in ,

Muhtemel Geleceklerden Mektuplar #1: Alternatif Tarih Araştırmaları Sonuçları – John Scalzi

John Scalzi’nin 2007 yılının şubat ayında Subterranean Magazine Online’da yayınlanmış ve En İyi Alternatif Tarih hikâyesi dalında Sidewise Ödülleri’ne aday gösterilen öyküsünü sizler için çevirdik!

john scalzi oyku
- Reklam -
- Reklam -

John Scalzi’nin 2007 yılının şubat ayında Subterranean Magazine Online’da yayınlanmış ve En İyi Alternatif Tarih hikâyesi dalında Sidewise Ödülleri’ne aday gösterilen öyküsünü sizler için çevirdik!


Değerli müşterimiz,

Amerika’nın lider Alternatif Tarih Araştırmaları şirketi Multiversite™ tarafından üretilen Tarih Araştırması Numunesi’ni denediğiniz için teşekkür ederiz. Patenti bize ait olan Multibakış™ teknolojimiz ile çoğul evrenleri daha hızlı ve daha isabetli bir şekilde tarayan araştırma algoritmalarımız sayesinde Multiversite™ hem Alternabakış’tan hem de Megageçmiş’ten neredeyse %50 oranında daha fazla alternatif zaman akışına ulaşma imkânına sahiptir. Üstelik aynı fiyata! Ayrıca alternatif tarih araştırmalarımız %100 geri ödeme garantilidir; ortak geleceğimizde birlikte çalışabilmemiz adına alternatif geçmişlerimizin isabetliliğinden memnun kalmanızı arzu ediyoruz.

- Reklam -

Tarih Araştırması Numuneniz için 13 AĞUSTOS 1908 tarihinde AVUSTURYA’nın VİYANA şehrinde gerçekleşen ADOLF HİTLER’İN ÖLÜMÜ’nü görmeyi seçtiniz. ADOLF HİTLER’İN ÖLÜMÜ müşterilerimizin en popüler taleplerinden biri olduğu için Multiversite™ söz konusu kişinin tüm hayatının çoğu gününü kapsayan, etkileyici bir önceden-depolanmış dizin geliştirdi. Peki bu sizin için ne anlama geliyor? Basit. Eğer ücretli bir Tarih Araştırması yaptırıyor olsaydınız bu olay daha önceden araştırılmış olduğu için bu bilgiyi size ciddi bir indirimle sunabilirdik: Bazı popüler incelemeleri “yeni araştırma” fiyatından %65 daha ucuza bulabilirsiniz!

13 AĞUSTOS 1908 tarihinde AVUSTURYA’nın VİYANA şehrinde gerçekleşen ADOLF HİTLER’İN ÖLÜMÜ’nün ayrıntılı detaylarını belirtmediğiniz için araştırmanızın yapısıyla alakalı rasgele senaryo numunelerimizi gururla sunarız. İçlerinde, seçtiğiniz olayın detaylarını farklılaştırmanın tarihin akışını ne büyük ölçüde değiştirdiğine tanık olacaksınız. İşte meşhur “Kelebek Etkisi” karşınızda ve bu kelebeklerin koparmak üzere olduğu fırtınaları izlerken keyif alacağınıza eminiz!

Üzülerek bildiririz ki bu bir Tarih Araştırması Numunesi olduğu için bu seferlik yalnızca özetleri sunabileceğiz. Fakat bu alternatif tarihlerden birini veya birkaçını daha detaylı incelemek istemeniz hâlinde Multiversite™ 300 $ değerindeki Detaylı Tarihsel Raporu size yalnızca 59,95 $’a sunmaktan gurur duyar. Bu özel tekliften faydalanmak için lütfen satış temsilcilerimizden biriyle temasa geçin!

Multiversite’yi™ seçtiğiniz için bir kez daha teşekkür ederiz. Bu bizimle olmak için harika bir zaman™.

Senaryo #1

Olay: ADOLF HİTLER, VİYANA GÜZEL SANATLAR AKADEMİSİ’nin MERDİVENLERİNDE bir SOYGUN TEŞEBBÜSÜ SONUCU ÖLDÜRÜLDÜ.

Sonuç: Birinci Dünya Savaşı gerçekleşir, Weimar Cumhuriyeti[1] varlığını sürdürmeye devam eder; İkinci Dünya Savaşı 1948’e kadar gerçekleşmez; Birleşik Devletler 1952 yılında Berlin’e atom bombası atar; Neil Armstrong 1972 yılında aya ayak basan ilk insan olur.

Senaryo #2

Olay: ADOLF HİTLER, PARA BULMAYA ÇALIŞAN bir ESRARKEŞ tarafından ÖLDÜRÜLDÜ.

Sonuç: Birinci Dünya Savaşı gerçekleşir, Weimar Cumhuriyeti varlığını sürdürmeye devam eder; İkinci Dünya Savaşı gerçekleşmez; Almanya ile Britanya ekonomik ittifak oluşturur ve 1958’de Fransa’ya savaş ilan ederler; Malcolm Evans[2] 1975 yılında aya ayak basan ilk insan olur.

Senaryo #3

Olay: ADOLF HİTLER, VİYANA’da ALTI GÜN içinde AYNI FELAKETE KURBAN GİDEN DÖRDÜNCÜ KİŞİ olarak DOMUZ SUCUĞU yüklü KAÇAK bir AT ARABASI tarafından EZİLEREK ÖLDÜRÜLDÜ.

Sonuç: Viyana, at arabalarıyla ilgili sert kanunlar çıkarır, bu da otomobillerin çabucak benimsenmesini tetikler; Avusturya otomotiv sektörünün endüstriyel gücü hâline gelir; Birinci Dünya Savaşı gerçekleşir, teknolojik üstünlükleri sayesinde Almanya ve müttefikleri kazanır; 30’larda tüm dünyada yaşanan buhran önlenir; Willy Brandt[3] 1958 yılında aya ayak basan ilk insan olur.

Senaryo #4

Olay: ASLINDA MASUM OLAN ve EŞCİNSEL VİYANALILAR şöyle dursun AYLARDIR HİÇ SEKS YAPMAMIŞ olan ADOLF HİTLER, ERKEK ARKADAŞININ kendisini HİTLER’le ALDATTIĞINI DÜŞÜNEN KISKANÇ bir EŞCİNSEL tarafından BİRDEN FAZLA kez BIÇAKLANARAK ÖLDÜRÜLDÜ.

Sonuç: Viyana Operası’nın müdürü ve söz konusu gizli, eşcinsel katil olan Felix von Weingartner’ın mahkemesi Viyana sosyetesi için hem şok edici hem de keyif verici olur; Hitler’in önceleri beş para etmeyen suluboya tabloları, olay cazibesini yitirene kadar açık arttırmaların en değerli eşyalarından biri hâline gelir. Hitler’in kız kardeşi açtığı tazminat davasını kazanır; Birinci Dünya Savaşı gerçekleşir, Almanya ve müttefikleri kazanır; 30’lardaki buhran önlenemez; öldürücü bir grip salgını Avrupa nüfusunun %38’ini ortadan kaldırır; Birleşik Devletler dünya çapında bir güç hâline gelir; John Glenn[4] 1956 yılında aya ayak basan ilk insan olur.

- Reklam -

Senaryo #5

Olay: ADOLF HİTLER, DEVASA bir ŞEKERSİZ JÖLE KÜTLESİ tarafından AÇIKLANAMAZ BİR ŞEKİLDE KAPLANIP BOĞULARAK ÖLDÜ.

Sonuç: Hitler, Rus aristokrasinin 30 Haziran 1908’deki Tunguska Olayı’na sebep olan uzay gemisinden elde ettikleri teknolojiyle geliştirdikleri Jöle Kaplama Silahı’nı test etmek için seçtiği rasgele bir denektir; akabinde JKS, önce Çar İkinci Nikolay’ın düşmanlarına sonra da dünya liderlerine suikast düzenlemekte kullanılır; Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand, Saraybosna’da Graf und Stift Rois De Blougne tourer model bir araba sürerken ansızın jöleyle kaplanınca ve Genç Bosna örgütü de fırsatçı bir şekilde suçu üstlenince Birinci Dünya Savaşı başlar; 1915 yılında tüm Alman ordusunun jöleyle kaplanması sonucu Birinci Dünya Savaşı ansızın sona erer; Rusya tek süper devlet hâline gelir. Vladimir Putin 1988 yılında aya ayak basan ilk insan olur.

Senaryo #6

Olay: ADOLF HİTLER, KENDİSİNİ ÖLDÜRMEK için ZAMANDA GERİYE GİDEN bir ANTİ-NAZİ örgütü ile BU SUİKASTI ENGELLEMEK için ZAMANDA GERİYE GİDEN bir NAZİ örgütünün arasında ÇAPRAZ ATEŞE yakalanarak ALDIĞI bir MERMİ YARASI sonucu ÖLDÜ.

Sonuç: Olayın sonuçları Viyana’yı çevreleyen uzay-zaman döngüsünü imha eder ve şehirdeki herkesi 1529 yılındaki Birinci Viyana Kuşatması’na geri döndürür; 20’nci yüzyıldan gelen Viyanalılar tarihsel bilgilerini kullanarak 16’ncı yüzyılın Viyanalılarına yardım ederken, Viyana yanlısı zaman yolcuları ordusu ortaya çıkıp Osmanlı yanlısı zaman yolcuları ordusuyla bir meydan muharebesine tutuşur, bu da herkesi 955 yılındaki Lechfeld Savaşı’na geri döndürür; Macar yanlısı zaman yolcuları ordusu ortaya çıktığında bu zaman yolculuğu saçmalığından sıkılan diğer herkes tarafından katledilirler, böylelikle döngü sona erer. Viyana dünya çapında bir güç hâline gelir; Henry Jasomirgott[5] 1155 yılında aya ayak basan ilk insan olur.

Senaryo #7

Olay: ADOLF HİTLER bir FUHUŞ MARATONU sırasında ALTI VİYANALI FAHİŞE tarafından ÖLDÜRÜLDÜ.

Sonuç: Fahişeler tutuklanır ve Viyanalılara astro-zevkin fütüristik yollarını öğretmek için çok seksi bir gelecekten gelen şehvet düşkünü zaman yolcuları oldukları ortaya çıkarılır; Janine Lindemulder[6] 1996 yılında aya ayak basan ilk kadın olur.

Senaryo #8

Olay: ADOLF HİTLER, bir METEOR’un KAFASININ TAM ORTASINA ÇARPMASI SONUCU BUHARLAŞARAK ÖLDÜ.

Sonuç: Bu olay hiçbir dikkate değer tarihsel değişime sebep olmaz. Bununla birlikte, düşen meteor dünyaya doğru ağır ağır yaklaşan devasa bir asteroitin habercisi olduğundan insanlık tarihinin yok olmadan önce gelişme kaydetmesi için o noktadan itibaren yalnıza 22 saat 16 dakikası vardır. İnsanlık, Hitler ve yeryüzündeki diğer canlıların %93’üyle birlikte yok olur; fareler kavmi önce yükselişe geçer, sonra da yıkılır; mürekkepbalığı kavmi yükselişe geçer ve tutunur; Gluugsnertgluug 2,973,004,412 yılında aya ayak basan ilk mürekkepbalığı olur.

© John Scalzi 2007


[1] 1919 – 1933 yılları arasında Almanya’ya hükmeden, Adolf Hitler’in iktidara gelmesiyle sona eren cumhuriyetin adı – ç.n.

[2] Çok yetenekli bir İngiliz bilgisayar programcısı.
[3] Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin lideri. Nazi karşıtı, Nobel Barış Ödüllü politikacı.
[4] Amerikalı asker, pilot, astronot ve senatör. Uzaya çıkan beşinci insan.
[5] Dönemin Avusturya dükü.
[6] Amerikalı striptiz dansçısı ve porno yıldızı.


Okuduğunuz bu öykü ilk kez 2007 yılının şubat ayında Subterranean Magazine Online’da yayınlanmış ve En İyi Alternatif Tarih hikâyesi dalında Sidewise Ödülleri’ne aday gösterilmiştir. John Scalzi öykü seçiminde yardımda bulunmuş ve çeviri için izin vermiştir.

© Kayıp Rıhtım 2014


* John Scalzi ile Röportaj

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Harika bir öykü, harika bir çeviri. Love, death & robots bölümüne uyarlanmış olup izleyebilmiş olmak ayrıca güzel. Bu başlığa tesadüfen denk geldim ve böyle tesadüfleri seviyorum. Teşekkürler rıhtım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

usta ilhamorlerden tavsiyeler

Usta İlhamşörlerden Tavsiyeler

J.R.R. Tolkien - Noel Baba

Tolkien’in Kaleminden “Noel Baba”