Amidala’yı Geçen Jar Jar’a Tepkiler Dinmiyor

star wars this is madness

Jar Jar Binks’den nedense tarihteki herkes nefret ediyor gibi görünüyor. George Lucas Jar Jar’ı savunsa da baskılar sonucu sonraki filmlerde görünürlüğünü minimuma indirmişti. Hatta birinci filmde Jar Jar’ın öldüğü bir sahne yayınlandığında herkes ne kadar da sevinmişti!

Ancak bu tepkilere rağmen This is Madness Star Wars fan oylamasında Amidala karşısında ezici bir oy olan Jar Jar şaşkınlık yarattı. Madem kimse Jar Jar’ı sevmiyordu, nasıl oluyor da Amidala’yı yıkıp geçiyor?

amidala-vs-jar-jar
“Mesa gonna show everyone how bombad mesa really is!”

Birçok insan Twitter’dan Jar Jar’ın önde olmasına tepki gösterdi.

Julia Robinson
@kickgalvanic
Padme Motherfucking Amidala karşısında Jar Jar Binks’e oy vermek isteyecek birileri olduğuna inanamıyorum. #ThisIsMadness (GERÇEKTEN.)

Brian
@brian_nov
Birileri nasıl oluyor da Jar Jar’ın Padme’yi yeniyor olduğunu açıklayabilir mi? http://www.starwars.com/this-is-madness

Matthew Newman
@MDMRN
#ThisIsMadness’da Jar Jar Binks Amidala’yı yeniyor. Gidip Senatör Amidala’ya oy verin! Çabuk! http://www.starwars.com/this-is-madness #StarWars

Ancak oylardan da anlayacağınız gibi herkes aynı görüşe sahip değil. Günün erken saatlerinde yapılan kampanyaya rağmen Padme oylamayı öncekiden daha da geride izliyor.

Sylvia
@thepipsqueaks
Padme’nin Jar Jar’ın arkasında olması mantıklı geliyor. Ona antipati duymak kolay, özellikle filmlerin hikaye bakımından en zayıf noktalarında olduktan sonra.

Fez Guy
@vampricyoda
Bölüm 2-3’da fena Padme aşk hikayesi bölüm 1’deki Jar Jar’dan daha acı vericiydi….

Marek
@JediMarek
Jar Jar’a oy verdim çünkü ondan daha çok zevk alıyorum

Kullanıcıların araştırmalarını yazarak Star Wars evreni hakkındaki Wikipedia oluşturdukları Wookipeedia’da Jar Jar aşkı çok daha fazlaydı.

Wookiepedia

Son zamanlarda sık sık olduğu gibi, suçlamalar Wookieepedia ve 4chan’ın karşılaşmada istedikleri sonuçları alabilmek için script çalıştırdıkları yönünde yoğunlaştı. Bu yeni bir şey olmazdı. /b/ adlı random alt forumunun insanları bir zamanlar Mountain Dew içeceğine Hitler’in adını verdirtmişlerdi.

Doğal olarak geçen perşembe de 4chan’da “Operasyon Jar Jar” etkiliydi. Espri anlayışlarının evrimin bir sonraki adımı olduğu düşünülen bu muzırlar Bib Fortuna ve Jar Jar Binks’i finale çıkartmak istiyorlardı. Luke ya da Vader değil, sadece Bib ve Jar Jar.

operation-jar-jar

Öte yandan bunun oylamaya hile sokulması olduğunu düşünen kadınlar olayı kişisel algılayarak kadın haklarına bir saldırı olarak gördü. Zaten çok az miktarda kadın oyuncu olduğunu ve bu yapılanı da filmdeki kadın karakterlerle bağdaştıran kitle yakın zamanda da Star Wars oyuncak ve figürlerindeki kadın eksikliğini protesto etmişti. Üstüne bu oylamada kadınların geri kalması “zamanlama manidar” olarak nitelendi. İlk roundda kadın karakterlerden sadece Leia sonraki aşamaya geçebildi.

Tumblr’dan becausofloki adlı kullanıcı “Bu anket en azından bir nebze ciddiye alındığına göre, bu şu anda elimizde olanlardan daha fazla kadın karaktere sahip olmayacağız anlamına gelebilir,” dedi. (And since this voting is taken at least a little bit seriously, it could mean that we don’t get much more than the few female characters we currently have.)

Ancak korkmayın. Görünüşe göre StarWars.com şimdiden sahte oyları temizliyor bile. Bu gibi şeylerin esasen çok ciddiye alınmadığını, sadece basit bir yarışma olduğunu hatırlatmak gerekir. Önceki yıllarda kazanan isimlerin kromozomlarının da XY olduğuna bakarsak gelen animasyon film ve dizilerinde kadınların ne kadar önemli yer kapladığını görmelerini isteriz.

Star Wars filmleri ile başlayan sektör artık sadece film ve dizilerden ibaret değil. Bu evren ile ilgili birçok kitap ve çizgi romana bakıldığında kadınların kilit rollerde olduğunun su götürmez bir gerçek olduğu görülebiliyor.