Kraliçeye Selam Durun! “Sürgün Gezegeni” Bizlerle

surgun-gezegeni-ust

İthaki Bilimkurgu Klasikleri’nin son konuğu bilimkurgunun yaşayan efsanesi, kraliçe lakaplı Ursula Le Guin oldu! Hem de Sürgün Gezegeni gibi küçük, ama önemli bir eseriyle.

İthaki Yayınları’nın büyük bir emekle bizlerle buluşturmaya devam ettiği, yıllar önce baskısı tükenmiş ve bizi öksüz bırakmış düzene bir başkaldırısı olan Bilimkurgu Klasikleri yüzleri güldürmeye devam ediyor. Üstelik Robert A. Heinlein, Alfred Bester, Frank Herbert gibi isimlerden sonra Ursula Le Guin’i de bu seriye dahil ederek yapıyor bunu.

Sürgün Gezegeni, 144 sayfalık kısa ama içi dopdolu bir şaheser. Üstelik içinde Mülksüzler, Karanlığın Sol Eli gibi hem edebi birer şaheser, hem de bilimkurgunun kült yapıtları olan eserleri de bulunduran Hainish Cycle’ın (Hainli Döngüsü) da bir parçasıdır Sürgün Gezegeni.

“Otorite kişinin kendisinden mi kaynaklanır, yoksa etrafındakilerden mi?” gibi tam bir Le Guin düşünseli yaratan eserin tanıtım metni şöyle:

surgun-gezegeniUrsula K. Le Guin, bilimkurgu ve fantazi edebiyatına damga vurmuş en büyük yazarlardan; türün kraliçesi. Kitapları ve fikirleriyle hem okurlara hem de yazarlara ilham veren Le Guin, erken dönem eserlerinden Sürgün Gezegeni’nde bizi ötekilik, önyargı, varoluş ve yuva özlemi gibi olgular üzerine derin bir yolculuğa çıkarıyor.

Galaksinin karanlık tarafındaki Sürgün Gezegeni’nde iki büyük halkın mücadelesi hep süregelmiştir: Alterralılar ve Tevarlılar. Gezegenin yabancıları ve “ötekileri” olan Alterralılar –diğer adıyla yabansoylular– eski güçlerini kaybetmiş, nüfusu gittikçe azalan bir halktır.
Tevarlılar –diğer adıyla izcanlılar– “ötekiler”den hoşlanmayan, muhafazakâr, geri kalmış, ilerlemeye kapalı bir topluluktur.

Güney Göçü başlayıp Gaallar güneye doğru ilerleyince büyük savaş kapıya dayanır. Alterralılar ve Tevarlılar bir araya gelip ortak düşmana karşı savaşacak ya da yaklaşan uzun kışla birlikte felakete sürükleneceklerdir. Rolery ve Agat’ın sıradışı hikâyesi de işte bu süreçte başlar.

Mülksüzler ve Karanlığın Sol Eli’nin de dahil olduğu Hainish Cycle’ın bir parçası olan Sürgün Gezegeni, toplumsal ve düşünsel yargılara etkileyici bir dokunuş.

Eser Le Guin’in önsözüyle açılışı yaparak bir kez daha kalbimizi kazanacak. Bizden söylemesi.

Yalnız bu kadar bahsetmişken hemen bir Hainish Cycle’ın (Hainli Döngüsü) tüm üyelerine bir göz atalım mı? İşte onlar şöyle:

  • Rocannon’un Dünyası (Metis Yayıncılık)
  • Sürgün Gezegeni (İthaki Yayınları)
  • Yanılsamalar Kenti (İmge Kitabevi Yayınları) – Tükendi
  • Karanlığın Sol Eli (Ayrıntı Yayınları)
  • Mülksüzler (Metis Yayıncılık)
  • Dünyaya Orman Denir (Metis Yayıncılık)
  • The Telling  (Çevrilmedi)

Darısı çevrilmemeiş The Telling ve baskısı bulunmayan diğer üyelerinin başına. Biz şimdiden kitabı heyecanla bekler olduk. Eserin çevirisi Ekin Odabaş’ın, editörlüğüyse Alican Saygı Ortanca’nın ellerine emanet. Kitap 10 Haziran’a kadar ön siparişte! Bizden söylemesi.