Arthur C.Clarke Ödülü Zoo City’e Gitti!

arthur c clarke awards

Bilim kurgu türünün en prestijli ödülü olarak kabul edilen Arthur C. Clarke Ödülü sahibini buldu!

Daha önceden adaylarını sizlere aktardığımız 25.si dağıtılan ödülün bu seneki kazananı, Lauren Beukes’ın Zoo City adlı bilimkurgu romanı oldu!

Angry Robot Books tarafından basılan kitabın konusuna kısasca değinecek olursak:

Kitap, işlenen suçların fiziksel bir hayvan formuna dönüştüğü, çağın alternatif Johannesburg’unda geçiyor. Suç işleyen bir kişi ruhsal bir hayvan giymek zorundadır. Bu hayvanlar doğaları gereği, onları giyenleri istenmeyenler olarak işaretliyor ve onlarla birlikte Zoo City’de yaşamaları için zorluyorlar.

Kitabın ana kahramanı Zizi ise, kayıp şeyleri bulmak gibi bir yeteneğe sahip. Ve onun bu yeteneği, onu bilmediği bir gerçeğin eşiğine götürecektir.

Arthur C. Clarke ödülünün ilki Margaret Atwood tarafından Damızlık Kızın Öyküsü adlı roman ile kazanılmıştı. Ardından, ödülün dokuzuncu yılında bir bayan yazar ödüle kavuşmuştu. Şimdi, uzun zaman sonra, bu sene yirmi beşincisi düzenlenen ödülde kazanan yine bir bayan oldu. Ödül, geçen yılın kazananı ve aynı zamanda Clarke Ödülü’nü üç kere kazanarak bir rekora imza atmış olan China Miéville tarafından takdim edildi.

Ödül Direkötür Tom Hunter konu hakkında şöyle dedi:

“Lauren Beukes ve kitabı Zoo City’nin bu yılın Arthur C. Clarke Ödülü’nü almasından dolayı daha mutlu olamazdım. Ayrıca, İngiltere’nin en yenilikçi ve heyecan verici yayıncıları olarak kendilerini kanıtlamaya devam eden Angry Robot Books’daki herkes için de oldukça memnunum. Türün uzun dönemli hayranlarına ilham vereceğini temin eden ve bütün bir yeni okuru bilimkurgunun en iyisi ile tanıştıran, harika bir kitap.”

Jüri üyesi ve aynı zaman yazar olan Jon Courtenay Grimwood ise şöyle bir yorumda bulundu:

“Zoo City, bizim tanıdık ve tamemen farklı dünyamızı üretmek için yabani sosyal ahlakı hayret verici bir hayalgücünde süzüyor. Kurgu sıkı, karakterleri güçlü ve yazımı mükemmel! Harika bir listemiz vardı ama benim için belli bir kazanandı.”

Yazarı tebrik ediyor, en kısa zamanda kendi dilimizde de bu kitabı görmeyi umut ediyoruz..!