in

Shakespeare’in 400. Ölüm Yıl Dönümü İçin Bazı “Silinmiş” Sahneler Yayımlandı!

Margaret Atwood’dan Jasper Fforde’a kadar pek çok başarılı kalemşör, Shakespeare’in eserleri için hayali “silinmiş sahneler” kaleme alarak ölümünün 400. yıldönümünde yazarı onurlandırdı.

Shakespeare ust
- Reklam -
- Reklam -

Goodreads, “Shakespeare Haftası” etkinlikleri kapsamında günümüzün pek çok ünlü yazarından Shakespeare eserlerine modern bir bakış açısı katarak “silinmiş olabilecek” hayali kısımlar yazmalarını istedi. Ortaya çıkan pasajlar arasında ise içerisinde zombilerin at koşturduğu bir “Hamlet” ve Star Wars evreninde geçen bir “Fırtına” gibi son derece yaratıcı pek çok fikre rastlamak mümkün.

Fford bu yaratıcı fikirlerden birine imza atıp olabilecek “en bulaşıcı” taslağı yazarak adını “Zombilerin Prensi Hamlet’in Komedisi” koydu. Danimarka’nın bir zombi istilasıyla boğuşmasını konu alan bölüm hakkında Fford şunları söylüyor:
Olayın detayları belirsiz olsa da orijinal oyunun o ünlü monoloğu, Hamlet yaşamanın mı yoksa ölmenin mi daha iyi olduğuna karar vermeye çalışırken yeniden karşımıza çıkıyor: “Olmamak ya da olmuyor olmak”. Aynı zamanda orijinal oyunda geçen “Çürümüş bir şeyler var Danimarka Krallığı’nda,” cümlesi de aslında zombileri işaret ediyor.
Yazdığı çocuk şiirleriyle tanınan Malorie Blackman ise kendi kitabı “Chasing the Stars”ı (Yıldızları Kovalamak) kaleme alırken Othellodan ilham almış bir yazar olarak, oyun için Cassio’nun Iago’nun hareketlerinin temeline inmeye çalıştığı yeni bir son sahne yazmaya karar vermiş.
Ellerin ve ayakların zincirlenecek,
Hilebaz, çekileceksin işkenceye,
Derin parçalanıp, kemiklerin çatlayana dek.
Bu zalim eziyetlere katlanacak güç
Senin kendi idrağında yatıyor, kabul etsen bir de
Günahlarının nedenlerini ve edebilsen özgürce tövbe…
Iago ise acılar içinde olmasına rağmen Cassio’ya kahkahalarla gülüyor. Blackman yazdığı bölümü şu şekilde açıklıyor:
Iago’nun yaptıkları için pişmanlık duyabilecek veya neden öyle bir şey yaptığını anlatmaya kalkacak türden bir adam olduğunu sanmıyorum. Bu sahnede bunu göstermeye çalıştım. Bir insan %100 kötü olabilir mi? Bence Iago buna çok yakın.
Damızlık Kızın Öyküsü” adlı kitabıyla tanıdığımız Margaret Atwood, bu son baharda çıkacak yeni kitabı “Hagwood”u yazarken de esinlenmiş olduğu, Shakespeare’in “Fırtına” adlı eserini Goodreads’in isteği üzerine yeniden ele almış ve gemi sahile yanaşırken Prospero ve Miranda’nın Caliban’dan yiyecek talep ettiği bir sahne yazmış.
Sihirli giysimi getirin! İşte benim şansım!
Menzilimde yelken açtı düşmanlarım.
Gürleyin diyorum yıldırımlar,
Kaynayarak ilerleyin en karanlık bulutlar,
Öfkemin portresi ! Ariel saldır!
Shakespeare’in büyücüsünün farklı bir versiyonu Ian Doescher tarafından yazılan Shakespeare’in Star Wars’ında da çıkıyor karşımıza ve Prospero bu sefer Miranda’nın fırtınayla ilgili korkularını yatıştırmak için ona bir hikaye anlatıyor:
Yükselecek bir gün, ayrık dünyanın üzerinde,
İki farklı din, kendine özgü inançlara sahip her ikisi de.
Ve Miranda onu şu şekilde cevaplıyor:
İki tuhaf ve hatalı inanç sistemi,
Sana soruyorum, söyle bana baba, kim olacak galibi?
Skywalker’a bağlı olanlar mı,
Yoksa kudretli kiliseye minnet duyanlar mı?
Shakespeare’in ölüm yıldönümü olan 23 Nisan günü, dünya çapında pek çok sergi ve etkinlikle kutlansa da, bu farklı ve yaratıcı etkinliğe imza atan Goodreads böylece hepimize, sevdiğimiz yazarların hayranlık duyduğumuz bir edebi dehaya kattıkları farklı ve modern yorumları okuma fırsatı sundu. Bu pasajların tümüne Goodreads üzerinden ulaşabilirsiniz.

- Reklam -
- Reklam -

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

george rr martin hikayeler

George R.R. Martin: “Anlatacağım Daha Milyonlarca Hikâye Var”

kayip rihtim inceliyor sonsuzlugun sonu

Kayıp Rıhtım İnceliyor – “Sonsuzluğun Sonu”