Gürer Yayınları’dan 2 Yeni Bilimkurgu Kitabı Geldi, Ama Açıklanması Gereken Noktalar Var

korkusuz-yildiz-atesi

Biz onları Metro 2033 ve Metro 2034 baskılarıyla tanıdık. Gönlümüzü ilk böyle fethettiler. Ancak tam yeni bilimkurgularla bizlere dönüyorlar derken, yanlış anladığımızı umduğumuz bazı noktalar aklımıza takıldı.

Pekala, Metro 2033’ün tükenmiş olduğunu tam bu noktada hatırlayıp kederlenelim mi? Kederlendik bile! Korku-bilimkurgu türündeki bu muazzam eserin devamı Metro 2034’ü şimdilik bulabiliyoruz, ancak 2033’ü bulmak epey zorlaştı.

Neyse, ne diyorduk? Evet, yeni kitaplar.

Gürer Yayınları son olarak bu yıl Astrea Kaşifleri adında, bir Türk yazara ait bir bilimkurgu eseri yayınlamıştı. Böylece yayınevi bu türdeki uzun süreli sessizliğini bu kitapla bozmuştu. Şimdiyse 2 yeni ve yabancı bilimkurgu yazarının kitaplarıyla sahalara dönüyor. Dönüyor ama, bu iki kitapla ilgili bazı sorularımız var.

Korkusuz adındaki ilk kitap bir askeri bilimkurgu. Ülkemizde bu alt türde fazla basılı eser yok. O yüzden hadi gelin konusuna beraber bakalım:

korkusuzBu türden kitaplar arasında okuduklarımın en iyisi
-Davit Sherman, Starfist Serisi Yazarlarından

İttifak, yüz yıldan bu yana Syndic güçleri ile savaşmakta ve ne yazık ki yenilmektedir. İttifak filosu ağır hasar almış ve düşman bölgesinde mahsur kalmıştır. Tek umutları yüz yıllık derin uykusundan uyanmış olan efsane bir kaptandır.

Kaptan Geary’nin düşmana karşı verdiği mücadele okullarda ders olarak okutulmaktadır. Ancak savaşın ilk günlerindeki efsanevi direnişinden sonra kaybolmuş ve ölü kabul edilmiştir. Yüz yıl sonra inanılmaz biçimde dondurulmuş olarak yaşamayı başaran Geary artık uyanmış ve İttifak Filosunun kumandasını almıştır.

Ancak Geary kendisiyle ilgili yaratılmış olan efsanelerden dehşete düşer. O sadece işini yapmaya çalışan bir subaydır. İttifakın tek şansı Syndic Hypernet anahtarının eve geri götürülmesidir. Bunu yapmak için Geary’nin kendi efsanesiyle birlikte yaşamayı öğrenmesi ve yeni bir efsane yaratması gerekmektedir.

“En iyi askeri bilim kurgu romanı”
-Catherine Asara

Çevirmeni Başak Çetin Akın. Künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yalnız tam burada durup bir kafa karışıklığımıza değinmek istiyorum. Bu kitap The Lost Fleet (Kayıp Filo) adlı serinin ilk kitabı olmalı diye düşünüyoruz. Düşünüyoruz, çünkü kapakta ya da başka yerde böyle bir bilgi yok. Ancak burada da bitmiyor iş. Çünkü serinin ilk kitabının adı Dauntless, ikincisinin adı Fearless. Bizde Korkusuz adıyla çıkan ilki mi, ikincisi mi? Çünkü Fearlesskorkusuz” çevirisiyle birebir örtüşüyor. Dauntless için “gözüpek” demek daha doğru değil mi?

Çevirmen ve editörün tercihine saygımız sonsuz. Sadece bu isim karmaşası yüzünden ikinci kitaptan mı seriye başladılar diye bir endişe sardı bizi.

Hadi devam edelim. Diğer kitaptaki duruma da birlikte bakalım.

İkinci kitap olan Yıldız Ateşi ise bir uzay operası. Konusu şöyle:

yildiz-atesiKeşif gemisi Rennather bilinmeyen bir uzaylı ırkın kalıntılarını incelemek üzere Tgren gezegenine gönderilir. Gemideki bilim ekibi uzaylı dilini çevirmeyi başarırsa uzaylı kalıntılarının sırrı çözülebilecektir. Acaba bu kalıntılar Tgren uygarlığının anahtarı mı, yoksa akıl almaz güçte bir silah teknolojisi midir?

Bu aşamada Tgrenler’in, Cassalıların teknolojilerine ve garip zihinsel yeteneklerine duydukları şüphe gerilimi daha da arttırır. Bazı Tgrenlilerin benzer zihinsel yeteneklere sahip olduğunun anlaşılmasıyla olaylar daha da karmaşık hale gelir. İçlerinde en çok dikkat çekeni, zihinsel yetenekleri Komutan Byron’la bile boy ölçüşebilen Athee adında bir kadın pilottur.

Athee’nin hem zihnini hem de pilotluk becerilerini geliştirme görevi, Byron’ın sabrını zorlayacaktır. Onun tek istediği tek başına kalmaktır. Ama olaylar hiç de beklediği şekilde gelişmeyecektir.

Yıldız Ateşi, 1980’lerdeki Savaş Yıldızı Galaktika, Buck Rogers ve Star Wars gibi ünlü filmlerin havasını taşıyan eğlenceli bir uzay macerası. Uzay maceralarının altın çağını özleyenleri mutlu edecek bir roman.
-Bryan Thomas Schmidt

Bu kitaptaysa çevirmen koltuğunda H. Nilgün Güngör var. Künye bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Üzgünüz, ama bu kitap da bir serinin parçası ve aslında “ikinci kitabı.” Peki serinin ilk kitabı olan Cassastar nerede? Bu basbayağı ikinci kitap Cassafire yahu? Yoksa biz mi yanlış anladık? Ama bizde çıkan kitap ve Cassafire’ın “kapakları da aynı.

Gürer Yayınları tam yüzümüzü güldürüyor derken bu pek olmadı. Dileriz yanlış anlayan bizizdir. Umarız yayınevi bize bir açıklama yapar, her şey netliğe kavuşur.