Robinson’ın Kızıl Mars’ını Ekranlarda İzlemeye Var Mısınız?

kizil mars dizi

Kim Stanley Robinson’ın Mars Üçlemesi (Kızıl Mars, Yeşil Mars ve Mavi Mars) son yıllarda ekranlara aktarılmak için epey bir macera yaşadı.

İlk olarak James Cameron’ın kitabın dizi haklarını elinde bulundurduğu ve 5 saatlik bir mini dizi yapacağı haberi yayıldı. Sonrasında Gale Ann Hund benzer bir fikirle karşımıza çıktı. Bu sırada yıllar J-Michael-Straczynskiakıp gitmeye devam etti ve ortaya somut bir sonuç çıkmadı. Ancak Kızıl Mars’ın yolculuğu burada sona ermedi. 2008 yılında Mad Men ve Breaking Bad’in de yapımcısı olan AMC’nin diziye el atacağı söylendi. Fakat yine bir sonuç elde edilemedi.

Şimdiyse yepyeni bir bilgi var elimizde! Spike TV’nin hakları elinde bulundurduğuna ve Babylon 5’ın yaratıcısı J. Michael Straczynski ile Kızıl Mars’ı ekrana taşımak için anlaşma imzaladığına dair Deadline’ın bir haberi var.

Spike TV bu serinin önemi için şöyle bir açıklamada bulunmuş:

“Bu serinin kalbi insan olmanın ne demek olduğu ve devasa baskılar altında insanlığımızı sürdürüp sürdüremeyeceğimiz sorusunun üstünden gelmesidir.”

Türk okurlar olarak bu habere sevinmek ve üzülmek arasındaki o belirsiz noktadayız. Seviniyoruz, çünkü Kızıl Mars gibi eşsiz ve sert bilimkurgu türünün önemli isimlerinden birini ekranda göreceğimiz için mutluyuz. Üzülüyoruz, çünkü ilk kitabı 2003’te çevrilmiş Mars Üçlemesi’nin devam kitaplarını (Yani Yeşil Mars ve Mavi Mars’ı) 2015 yılında hala dilimizde okuyamadık.

Bu dizinin serinin eksik iki parçasını tamamlaması bakımından da güzel bir fayda sağlayacağına inanmak istiyoruz. Buradan da Kabalcı Yayınevi’ne bu şansı değerlendirmeleri için rica ediyoruz.