Mad Max: Fury Road, Dünya Çapındaki Eleştirmelerce 2015’in En İyi Filmi Seçildi

mad-max-odul-ust

Mad Max serisinin son ayağı Fury Road, dünyanın en saygın eleştirmen topluluğu olarak bilinen FIPRESCI tarafından 2015’in en iyi filmi seçildi.

FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu) 1930’dan beri faaliyet gösteren ve 50’den fazla ülkede üyesi bulunan saygın bir kurumdur. Bizim ülkemizde de kendilerini SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) temsil eder. FIPRESCI bugüne kadar Cannes, Venedik gibi film festivallerinde pek çok ödül dağıtmıştır.

Bu yılki ödülü kazanan ise George Miller’ın son şaheseri Mad Max: Fury Road oldu. 493 üyenin katıldığı açık oylamada önce adaylar belirlendi, sonra da dört finalist arasında bir oylama daha yapıldı. Mad Max: Fury Road’la birincilik için yarışan filmler The Assassin (Hou Hsiao-Hsien), Son of Saul (László Nemes) ve Taxi (Jafar Panahi)’ydi.

Miller ödülünü bu ayın sonlarına doğru düzenlenecek olan 63’ncü San Sebastian Film Festivali’nin açılış töreninde alacak ve ilk gösterilen film Fury Road olacak.

FIPRESCI ödülü bugüne kadar Jean-Luc Godard, Michael Moore, Woody Allen, Jafar Panahi, Pedro Almodóvar gibi ünlü isimlerin yanı sıra Nuri Bilge Ceylan (Kasaba, Mayıs Sıkıntısı, Uzak, İklimler, Kış Uykusu) Semih Kaplanoğlu (Süt) ve Reha Erdem (Hayat Var) gibi bizim topraklarımızdan çıkan başarılı yönetmenlere de layık görülmüştü.