in ,

David Bowie Aramızdan Ayrıldı

İngiliz şarkıcı, söz yazarı, ressam ve aktör David Bowie, 69 yaşında kansere yenik düşerek hayatını kaybetti.

David Bowie Ölüm Haberi
- Reklam -
- Reklam -

1960’lardan beri aktif bir müzisyenlik ve oyunculuk hayatı süren David Bowie son albümü Blackstar’ın yayınlanışından ve de doğum gününden iki gün sonra evinde, tüm aile fertleri yanındayken 1,5 yıldır savaştığı kanser hastalığı nedeniyle hayata gözlerini yumdu.

Bowie fantastik ve bilimkurgu eserlerine olan sevgisiyle de bilinirdi. Space Oddity, Hallo Spaceboy ve Blackstar gibi şarkılarında Major Tom adlı hayali bir astronotun maceralarını anlatan, Arthur C. Clarke’ın 2001: Bir Uzay Efsanesi’nden ilham alan pek çok ünlü şarkıya imza atmıştır kendisi. 1970’li yıllarda The Spiders from Mars grubuyla sahne almaya başlayan sanatçı uzaylılar için elçilik yapan, kızıl saçlı, hayali rock yıldızı Ziggy Stardust karakterini yaratmış, hatta bu tiplemenin kendisinin ikinci şahsiyeti olduğunu söylemiştir. Ziggy’nin hikâyesini anlatan Starman isimli şarkısı sadece haftalarca listelerde bir numara olmakla kalmamış, aynı zamanda DC Comics’in Starman karakterine de esin kaynağı olmuştur. (Bu şarkıyı Ridley Scott’ın Marslı filminde de duyabilirsiniz.)

David Bowie Öldü

- Reklam -

The Supermen adlı parçası Nietzsche’den H.P. Lovecraft’tan ve Yüce Eskiler’den, Diamond Dogs ise George Orwell’in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı distopik romanından esinlenmiştir örneğin, ki aynı adlı albümde Big Brother ve 1984 isimli parçaları da yer almaktadır.

David Bowie Birçok Film ve Oyunda Yer Almıştı

Sanatçının fantastik ve bilimkurgu sevgisi filmlere ve bilgisayar oyunlarına da yansımıştır. 1976’da rol aldığı The Man Who Fell to Earth (Dünyaya Düşen Adam) adlı bilimkurguda (Walter Tevis’in aynı adlı romanından uyarlanmıştır) gemisi gezegenimize çakılan bir uzaylıyı, 1983 yapımı The Hunger (Açlık) adlı fantastik komedide revizyonist bir vampiri, 1986’da George Lucas yapımı fantastik film Labyrinth’te (Labirent) Goblin Kral Jareth’i, 2006’da Christopher Nolan’ın çektiği The Prestige’de (Prestij) Nicola Tesla’yı oynamıştır.

- Reklam -

David Bowie

Günümüzde Fahrenheit, Heavy Rain ve Beyond: Two Souls gibi müthiş oyunlara imza atan ve herkesin beğenisini kazanan Quantic Dream’in ilk yapımı Omikron: The Nomad Soul’da da emeği vardır David Bowie’nin. Sanatçı hem yapımın senaryosuna katkıda bulunmuş hem de oyunun içinde iki kez, birinde Boz adındaki bir karakter, diğerindeyse The Dreamers grubunun solisti olarak çıkmıştır karşımıza. Aynı şekilde bir sonraki albümü Hours da özel olarak bu oyun için yazılmıştır.

Kısacası anlattıkça bitmeyecek, dolu dolu bir yaşamı vardı David Bowie’nin. Bir eşi dünyaya bir daha gelmeyecek insanlardan biriydi.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Vardiya - Hugh Howey - Çevirmenin Çemberi

Çevirmenin Çemberi: Vardiya

The Husbands of River Song İncelemesi: Doctor Who noel özel bölüm

The Husbands of River Song: Bir Yedi Kocalı River Hikâyesi