Steven Spielberg “Başlat”ı Yönetecek!

spielberg-ready-playerone

Ernest Cline’ın post-apokaliptik türündeki ünlü eseri Başlat sinemaya uyarlanıyor. Projenin başına geçecek isimse belli oldu: Steven Spielberg !

Geçtiğimiz aylarda Ernest Cline’ın 21. yüzyılın en iyi bilimkurgu eserleri arasında sayılan dünyaca ünlü Başlat (Ready Player One) romanını Warner Bros. sinemaya uyarlayacağını duyurmuştuk. Ancak o zaman yönetmen koltuğu muallaktaydı ve projenin başına geçecek bir yönetmen arayışı sürüyordu. İlk olarak da Batman serisiyle akıllara kazınan ünlü yönetmeni Christopher Nolan’a teklif götürüldü ve o günden beri de bu konuda herhangi bir gelişme olmadı. Nolan da sessizliğini korudu. Yeni düşen bomba habere göre projenin yönetmen koltuğuna oturacak isim belli oldu: Steven Spielberg. Bu habere ne kadar sevinsek az, çünkü Başlat romanını beyaz perdeye “hakkıyla” yansıtabilecek sayılı yönetmenlerden biri kendisi. 80’li yılların dahi çocuğu olarak anılan ve E.T., Indiana Jones gibi unutulmaz filmlere imza atan Spielberg, bizce bu iş için biçilmiş kaftan.

baslat kapak
Kitabın künye bilgileri için tıklayın.

80’ler popüler kültürüne ait ciddi bilgiler içeren ve neredeyse her sayfada ayrı bir referans gönderen Cline’ın bu eserine kısaca değinecek olursak, hikaye 2044 yılında OASIS adında sanal bir dünyada geçiyor. Ama OASIS bildiğimiz sanal dünyalardan biraz daha farklı. İçerisinde on binlerce farklı gezegen olan, insanların okula bile sanal olarak gittiği, gerçek hayatla fazlasıyla iç içe geçmiş devasa bir dünya. OASIS’in yaratıcısı ve iflah olmaz 80’ler kültürü hastası James Halliday bir gün aniden ölüyor ve geriye bir vasiyet bırakır. Vasiyetine göre OASIS içerisine yerleştirdiği 3 kapıyı bulan ve ardındaki ödüllere ulaşmayı başarabilen şanslı kişi OASIS’in ve Halliday’in tüm mirasının sahibi olma hakkını kazanacaktır. Öldükten sonra yayınlanmak üzere hazırladığı videosunda Halliday ilk kapıya giden ipucunu veriyor ve yüzbinlerce Gunter büyük arayışa başlıyor.

Aynı zamanda Warner Bros’a 14 yıldan sonra dönüş yapacağı film olma özelliğini taşıyacak olan projeye Spielberg, şu an üzerinde çalıştığı THE BFG isimli filmin çekimlerini tamamladıktan sonra başlayacak. Senaryosunu Zak Penn’in kaleme aldığı filmin son gelişmeleri bizleri bayağı heyecanlandırdı doğrusu. Siz ne dersiniz?