X

Mad Max: Fury Road Danışmanlarından Biri ‘Vajina Monologları’nın Yazarı

Vajina Monologları’nı hatırladınız mı? Yazarı Eve Ensler, yönetmen George Miller’ın isteği üzerine Mad Max setinde 1 haftalık bir danışmanlık yaptı.

Vajina Monologları aslında pek çok şey demek ama, güzide ülkemizde biz onu aynı adı taşıyan tiyatro oyununa devletten gelen tepkilerle hatırlıyoruz. Malumunuz, adından dolayı devlet büyükleri “Böyle oyun adı mı olur!” demiş ve sahneden kaldırmaya zorlamışlardı.

Nedir peki Vajina Monologları? Dünyanın dört bir yanında kadınların bazen uzağa güven içinde yürüyebilme, bazen dondurma yiyebilme (ciddiyiz), bazense küçük yaşta seks kölesi olarak satılmama haklarına değinen bir eserdi.

Yazarı Eve Ensler, dünyanın farklı yerlerinde sayısız tecavüz ve şiddet mağduru kadınla çalışmış bir aktivist. Peki filmle alakası ne? Fragmanlardaki 5 güzel kadını hatırladınız mı? Hani Charlize Theron bu kadınlarla dolu bir arabayı korumak için canını dişine takıyordu. Peşinde de deli danalar gibi gelen erkekler vardı. Heh, işte o sahneleri ve bu kadınların yaşadıklarını/psikolojilerini en iyi şekilde yansıtabilmek için Ensler filme danışmanlık ediyor. Bunu isteyense yönetmen George Miller’dan başkası değil. Anlayacağınız, bazı gerçek olaylardan esinleniyorlar…

Bu 5 güzel ve bir o kadar zor durumdaki kadından birini oynayan Rosie Huntington-Whiteley ile yapılan söyleşide, Ensler’ın filme danışmanlık yapmasıyla ve kendi karakteriyle ilgili şunları söylüyor:

Hem ön prova zamanında hem de karakterlerimizin kim olduğunu keşfettiğimiz dönemde karakterimin acısını kollarına kesikler atarak çıkardığına karar verdim. Kollarındaki bu izler keşfetmek istediğim şeydi. Sadece kendi rızası dışında tutsak edilmemişti, aynı zamanda tecavüz sonucu hamile bırakılmıştı. Bu çocuğu taşıma konusunda ne hissetmeliydi? Pek çok annenin sahip olduğu o içgüdüyü hissedebiliyor muydu? Hamile olmaktan mutlu muydu? Saf bir sevgiye mi sahipti ya da kızgın mıydı? Bu çocuğu önemsiyor muydu? Ne hissediyordu? Sanırım hiçbir zaman ne hissettiğini bilemeyeceğim, çünkü o da bilmiyor. Bence tüm bunlar onun için çok karmaşık. O da kafası karışmış durumda. Bu yüzden filmdeki pek çok hareketi kayıtsızlık içinde.

Ensler’ın etkisi içinse şöyle devam ediyor:

George Vajina Monologları’nın yazarı Eve Ensler ile anlaştığı ve gelip bizlerle bir haftalığına kızlar üzerine çalıştığı için çok şanslıyız. Onunla [Eve Ensler] kapsamlı bir araştırma yaptık. Eve’in kendisinin de oldukça şiddetli bir hayatı var. Kongo’da tecavüz mağdurları ve erkeklerin elinde akla hayale gelmeyecek şeylere maruz kalmış kadınlarla çalışmış. Bir haftalığına onun beynini ödünç alabildik. Karakterlerimize fon sağlayacak türden, hayatımda duyduğum en trajik öyküleri anlattı bizlere. Gerçekten bunu bir şekilde göstermek istiyoruz. Bu kızları beş güzel kızdan daha fazlası yapmak için ona sahip olmak bir ayrıcalık.

Yani, bu da demek oluyor ki, bu 5 kadının geçtiği yerlerde gerçekten rahatsız edici şeyler göreceğiz. Mad Max’in dünyasına da bu yakışır. Hem kaldı ki, bu sadece bir film olmakla kalmayacak. Çünkü bu kadın karakterler her ne yaşadıysa dünyada gerçekten de daha beterli yaşanıyor.

George Miller’ı bu özverili davranışı ve fikri için kutluyoruz. Filmine verdiği değeri de bu sayede gözler önüne sermiş oluyor.

Şimdiden heyecanlandığımız kadar kalbimiz sıkışmaya başladı!