Promethues’un İkinci Filminin Adındaki Alegoriyi Gördünüz mü?

prometheus-2-ust

Ridley Scott’ın Prometheus için planladığı ikinci filmin adı Alien: Paradise Lost olarak açıklandı. Peki bu isimdeki alegoriyi fark ettiniz mi?

Eğer edebiyatla iç içeyseniz ya da en azından bir Sandman hayranıysanız John Milton adını duymuşsunuzdur. O en çok Sandman’e, Sandman’in Lucifer’ına, Şeytanın Avukatı’na ve daha nicesine esin kaynağı olmuş Kayıp Cennet (Paradise Lost) adlı epik şiiriyle bilinir. Çünkü John Milton, şeytana edebiyattaki ve daha pek çok yaratıcı alandaki şu anki formunu veren kişidir.

Kayıp Cennet’te kabaca, Tanrı’nın ordusuna karşı savaşan şeytanı anlatan Milton, 1667’de yazdığı bu şiirle o güne dek ki şeytan algısını kırmıştır. Bu yüzyılın tabiriyle daha “karizmatik” bir şeytan tasviri çizen Milton’ın Kayıp Cennet’inin ününün bir kısmı da buradan gelir.

Şimdi Ridley Scott ve Prometheus 2’ye, yani Alien: Paradise Lost’a (Kayıp Cennet) dönecek olursak bizleri bu isimle birlikte bir Hristiyan alegorisi bekliyor gibi görünüyor. Prometheus’un şu anki haliyle bile Hristiyan kültürü alegorisine dair barındırdıkları halen tartışılırken, ikinci filmin adıyla bu daha da ön plana çıkacak gibi görünüyor. Görünen o ki Milton’ın bu ölümsüz şiiri daha nice esere ilham vermeye devam ediyor ve edecek de.

Bakalım Ridley Scott’ın Milton esinlenmesi bizlere tam olarak nasıl yansıyacak?