Bilimkurgu Klasikleri’nde 8. Adım: “Işık Tanrısı”

isik-tanrisi-roger-zelazny-ust

İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri dizisi 8. kitaba ulaştı: “Işık Tanrısı

Amber Yıllıkları adlı fantastik serisiyle de tanınan usta bilimkurgu yazarı Roger Zelazny’nin yıllar önce yine İthaki Yayınları tarafından yayımlanan bu yapıtı, aradan geçen zaman içerisinde tükenmiş ve sahaflar tarafından fahiş fiyatlar istenen kitaplar listesine katılmıştı. İthaki, bilimkurguseverleri bir kez daha sevindiriyor ve kitap şimdi çok daha özenli bir çalışma ile çıkıyor okurunun karşısına.

George R. R. Martin’in sonsözüyle raflardaki yerini almaya hazırlanan Işık Tanrısı’nın konusu şöyle:

“Asla bir tanrı olduğunu iddia etmedi. gerçi bir tanrı olmadığını da iddia etmedi.”

Roger Zelazny, farklı pek çok mitolojiyi bilimkurgu romanlarına uyarlamasıyla pek çok yazarın yalnızca hayal edebildiği bir şeyi alışkanlık haline getirmiş eşsiz bir yazar. Hint mitolojisiyle harmanlanan Işık Tanrısı ise sadece bilimkurguyu değil, tüm spekülatif kurguyu değiştiren, benzersiz bir roman. Gaiman’ın en iyi romanı olarak kabul edilen Amerikan Tanrıları’na fikir babalığı yapmakla kalmamış, tanrılar ve insanlar arasındaki isim oyunlarına da ilham kaynağı olmuştur. Martin’in epik serisi Buz ve Ateşin Şarkısı’ndaki Işık Tanrısı da ismini bu romandan alır, tıpkı Sam Tarly’nin ismini bu romanın başkahramanı Sam’den aldığı gibi. isik-tanrisi-roger-zelazny

Dünya yok olalı çok uzun bir süre olmuştur. Kolonileşmiş bir gezegendeki tüm teknolojik gücü ele geçiren insanlar ise kendilerini ölümsüz kılmış ve Hint tanrılarının rolünü üstlenerek o gezegenin kontrolünü ele geçirmiştir.

Ancak bu kötü niyetli topluluğa karşı çıkacak biri vardır: Siddhartha ya da Mahasamatman; nam-ı diğer Işık Tanrısı. Işık Tanrısı, tanrılaşmış insanlara tanrısal bir müdahale.

Kitap hakkında sevilen yazarların ve otoritelerin yorumları ise şöyle:

“Zelazny’nin dehasının muhteşem bir örneği. Karakterler ilgi çekici ve başdöndürücü… Işık Tanrısı… bir şaheser.”
-Salisbury (N.C) Post-

“Roger Zelazny, bilimkurgunun en iyi hikâye anlatıcılarından. Uçsuz bucaksız ve içgüdüsel diliyle adeta bir şair!”
-Greg Bear-

“Yazılmış en iyi beş bilimkurgu romanından biri.”
-George R. R. Martin-

“Eğlenceli ve zekice yazılmış. Okuduktan sonra yazar olmayı isteyeceğiniz bir roman.”
-Neil Gaiman-

Alican Saygı Ortanca’nın editörlüğü ve Sönmez Güven’in çevirisiyle 4 Mart’tan itibaren raflara inecek olan kitap şu anda ön siparişte.

Bilimkurgu Klasikleri’nin 9. kitabını ise şimdiden merakla bekler olduk! Kısa bir süre sonra onu da hep birlikte görmek dileğiyle.