Game of Thrones’un Mekanik Haritası, Sandığınızdan Daha Fazlası!

game-of-thrones-clock

Gün geçmiyor ki Game of Thrones bizi şaşırtan haberlerle karşımıza çıkmasın Rıhtım severler. Ancak, bu sefer hayretimizin kaynağı çok farklı. Kendisi defalarca kez karşılaştığınız, beğenerek takip ettiğiniz ve büyük ihtimalle üzerine pek kafa yormadan izleyip geçtiğiniz bir sahne…

Game of Thrones’un girişindeki, dizinin dünyasının mekanik olarak işlendiği haritayı severek seyretmeyenimiz yoktur herhalde. Hatta, eminim ki, dizinin giriş müziğini nerede duyarsa duysun kafasında o meşhur haritayı canlandırmaya başlıyordur çoğumuz. Peki onlarca kez izlediğimiz bu sahnenin arka planında neler yattığını hiç merak etmiş miydiniz?

Eh… Anlaşılan, birileri etmiş.

Entertainment Weekly’nin aktardıklarına göre, haritanın hazırlanmasının arkasında garip bir adam ve onun ilginç hikayesi var. Bakalım dizi çalışanları konu hakkında neler demişler:

“Düşünün ki aslında Westeros’ta bir yerlerde, kulenin birinde, dünyanın haritasını hazırlayan manyak bir keşiş var,” diyor yapımcı Greg Spence ve dizinin giriş sekansının tasarımcısı Angus Wall’un şu sözlerini tekrarlıyor:

Bu keşiş haritanın neresinde neler olup neler bittiğinin kaydını tutuyor. Tüm bu küçük otomatları yapan garip adamın kim ya da nerede olduğunu bilmiyoruz, ama bu dizaynında kuvvetli Leonardo Da Vinci esintilerinin görüldüğü bir gerçek. Tuhaf ve küçük bir makina…

Bu, araştırmayı seven keşişimizin hikayesi. Wall ve takım arkadaşları tarafından uydurulmaya başlanmış ve tanıdık giriş sahnemizin bu hale gelmesinde büyük rol oynamış bir hikaye. Wall durumu şöyle açıklıyor:

“Her zaman için yaptığım işlerin arka planına hikaye oluşturmaya gerek duyuyorum. Bu sefer üzerinde durduğumuz hikaye, sürekli güncellenen evren modelini sanki özenle hazırlanmış bir Risk Haritası gibi inşa eden bu çılgın keşiş grubu hakkındaydı.”

Hikayeye göre, önemli yer işaretleri düzenli olarak değişen ve evrenin her yerinde olan biteni onlara gösteren bu harita sayesinde, keşişler düzenli aralıklarla -teorik olarak- yaptıkları toplantılarında Westeros’taki gelişmeler üzerine tartışıyorlarmış.

Yalnız olaylar sadece teori olmaktan çıkıp animasyon sanatçılarının işini de büyük oranda etkilemiş gözüküyor. “Yönümüzü belirledi,” diyor Kirk Shintani.

Bu fikir şöyle bir düşünceye doğru kaydı: Pekala, eğer bu keşişler cidden böyle bir işle uğraşıyorlarsa haritayı kurabilmeleri için ne yapmaları gerekir? Hal böyle olunca biz de modern teknoloji ögelerini kullanmaktan uzak durmaya çalıştık ve buna göre hareket ettik. Bu hikaye, tasarımımızda doğru noktada bulunduğumuzdan emin olmamızda bizler için bir yol gösterici oldu.

Eh… Artık bunları da öğrendiğimize göre Game of Thrones’un giriş sekansını izlerken su bulunan yerlerin mavi kumaşla, dağların ufak taşlarla oluşturulduğu gibi ayrıntılara başka bir gözle bakarız Rıhtım severler.