Leonard Nimoy, Mr. Spock, 83 Yaşında Aramızdan Ayrıldı

leonard nimoy

Bugün bilim kurgu sineması için hüzünlü bir gün. Star Trek, yapılan en iyi bilimkurgu işlerinden biriydi. Bunu en iyi yapansa sadece senaryosu değil, oyuncularının esere olan bağlılıklarıydı da. Bu yüzdendir ki çoğumuzun gönlünde TRT’nin harika seslendirmeleri ile yer etmiş, Star Trek’i muhteşem bir bilimkurgu yapan insanlardan belki de en önemlisi Leonard Nimoy (Mr. Spock)’un ölümü ile bizden de bir şeyler koptu.

Bu hafta kronik obstrüktif akciğer hastalığı yüzünden acilen hastaneye kaldırılan Leonard Nimoy, dün solunum yetmezliği ile hayatını kaybetti. Leonard Nimoy 2014 şubatında attığı tweet ile hastalığını açıklamış ve sigaradan olduğunu söylemişti. “Sigarayı bırakalı 30 yıl oldu ancak gerekli zamanda bırakmamışım…” diye de eklemişti.

Leonard Nimoy, Star Trek hayatına 1966 yılında başlamıştı. Star Trek sonraki yıllarda tüm dünyayı sarsacak, Türkiye’de büyük izler bırakacaktı. Bizdeki anlamından haberi var mıdır bilmiyoruz lâkin Star Trek’in Türkçeye kattığı bilimsel terimler birçok çocuğun ve gencin hayatını değiştirdi.

Bu dizi ona sinema geleceğinde de büyük kapılar açtı denilebilir. Sonrasında birçok Star Trek filminde oynadı, seslendirme yaptı, yönetti. Günümüzde en yakın olarak insanlar onu Fringe dizisindeki William Bell olarak veya son Star Trek re-makelerindeki yaşlı Spock olarak hatırlayacaklardır.

Ancak aktörlük ve yönetmenlik onun tek becerileri değildi. Piyasaya beş müzik kaydı sürdü, 1967’de “The Ballad of Bilbo Baggins“i söyledi. Aynı zamanda tutkulu bir şair ve fotoğrafçıydı. Yaşamı boyunca 1975’de “I Am Not Spock (Ben Spock Değilim)” ve 1996’de “I Am Spock (Ben Spock’ım)” adlı iki otobiyografi yazdı.

Arkadaşları ve hayranları da internet üzerinden son uğurlamalarını yaptılar.

George Takei: “Bugün, dünya harika bir adamı kaybetti, bense harika bir dostu. Bize ‘uzun yaşamayı ve başarılı olmayı’ (live long and prosper) öğrettin ve bunu gerçekten de yaptın dostum. Seni o kadar çok özleyeceğim ki.”

Son Star Trek filmlerinde beraber aynı kişiyi oynadıkları Zachary Quinto ise:

“Kalbim kırıldı. Seni içtenlikle seviyorum değerli dostum. Ve her gün özleyeceğim,” dedi.

Patrick Stewart: “Leonard Nimoy’un ölümünü duyunca büyük bir üzüntü duydum. Onunla uzun bir süre ve mutlu vakit geçirebildiğim için şanslıyım. Kesinlikle unutulmayacak.”

LeVar Burton: “Tanrı seni kutsasın Leonard Nimoy… Melekler dinlenmene yol gösterici olsun.”

Wil Wheaton: “Senin omuzların üstünde durduk ve eğer ilk başta sen olmasaydın, ortada keşfedilecek bir galaksi olmayacaktı. Teşekkür ederim Leonard. Huzur içinde yat.”

Nimoy’un yazdığı son tweet çok vurucu olmuştu:

“Hayat bir bahçe gibidir. Çok güzel anlarınız olmuştur ancak sonsuza kadar sürdüremezsiniz. Ancak o anlar anılarda bâki kalır. LLAP.* ”

* LLAP: Live long and prosper Star Trek’in unutulmaz laflarından…

Biz de kendisine Vulcan selamı ile “Mene sakkhet ur-seveh,” diyoruz!

vulcan selami