söz etmeye gerek yok, artık abuk olanla olmayanı ayırabilecek insanlar olduğunuzu düşünerek gördüğünüz dövüşlü Japon ve Çin filmlerinden birşeyler çıkarın işte

"Düellocu" deyince aklınıza "Çek kılıcını Dartanyan, seni düeloya davet ediyorum." havasında adamlar gelmesin. Böyle adamlar da düellocu sınıfına girmekle birlikte, düellocular, meydan savaşçılarının aksine takım halinde değil, bireysel dövüş üzerine eğitim görmüş ve kendini geliştirmiş adamlardır. Örnek olarak Syrio Forel, ve kendisinden pek hazzetmesem de Drizzt Do Urden gösterilebilir.
Kaçak dövüşmeyi sevenlerYazının bu kısmını, usta hırsız Garrett'a adıyorum:En eğlencelisi bu sanırım. Bu karakterler için, D&D sistemindeki hırsızları örnek verebiliriz. Ya da Japon ninjaları.
Ek bilgi: Ninjalar da öyle filmlerde gördüğümüz gibi doğaüstü adamlar değilller, Ninjalar o dönemin hırsızlarıdır. Asıl işleri dövüşmek değil; çalmak, bilgi sızdırmak, sabotaj yapmak ve suikastçılıktır. Eğitimsiz birinden iyi dövüşüyor olsalar bile adil ve onurlu bir düelloda çoğu ninja gerçek bir dövüşçüyü yenemez.
Kaçak dövüşenlerin asıl olayı iyi dövüşmek değil, pislik yapmaktır. Rakibin gözüne kum atmak, rakibi önceden tuzak kurduğu bir yere çekip onu hile ile alt etmek, rakibe sinsice yaklaşıp iple boğazını sıkmak gibi taktikler kullanırlar bunlar. Elbette hiç eğitim almamış birini kolaylıkla alt edebilirler fakat eğitimli bir savaşçıya karşı pek şansları olmadığından, rakiplerini kendilerine göre yöntemler ile alt etmeye çalışırlar.
Düellocuların tekniklerini ustaca olmasa da temel olarak bilirler. Bazıları, dışarıdan bakıldığında bir düellocu gibi görünür ve onların silah kombinasyonlarını yanında taşır, fakat görünmeyen biryerlerde gizli silahları da bulunur (toz kesesi vb.)
Örneğin böyle "hem düellocu hem kaçakdövüşen karakter" için en iyi örnek sanırım bu arkadaştır:
Bu "kaçak dövüşenlerin" genellikle en usta oldukları silah bıçak/hançerdir.
Şimdi bu adamlar için "pislik yaparlar" dedim diye bunların hep kötü, pis adamlar olduğunu düşünmeyin. Bu sadece onların dövüşme şeklidir. İyisi de olur bunların kötüsü de. Orayı kurgulamak size kalmış.
Bu tip karakterler için özel olarak aklıma gelen silahlar ise şunlar:
*Kusarigama (rakibin silahını zincir ile sarıp istediğiniz yere çekerek etkisiz hale getirebilirsiniz):
*Nunçaku (saklaması kolaydır, ikiye katlanmış bir sopa gibi küçük bir şekilde taşıyabilirsiniz, rakibiniz saldırılarınızın hangi açıdan geleceğini kolay kestiremez, iyi bir moment verdiğinizde karşınızdakinin kafatasını çatlatabilir-kırabilirsiniz, üretmek çok kolaydır ki aslında bir tarım aletidir):
*Rope dart (ipin ucuna bağlanmış bir ağırlık, yerine göre küçük ve keskin bir bıçaktır, menzilli saldırı yapabilirsiniz):
Not: Bir karakter bu dövüşçü tiplerinden sadece biri olmak zorunda değildir. Eğitimine ve eğilimlerine göre birkaçı birden olabilir.
Şimdilik bu kadar efendiler, acelem olduğu için burada kesmek zorundayım.
Sonradan gelen bir ek: http://vimeo.com/102962213