Pegasus’tan Yepyeni Bir Bilimkurgu: “Sürgün”

surgun ust

Pegasus Yayınları sayesinde genç-yetişkin türündeki yepyeni bir bilimkurgu romanını daha dilimizde okuma şansına eriştik: “Sürgün

Lisa M. Stasse, henüz ülkemizde duyulmamış genç bir yazar. Yayınlanmış ilk romanı olma özelliğini taşıyan Sürgün ise, daha çok genç-yetişkin türünde sayılabilecek distopya-bilimkurgu karışımı bir eser. Roman aynı zamanda yazarın bir üçleme olarak planladığı The Forsaken (Terkedilmiş) adlı serinin de ilk kitabı.

Bizde şimdi Pegasus Yayınları sayesinde romanı Türkçe olarak okuma şansına erişiyoruz. Bakalım yeni genç distopik kahramanımız Alenna’nın maceraları bizi ne derece etkileyecek?

Kitabın 3 Temmuz Cuma günü raflardaki yerini alması bekleniyor. Dileriz serinin diğer kitapları The Defiant (Muhalif) ve The Uprising de (İsyan)  kısa sürede dilimize kazandırılır.

Şimdi gelin romanın tanıtım yazısına göz atalım:

Issız bir adaya düşmekten çok daha kötü kaderler vardır…
Dünya senden vazgeçtiğinde kime dönüşürsün?

surgunBirleşik Kuzey İttifakı’nın uysal vatandaşlarından genç Alenna çocukken ailesinin tutuklanmasına tanık olduktan sonra toplumla uyumlu yaşayıp göze çarpmamayı öğrenmiştir. Ancak on altı yaşına girdiğinde ülkedeki tüm yaşıtlarına uygulanan ve potansiyel suçluları belirleyen testte başarısız olur. Bu testi geçemeyenlerin kaderi bellidir: Çark adındaki adaya sürülmek.

Adaya gönderilen sürgünlerin tahminî yaşam süresi iki yıldır ve Alenna burada zor koşullarla, alan sahiplenmek için kopan iç savaşlar ve gökyüzünde belirip çocukları kaçıran makinelerle mücadele etmek zorunda kalır. Sonunda, yakışıklı ve karizmatik savaşçı Liam ve diğer yeni arkadaşlarıyla adadan kurtulmak için tehlikeli bir yolculuğa çıkmaya karar verirler. Hayatta kalmak imkânsız gibi görünse de Alenna ne olursa olsun başarmakta kararlıdır…

Editörlüğünü İlker Sönmez’in, çevirisini ise Gülce Arman Bayrakçı’nın üstlendiği kitabın künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.