Bilimkurgu Klasikleri’nde Sıra 3. Adımda: “Maymunlar Gezegeni”.

maymunlar-gezegeni-ust

Pierre Boulle‘nin kült olarak kabul gören kitabı Maymunlar Gezegeni, İthaki Yayınları etiketiyle geliyor.

Daha önce ülkemizde birçok kez kimi zaman Maymunlar Gezegeni kimi zaman da Maymunlar Cehennemi ismiyle yayımlanan Fransız yazar Pierre Boulle‘nin bu eseri, İthaki Yayınları‘nın kısa bir süre önce başlattığı “Bilimkurgu Klasikleri” dizisi kapsamında yeni bir çeviri ve kapağı ile yeniden yayımlanıyor.

İlk olarak 1971‘de 16 kitaplık Uzay Serisi kapsamında Okat Yayınevi’nden ve yine aynı yıl İnkılap ve Aka Kitabevi‘nden çıkan kitap, 1996 yılında Alfa Yayıncılık‘tan ve 2005 yılında da İm Yayınları‘ndan çıkmıştı. Şimdi ise çok daha özenli bir baskı ile geliyor raflara.

Birçoğumuz ana konuyu genel hatları ile bilsek de, bir kez de İthaki‘nin tanıtım bültenini okumakta fayda var:

Pierre Boulle, Avrupa’dan çıkıp yazdığı bilimkurgu romanıyla vahşi batılı meslektaşlarıyla baş edebilen ilk, belki de son frankofon. Maymunlar Cehennemi ve diğer sinema uyarlamalarına da ilham kaynağı olan Maymunlar Gezegeni ise, insanlığın en derin korkularından birinin eşsiz anlatısı.

maymunlar gezegeni pierre boulleÇok da uzak olmayan bir gelecekte üç uzay gezgini; verimli ormanları, yaşanabilir iklimi ve temiz havasıyla Dünya’ya fazlasıyla benzeyen bir gezegene iniş yapar. Bu gezegen her yönüyle kusursuz gözükse de aslında hiçbir şey göründüğü gibi değildir.

Gerçek, çok geçmeden açığa çıkar: Bu gezegende insanlar vahşiyken, uygar maymunlar onların efendileridir. Henüz maceranın başında yol arkadaşlarından kopup tek başına mücadele etmek zorunda kalan Ulysse Mérou, bu cennet görünümlü cehennemden kurtulmanın yollarını tek başına bulmak zorundadır.

Ulysse, insanlığın kurtarıcısı olmayı başarabilecek mi? Yoksa bu lanetli geleceğin son tanığı mı olacak?

Maymunlar Gezegeni, insanlar gezegeninden daha insani bir satir.

Kitap hakkındaki birkaç yorum ise şöyle:

“Maymunlar Gezegeni, Gulliver’ın Gezileri’nin gelecekteki versiyonu.”
-Louisville Times-

“Romanın şaşırtıcı finali bile tek başına dehşet verici.”
-Newark News-

“Aklını kullanabilen insanlar mı? Hayır, bu mümkün değil; bu noktada yazar ne yazık ki maksadını aşıyor!”

Kısa olmasına rağmen oldukça yoğun bir anlatıma sahip olan roman toplamda 8 kez sinemaya da uyarlanmış durumda, bilindiği üzere 9. su ise yolda. Yazıldığı tarihten 5 yıl sonra, 1968‘de sinemaya aktarılan ilk filmi takip eden 4 film daha çekilmişti. Ardından tarihler 2001‘i gösterdiğinde dümeni devralan Tim Burton, kendi penceresinden farklı bir yorum getirmişti seriye. 2011‘de ise yeni bir üçlemenin ilki gelmiş ve serinin kökenine inilen bir senaryoya imza atılmıştı.

Kitabın 1968 yılında Maymunlar Cehennemi ie başlayan beyazperde macerası sinema tarihindeki en sevilen ve merakla takip edilen serilerden biri olmasına rağmen, kitap ülkemiz başta olmak üzere dünya genelinde de filmlere oranla bir hayli geri planda kalmış durumda. Umarız bu yeni baskı ile birlikte kitaba olan ilgi artar ve kült seriye ilham kaynağı olan bu bilimkurgu klasiği hak ettiği değeri görür.

Kapak tasarımını Ceyda Pektaş‘ın, yayına hazırlığını ise Emre Aygün‘ün üstlendiği kitabın çevirisi ise İpek Ortaer Montanari‘ye ait. Eserin künye bilgilerine buradan ulaşabilmeniz mümkün.

Şu anda ön siparişte olan eser 23 Ekim‘den itibaren raflarda.