Şamanlar Diyarı
Şamanlar Diyarı bize çok zengin bir evrenin kapılarını aralıyor. İnsanların tarih boyunca birbirlerine yaptıkları zalimlikleri bu dünyada da gözler önüne seriliyor. Sırf gözbebeklerinin siyah yerine beyaz olması gibi insanları ayrı düşüren, birbirlerine zalimlik yapmalarına sebep olan saçma sapan nedenler... Gerçek dünyanın gerçeklerinin çok iyi bir yorumuydu.
Oluşturulan evren çok iyi hazırlanmış, gelenekler, düşmanlıklar, statüler... Sırf kötülük yapmak için kötü olan insanlar gibi klişelerden uzak. İyi ve kötü kavramının bulunmaması, sadece seçimlerin insanları bir yolda taşıdığını göstermesi gibi ayrıntılar güzel işlenmiş. Çok renkli karakterler bulunuyor, hepsinin geçmişinin sıkıcı bir hal almadan romanın gidişatına sıkıştırılmış olması da ayrıca bir başarı. Onun dışında bu evrendeki canlılar, canavarlar, nar kuşları, Nazkor Ayıları... Yazarın hayal gücü oldukça geniş. Çok alacalı ve rüya gibi bir evren...
Gelelim şamanlara, istedikleri zaman herhangi bir hayvana dönüşebilen bu insanlar sadece ezilen halklara yardım eden soyları tükenmeye yüz tutmuş bir grup idealistlerden oluşuyor.
Bazı eleştirmek istediğim konulardan bahsedeceğim.
Ben yazarın şamanlar hakkında çok fazla bilgi vermemiş olmasını tercih ederdim. Birazcık esrarengiz kalmalıydı. Onun dışında yer tasvirleri oldukça az, belki bilerek yapılmıştır akıcılığı bozmamak açısından fakat bu da birçok şeyi okuyucunun hayal gücüne bırakıyor. Bazı karakterlerin arka planı oldukça sığ... Kitap bence daha uzun tutulmalıydı, birçok ayrıntı atlanmış. Kitabın sonu tahmin edilebilir çıktı onu söylememiz gerekir. Belki sonunda bir iki sürpriz vardı ama yine de o kadar şok edici değildi.
Bunların haricinde roman akıcı bir anlatımla insanı yormuyor. Bittiğinde ise devamını okumak istiyorsunuz. Irkçılık yüzünden yapılan haksızlıkların, savaşların, terör eylemlerinin, halkları birbirlerine düşman etmenin anlatıldığı bu fantastik kurguyu herkesin denemesini tavsiye ediyorum.