Douglas Adams İmzalı Yepyeni Bir Doctor Who Kitabı Geliyor

doctor-who-city-of-death

Daha önceden de Doctor Who romanlarına imza atan ve Shada’nın BBC Radyo’ya uyarlanmasına yardım eden James Goss, şimdi de kolları Douglas Adams’ın ünlü City Of Death (Ölüm Şehri) senaryosunu kitaplaştırmak için sıvadı.

Dördüncü Doktor Tom Baker zamanında çekilen ve dört bölümden oluşan City Of Death, Doctor Who dizisinin en ünlü maceralarından biridir. Üstelik son bölümü 16.1 milyon kişilik izlenme oranıyla televizyon dizileri tarihinde kırılması zor bir rekora da imza atmıştır.

Ne ilginçtir ki bu kadar başarılı bir senaryonun yazım hikâyesi bir o kadar da tesadüfidir. Douglas Adams o zamanlar dizinin senaryo editörü olarak çalışmaktadır. Ancak bir cuma günü dizinin asıl yazarı David Fisher bazı ailevi problemler nedeniyle senaryoyu hazırlayamaz. Önlerinde 4 bölümlük bir boşluk ve sadece 2 günlük bir süre vardır. Dizinin yapımcısı Graham Williams elindeki tek çareye başvurur ve Douglas Adams’ı senarist koltuğuna zorla oturtur. Kendisine sorulduğunda, merhum yazar o günleri aynen şöyle özetlemiş:

Beni ofise götürdü, çalışma odasına kilitledi ve birkaç gün boyunca boğazımdan aşağıya hortumla kahve döktü.

1979’da çekilen City Of Death’in hikâyesi, dünyanın ilkel çağlarında yıldız gemisi patlayan ve pek çok parçaya ayrılan Kont Scarlioni’nin kötücül planını konu alır. Milyonlarca yıldır dünyadaki insanlara yön veren ve zamanda yolculuğu keşfetmelerini sağlamaya çalışan Kont’un tek bir planı vardır: geçmişe gitmek ve gemisini kurtarmak.

Planının tamamlanması için Leonardo Da Vinci’ye zorla çizdirdiği Mona Lisa’yı zorla ele geçirip sattırması ve elde ettiği parayla araştırmaları finanse etmesi gerekmektedir. Ancak çok geçmeden Paris’te tatil yapmakta olan Doktor ve Lalla Ward bu planı durdurmak zorunda olduklarını fark ederler; çünkü yıldız gemisinin patlaması yeryüzündeki hayatı başlatan ilk kıvılcımı oluşturmuştur. (Kulağa biraz Kutsal Dedektiflik Bürosu’nu anımsatıyor, değil mi?)

Douglas Adams, 1987
Douglas Adams, 1987

Senaryoyu kitaplaştırmak için işe koyulan James Goss içinin rahat olduğunu belirtiyor. Çünkü hiç kimsenin Adams gibi yazamayacağının ve ne yaparsa yapsın hayranlarını asla tam olarak tatmin edemeyeceğinin farkında. Bununla birlikte çok hızlı kaleme alınmak zorunda kalındığı için City Of Death senaryosunda pek çok boşluk bulunduğunu ve elindeki notları inceledikçe ortaya oldukça eğlenceli, ilginç ve deli dolu bir macera çıktığını da sözlerine ekliyor. Ayrıca tüm olumsuz konuşmalarına rağmen kitabı başarıyla tamamlayacağına da güveniyor. Çünkü kendisi daha önce de Adams’ın takdirini ve beğenisini kazanmış bir isim.

Bu kitabı yazan kişi Adams olmalıydı. Hatta 80’lerde bunu ondan istemiş ve normal telif ücretinin iki katını teklif etmişler. Ama o sadece gülümsemiş, onlara kibarca teşekkür etmiş, teklifi geri çevirmiş ve senaryolarını başka kitaplar için kullanmış.

Douglas Adams’la Kutsal Dedektiflik Bürosu’nu bir tiyatro oyununa çevirirken tanışmıştım. Bir gün yanımıza geldi, çalışmalarımızı izledi ve bizimle oldukça uzun bir zaman geçirdi. Hatta hepimizi yemeğe çıkardı. Yaptığımız işten oldukça memnun kalmıştı. Onu orada oturup kendi şakalarına gülerken görmek harika bir duyguydu.

City Of Death, 21 Mayıs’ta BBC Books etiketiyle İngiltere’de satışa çıkacak. Yayınevlerimizin de bu değerli şahsın değerli eserine duyarsız kalmayacağını umuyor, kendisini en kısa zamanda dilimizde görmeyi arzu ediyoruz.