Ex Machina Bizi Bir Hayli Düşündürecek

ex-machina-header

Yapay zeka ve insanlar bir kez daha karşı karşıya. Ama bu defa hem duygusal yakınlaşma hem de gerilim aynı potada eriyor.

Çok değil, yaklaşık 10 yıl önce bilimkurgu filmlerinde geçen teknolojilerin imkansızlığı üzerine konuşuluyordu. Ama artık bu tartışmaları geride bıraktığımız bir dönemde yaşıyoruz. Yine de, yapay zeka söz konusu olduğunda akıllarda hala bazı soru işaretleri beliriyor.

Çünkü yapay zeka dendi mi akla duygular ve bunların bir robota gerçekten aktarılıp aktarılamayacağı konusu geliyor. Bizler bunu tartışmaya devam ederken bu konu hakkında yeni filmler ve kitaplar çıkmaya da devam ediyor. Senaristliğini ve yönetmenliğini Alex Garland‘ın yaptığı “Ex Machina” da bunlardan biri.

Söylentilere göre 10 Nisan‘da ülkemizde vizyona girecek filmin konusu şöyle:

24 yaşındaki Caleb, bir internet arama moturu devinin çalışanıdır ve girdiği yazılım yarışmasını kazanmıştır. Ödül olarak hayatını dağlarda tek başına geçiren şirket CEO’su Nathan’la 1 hafta yaşama hakkı kazanır. Ancak bu ıssız eve geldiğinde Nathan’ın Turing Testi’nin* bir parçası olduğunu öğrenir.

Öte yandan testin yapay zeka ayağı, Nathan tarafından bizzat tasarlanmış, Ava adında nefes kesen bir robottur. Onun duygusal zekası iki adamın hayal edebileceğinden bile daha karmaşıktır.

Tam bu noktada Ava’nın duygularının dallanıp budaklanışını, Caleb ile yakınlaşmasını ve Nathan’a duyacağı öfkeyi de içine alan film gerilim dozunu da eksik etmiyor. Ava yapay zekasını (!) kullanarak bize güzel bir film keyfi yaşatacak gibi görünüyor.

Söylemeden geçmeyelim, Caleb rolünde oldukça tanıdık bir isim görüyoruz. Harry Potter filminde Bill Weasley, Black Mirror dizisinde Ash rolüyle izlediğimiz Domhnall Gleeson tanıdık bir sima olarak hemen göze çarpıyor. Kendisi özellikle Black Mirror‘da oynadığı rolle tüylerimizi ürpertmişti. Bu filmde de dizidekine benzer bir durum içinde kalacak gibi görünüyor.

11 milyon Euro gibi ciddi bir bütçeye sahip film, bilimkurgusal görselliğiyle bizleri doyuracağa benziyor.

Ex Machina’nın fragmanını hemen aşağıdan izleyebilirsiniz. Ayrıca söylemeden geçmeyelim, size de Black Mirror tadı vermedi mi?

* Turing Testi: Bir makinenin ne derece bir insana yakın düşünebildiğinin testidir. Bir sorgulayıcı denekleri görmeden, bir robot ve insana sorular sorar. Bu sorulara aldığı yanıtlar karşısında hangisinin makine, hangisinin insan olduğunu saptmaya çalışır. Deneklere dair hiçbir bilgisi olmayan sorgulayıcı, bir dizi soru ve turun ardından ortamda bir makine saptamayazsa, makine testi başarıyla geçmiş olur. En kaba haliyle test bu şekilde anlatılabilir. Fikir, Alan Turing’in kendisine aittir.