in ,

Game of Thrones Evreninin Ana Karakteri Kim? İstatistikçiler Cevaplıyor

Game of Thrones evreninin ana karakteri kim? Bir grup matematikçi istatiksel verilerden yararlanarak bu soruya yanıt buldu.

game of thrones ana karakteri kim
- Reklam -
- Reklam -

Bir grup matematikçi, istatistiksel verilere dayanarak Game of Thrones dizisinin ve kitaplarının baş karakterinin kim olduğunu ortaya çıkardı.

Dünya çapında kendine hem kitaplarıyla hem de dizisiyle devasa bir hayran kitlesi edinmiş Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi’nin yüzlerce karakteri arasından aslında kimin ana karakter olabileceği sorusu belki de daha önce aklınızı kurcalamıştır. Eğer öyleyse matematikçilerden oluşan bir ekibin “Ağ Bilimi” (Network Science) yaklaşımını kullanarak ortaya koydukları sonuca bir göz atmak isteyebilirsiniz.

Taht oyunu oynadığında ya kazanırsın ya da ölürsün. Game of Thrones evreninde tahtın getireceği gücü kovalayan veya bir şekilde o güçle ilişkisi olan pek çok karakter olduğu aşikar. Hatta Game of Thrones’u bu kadar ilgi çekici yapanın okuyucusuna ve izleyicisine kazandırdığı bu karakter ve hikaye zenginliği olduğunu bile söyleyebiliriz. Adeta tombik bir ölüm meleği gibi serinin hikaye akışında at koşturan George R.R Martin, en sevdiğiniz ve sahiplendiğiniz karakteri hiç beklemediğiniz bir anda ortadan kaldırabilse de size yeni alternatifler sunmak konusunda da eli açık bir yazar.

- Reklam -

Game of Thrones Evreninde “Ana Karakter Kim?” Sorusu Yanıt Buldu

İşte tam da bu yüzden o karakter ve hikaye kalabalığı içerisinde kimin öne çıktığını anlamak okurlar ve izleyiciler için zorlayıcı olabiliyor. Bu noktada devreye giren profesörlerinden Andrew J. Beveridge ve onun öğrencilerinden Jie Shan, Game of Thrones evrenini tıpkı bir sosyal ağ gibi şekillendirip diğer karakterlerle olan etkileşimi ve hikaye akışındaki rolüyle öne çıkan karakteri buldular. Yani ana karakterimizi. Bunu yaparken de Ağ Bilimi adı verilen, ekonomi, sosyoloji ve bilişim gibi pek çok alanda bilgilerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini inceleyen bir bilim dalından yararlandılar.

İkili serinin üçüncü kitabı olan Kılıçların Fırtınası’nı ele alarak gerçekleştirdikleri çalışmada karakterleri birbirleriyle ne kadar “etkileşime” geçtiklerini göz önüne alarak incelediler. Yani karakterler birbirlerinin kelimelerinde on beş defadan fazla geçtiklerinde aralarında bir bağ oluşturuldu. Aynı şekilde birbirleriyle fiziksel olarak yan yana ne kadar durdukları da bu incelemede önemli bir etken oldu. Binlerce sayfalık bir incelemenin sonunda araştırmacılar şöyle bir harita elde ettiler:

game of thrones ana karakteri kimdir tyrion

Haritada da görüldüğü üzere ortaya çıkan sonuç “sosyal ağı” en geniş olan yani diğer karakterler üzerinde ve hikayede en büyük etkiye sahip karakterin Tyrion Lannister olduğu.
Tabii seride adına en çok bölüm yazılmış karakter olan ve keskin zekası sayesinde pek çok ortamda farklı farklı karakterlere hitap edebilen Tyrion’a nazaran Essos’un izole topraklarına sıkışan Daenarys’in karşısına değişik karakterlerle pek fazla etkileşim şansı çıkmamış olması normal sayılabilir. Martin’in de favori karakteri ilan ettiği Tyrion’un popülerliği üçüncü kitapta bu kadar yüksek olsa da diğer kitapları da incelemeden genel bir yargıya varmak da doğru olmayabilir.

Proje sorumlusu olan Profesör Beveridge, Quartz’a verdiği röportajda da bu gerçeğe dikkat çekerek Daenerys’in sonraki Game of Thrones kitaplarında oynayabileceği önemli rollerle etkisini arttırabileceğinden bahsediyor.

- Reklam -

Daenerys gerçekten de geleceği temsil ediyor – ileride neler olacağını da bağlandığı diğer karakterler vasıtasıyla anlayabiliyorsunuz.

Matematiğin sihirli dokunuşuyla aydınlattığı bu sıra dışı araştırmanın sonucunda şimdilik “ana karakter” unvanı Tyrion’da gibi görünse de serinin diğer kitapları da incelenirse ortaya bambaşka sonuçlar çıkabileceğini de gözden kaçırmamak gerekiyor. Yani gönlünün ana kahramanı Hodor olanlar için umutlar hala tükenmiş değil.

Kim bilir, Martin’in kahraman katliamından sağ kurtulabilirse bir gün Westeros’un başına Hodor da gelebilir.

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Quartz

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

maske

“Maske” Aslında Çok Daha Kanlı ve Şiddetli Bir Karaktermiş!

video devrimin kardesleri

Kayıp Rıhtım İnceliyor – “Ayyaş Buda”