in

Brezilya, Düşük Okuma Oranına Metro ile Harika Bir Çözüm Getirdi

Yılda iki kitap okuduğu belirlenen Brezilya yurttaşlarının okuma oranını artırmak için, metro bileti yerine geçecek kitaplar dizisi oluşturdu.

metro book ticket
- Reklam -
- Reklam -

Ülkenin en büyük yayınevlerinden biriyle yapılan anlaşma sonucu, artık Brezilya‘da metro bileti yerine geçecek kitaplar mevcut! Hükümetin yılda iki kitap okuyan vatandaşlarının bu oran konusunda düşünmesi üzerine, böyle bir çözüm çıktı.

İlk olarak 10 kitaplık bir dizi seçildi. İnce ve boyut olarak daha küçük kitaplar seçilerek bu 10 kitaplık koleksiyon oluşturuldu. Bu boyut ve incelik tercihinin nedeniyse, okuma alışkanlığı aşılandırılmak istenen vatandaşların kitapları rahatça yanlarına taşıyabilmelerine olanak tanımak. Hepimiz biliyoruz, o zehir bir kere damardan girdi mi koca koca ciltler bile koltuk altına alınır, taşınır!

Peki bu sistem nasıl işliyor? Dünya Kitap Günü sebebiyle Sao Paolo metro istasyonlarında 10 bin adet kitap dağıtıldı ve her bir kitaba bir barkod yerleştirilerek 10 adet ücretsiz metro giriş bileti tanımlandı. Ama bununla da bitmiyor. 10 kez geçiş yapan okurlar için internetten bu barkodlara yeniden kredi yüklenebiliyor. Böylece kitap hediyeleşmesinin de artması hedefleniyor.

- Reklam -

Projenin ilk sonuçları oldukça olumlu. Yetkililer olumlu geri dönüşlerinden pek memnun. Ama dünya da bu uygulamaya büyük ilgi göstermeye başladı. Hatta Cannes Lions Festivali‘nde, promosyon ve outdoor alanında gümüş, tasarım alanında bronz madalya aldılar.

- Reklam -

Ne diyelim? Biz kitapları imha ederken Brezilya cephesinden yüz güldüren haberler geliyor.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Kitap okuma oranını arttırıp arttırmayacağı soru işareti. Ama tatlı mı tatlı bir kampanya olduğu su götürmez bir gerçek :kalp:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bir Kitabı Yeni Bitirmiş İnsan

Bir Kitabı Yeni Bitirmiş İnsan

ms marvel ust1

Ms. Marvel: Mükemmel Bir Anormal