“Uqueer as as clockwork orange” Olabilecek en yüksek derecede gariplikleri barındıran kişi: Otomatik Portakal…
Arka kapak yazısında özgür iradenin irdelenişi olarak tanımlanan Otomatik Portakal, bilindiği üzere bilimkurgunun temel taşlarından biridir. Kara mizah anlayışıyla, geleceğin sert bir portresini çizen bu eser; aslında distopik neslin var olma mücadelesidir. Bu mücadeleyi günümüzden ayıran en önemli ve tek unsur ise, var olma amacını taşıyan mücadelenin; yok etmeye dayalı olması. Hukuk ve kuralların olmadığı bir dünyada hüküm süren “zamane gençleri”nden biri olan Alex‘i konu alan roman, adım adım ilerlediğimiz geleceği tüm çıplaklığı ile gözlerimizin önüne seriyor. Kitabın yazarı Anthony Burgess‘ın, kaleminde hiç taviz vermediği satırları kiminizi dehşete düşürebilir ancak; “dilsel bir deney” olan eser birçok okuru mest etti. Nitekim şiddet ve argoyla beslenen bu kitap, Pavlov kanunlarını sizlere öğretiyor. Ve en sonunda ise “medeni” insanın ne denli vahşileşebileceğini gösteriyor.
Şimdi de, 1962 yılında yayımlanan, Anthony Burgess‘ın çok okunan distopik eseri Otomatik Portakal aramıza müzikal olarak dönüyor. Yayımlanışı uluslararası çapta ses getiren ve defalarca yasaklanmaya çalışılan bu roman, halen daha bilimkurgu/distopya eserlerinin arasında kültlüğünü koruyor.
Usta yönetmen Stanley Kubrick aracılığıyla 1971’de beyazperdeye aktarılan; bunun ardından 1980’lerde yine kitabın yazarı Anthony Burgess tarafından müzikal olarak olarak düzenlenen eser, 50. yıl döneminde (2012) ilk kez İngiltere de gösterime girecek. Manchester’da seyirciyle buluşacak olan müzikalin şarkı sözlerini de Anthony Burgess yazmıştı.
“Uluslararası Anthony Burgess Vakfı” yöneticisi Dr. Andrew Biswell, uzun zaman aradan sonra Burgess‘ın romanının yeniden uyarlanmasının nedeninin, bu eserin Burgess‘a ait olduğunun vurgulanmak istenmesi olduğunu belirtti. Orijinal eserde de belirtildiği gibi; müziğin duyguların aktarılmasında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Biswell; bu müzikalin, bir bakıma eserin ilk halinin yeniden gözden geçirilmişi olacağını anlattı.
Ayrıca 50. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde; kostümlerin, silinmiş sahnelerin fotoğraflarının, set fotoğrafları ve kullanılmamış sanat çalışmalarının yer alacağı filmle ilgili bir sergi, Manchester’daki John Rylands Kütüphanesinde sanatseverlerle buluşacak.