“Dünya Steampunk Günü” Kutlu Olsun!

steampunk top

Duyduk duymadık demeyin! Bugün Dünya Steampunk Günü!

steampunk 2
Steampunk temalı USB

Takvimlerimizin 14 Haziran’ı gösterdiği şu günlerde tüm dünyadaki steampunk hayranları bu günü etkinliklerle kutlaya dursun, bilimkurgu camiası da büyük usta H. G. Wells’in doğum gününü kutluyor! Fantazya dünyası için çifte bayram olan bugünün en büyük amacıysa tüm hayranların ellerindeki steampunk resimlerini, cosplaylerini ya da herhangi bir yazılarını, öykülerini herkesle paylaşarak bugüne özel dev bir paylaşım ağı oluşturmak. Aynı zamanda şu anda okudukları steampunk kitaplarından da bahsederek türü hiç bilmeyenlere de bilgi vermeyi amaçlıyorlar.

Bu kadar bahsedip durduk, peki nedir bu steampunk?

steampunk 31980’ler ile 90’ların başlarında ortaya çıkan bu tür, bilimkurgu ve alternatif tarih kurgularının birleşimiyle oluşmuştur. Yer yer korku da içerebilen tür, steampunk adında geçen “buhar” (steam) kelimesini buhar gücüne dayalı makinelere/teknolojiye bolca yer vermesinden alır. Genelde Viktorya dönemi İngiltere’si ya da vahşi batı Amerika’sı alternatif tarihsel kurgunun geçtiği dönemler olarak boy gösterir. Yine adında geçen “punk” kelimesiyse türün örneklerinin genelde isyan gibi asilik içeren konuları temel alması ya da ayaklanmalara yer vermesindendir.

Sizler de bu sene geleneğe uyup elinizdeki steampunk materyallerini bizlerle paylaşabilirsiniz. Bir kez daha hem Wells ustanın doğum gününü hem de sizlerin Dünya Steampunk Günü’nü kutluyoruz!

 

Türlere göre birer örnek;

Kitap, Perdido Sokağı İstasyonu
FilmLaputa: Castle in the Sky
Dizi, Warehouse 13
Anime, Fullmetal Alchemist
Çizgi Roman, Iron West
Oyun, Arcanum
Mini Oyun, Machinarium