Rothfuss’tan Doors of Stone Yorumu

Patrick Rothfuss

Dünya nefesini tutmuş bir şekilde Kralkatili Güncesi’nin son cildinin çıkmasını bekleyedursun, Patrick Rothfuss’un bazı okurları üçüncü kitaba Goodreads üzerinden şimdiden 5 yıldız vermeye başlamış durumda. Hâli hazırda 47.000 küsur okurun “okunacaklar” listesine eklediği kitap bugün itibariyle 800’den fazla 5 yıldız almış durumda. Şaşırdınız, değil mi? Rothfuss da şaşırmış. Hatta bununla kalmamış, konuyla ilgili düşüncelerini gayet esprili bir yorumla dile getirmiş.

Gelin hemen Türkçe çevirisine de göz atalım:

Her ne kadar bu kitaba beş yıldız veren, hatta bazen hakkında inceleme bile yazan insanların olduğunu görmek güzel olsa da bu durumun kafamı biraz karıştırdığını itiraf etmem gerek.

Bu konu hakkında bir müddet düşündükten sonra bunun yalnızca tek bir mantıklı açıklaması olabileceğini fark ettim:

Zaman yolcuları kitaplarımı seviyor.

Bu garip bir biçimde rahatlatıcı, çünkü eninde sonunda kitabımı tekrar gözden geçirmelerimi tamamladığımı, ortaya gayet iyi bir eser çıktığını ve ‘gelecek’ olduğunu düşünmekten hoşlandığım büyük topun dingildeyen… zaman-zingosunu… izlemeye devam etmem gerektiğini anlıyorum.

Buna ek olarak gelecekteki okurlarıma kitaplarımı okumaya ve yorumlamaya zaman ayırdıkları için şükranlarımı sunduğumu da belirtmek isterim. Elinizin altında zamanda yolculuk etme teknolojisi olduğu hâlde başka şeyler yapmak yerine eserlerimi okuyup burada, Goodreads’te yorumlamayı tercih ettiğinizi bilmek gururumu okşuyor. Ne bileyim, dinozor avlamak, Da Vinci ile kafayı çekmek ya da Hitler’in pantolonunu aşağı indirmek gibi şeyler…

İkinci olarak, eğer bunu yapan kişi Doctor Who ise ve şu anda bunu okuyorsa kusursuz bir yol arkadaşı olduğumu da belirtmek isterim. Normalde genç, güzel kadınlarla ve robot köpeklerle seyahat etmeyi sevdiğini biliyorum Doktor. Ve ne var biliyor musun? Buna saygı duyuyorum.

Buna rağmen, yine de bazı meziyetlerimi sıralamak istiyorum. Mizah, zekice şakalar ve herhangi bir endüstri çağı öncesi Alman kültürüne kusursuzca karışmamı sağlayan bir sakal. Aynı zamanda çok iyi öpüşür, masaüstü oyunları da gayet iyi oynarım.

Öylesine söylüyorum.

Son olarak, eğer aranızdan herhangi biri kitabımın dijital bir kopyasını e-posta yoluyla bana yollamak isterse buna çok minnettar olurum. Kitabın beş yıldız almış hâlini görmek isterim, çünkü şu anda üzerinde çabaladığım şey benim bakış açıma göre yaklaşık üç buçuk yıldız değerinde. Direkt olarak son kısma geçip kitabı bastırmam bana epey zaman kazandırabilir.

En içten dileklerimle,
Pat