Barış Müstecaplıoğlu ile Röportaj

Merhabalar Barış bey, öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Türkiye’de de sizin gibi istekli fantastik edebiyat severlerin, yazarların olduğunu bilmek bizi sevindiriyor. Hadi sorulara geçelim.

  • Öncelikle, fantastik kurgu ile nasıl tanıştığınızla başlayalım?

Bu soruyu cevaplamak için epey geriye gitmek gerekecek. Lise çağlarıma kadar fantastik kurguya epey uzaktım, ağabeyim o dönem bu türe meraklı olduğu için zengin bir kitaplığı vardı, Ursula K.Leguin’le, Tolkien’la, Ejderha Mızrağı ile onun sayesinde tanıştığımı söyleyebilirim. Sadece bir meraktan okumaya başladığım bu kitaplar sonradan beni içlerine çekti, anlatmak istediğim pek çok şeyi bu türü kullanarak çok zengin ve sürükleyici bir kurgu içinde anlatabileceğimi fark ettim.

  • Perg’i yaratırken ilham aldığınız yazar, seri, kurgu vs. oldu mu? Olduysa nelerdir?

Tek bir yazarı ya da seriyi anmam doğru olmaz, okuduğum her kitaptan, sevdiğim her karakterden ilham aldım elbet. Ama bu sadece fantastik kurgu ile de sınırlı değil, Leofold’un yaratılış sürecini B sınıfı, çok kötü çekilmiş bir Japon aksiyon filminden ilham aldığımı söylesem yeterli olur sanırım :) Tabii o fikir orada tamamen harcanmıştı, kendi kurgum içinde üstüne birçok şey ekleyerek kullandım.

  • Kitaplarınızı yazarken aileniz ve çevreniz tarafından ne gibi tepkiler aldınız?

Ben o sırada Mühendislik eğitimini yeni bitirmiş ve bir bankada işe girmiştim, çevrem o güne kadarki yazarlık maceramı bir gençlik hevesi olarak görüyor, iş hayatıyla birlikte devam ettirebileceğime pek inanmıyorlardı. Aslında hiç kolay olmadı ama insan hayallerine inanıyorsa onlar uğruna gerekli fedakarlığı yapabilmeli. Şu an geldiğimiz noktada hepsi sonuçlardan mutlu.

  • Yazdığınız eserle yayıncı şirketten (Metis Edebiyat) nasıl tepkiler aldınız?

Metis o yaşta bir yazar olarak beklentimin üzerinde ilgi gösterdi. O dönem Metis’in fantastik edebiyat serileriyle Bülent Somay ilgileniyordu. Kendisi bu tür hakkında Türkiye’de en bilgili birkaç insandan biridir. İlk kitabı Metis’e askere gitmeden önce bırakmıştım, döndüğümde Bülent Bey bana ulaştı ve aylardır beni bulmaya çalıştığını söyledi. Daha diğer kitaplar sadece fikir aşamasında olduğu halde ilk kitaba duydukları inançla dört kitaplık seriyi onlardan çıkarmam konusunda karşılıklı olarak anlaştık.

  • Türkiye çapında kitabınız beklediğiniz ilgiyi gördü mü?

Ne yazık ki pek değil. Profesyonel eleştirmenlerden aldığım yorumlar, bana ulaşan okurların söyledikleri, ekşisözlük gibi sitelerde yazılanlar vb. oldukça heyecan verici, bu kadar beğenilen kitapların normalde daha çok insana ulaşması beklenir ama o dönem öyle olmadı. Hangi faktörler rol oynadı bilemem ama gördüğü ilginin altında bir satış rakamında kaldı, bu da Perg çizgi romanı, rol yapma oyunu gibi bazı firmalardan gelen projeleri ertelememize yol açtı. Şimdi önümüzdeki sene Perg Efsaneleri bir aksilik olmazsa Bulgaristan’a yayınlanacak, bir Bulgar yayınevi yayın haklarını satın aldı. Şayet orada ticari anlamda da başarı sağlarsa belki ertelenen projeleri yeniden gündeme alabiliriz.

  • Okuyucular Perg hakkında fan çalışmaları yapıyor mu?

Yakınlarda böyle bir facebook grubuyla karşılaştım. Küçük bir grup da olsa, yıllar sonra hala Leofold’u, Srenah’ı, Merderan’ı hatırlayan, onlar hakkında sohbet eden dostların olduğunu bilmek güzel.

  • Fantastik kurgunun bilinen ırklarını (elf, cüce, troll…) serinizde kullanmamanın okur kaybettirebileceğini düşündünüz mü?

Böyle şeyler düşünerek kitap yazılmaz. Ortaya yeni bir şey koymayacaksam yazmamın anlamı yoktu, ilk kitapta Batı kültürünün kavramlarıyla, sonrakilerde yavaş yavaş Doğu kültürünün kavramlarına kayarak, özgün bir bileşim ortaya koymaya çalıştım. Yarattığım hurg gibi, burfen gibi ırklarda da buna özen gösterdim.

  • Perg diyarları üzerine yeni yazılarınız olacak mı?

Evet, Perg’de geçen bir üçleme daha yazacağım, ama kesin bir tarih veremiyorum. Biraz daha vakti olduğu kesin.

  • Nisan ayında çıkardığınız resimli çocuk kitabı Hodi Podi’yi yaratma fikrine nasıl karar verdiniz?

Kendi yeğenime okuduğum çocuk kitapları yüzünden son yıllarda bu türe epey aşina olmuştum, açıkçası her şeyden önce yeğenime kendi yazdığım bir kitabı okuma düşüncesi hoşuma gitti. Yerli çocuk kitaplarında ciddi bir hayalgücü eksikliği görüyordum, görsel kalite olarak da yurtdışından gelen örneklerin yanında çok zayıf kalıyorlardı. Deniz’le birlikte dünya çapında bir iş yapabileceğimize karar verdik ve bu işe giriştik.

  • Artık bütünleştiğiniz Deniz Erbaş’la nasıl tanıştınız? Birlikte devam edecek misiniz?

Beni o buldu aslında, Perg Efsaneleri kitaplarını duyup bana mail atmıştı, o dönem bir illustrasyon albümü yapma düşüncesi vardı, Perg’de yarattığım ırkların, tanrıların ve fantastik mekanların çizimlerini yapacaktı. Ama sonra çeşitli sebeplerden bu proje ertelendi. Biz de onunla bu arada başka başka projeler yaptık, kendisi hem dünya çapında bir çizer hem de harika bir dost.

  • Tolkien dışında “işte tam düşündüğüm gibi bir fantastik-kurgu yazarı” dediğiniz birisi var mı?

Ben bunu Tolkien için bile diyemem :) Bu alanda çok yazar okudum, hepsinin çok sevdiğim ya da tam içime sinmeyen yönleri oldu. Tolkien ve Ursula K.Leguin’e farklı farklı açılardan hayranlık duyduğum, onları diğerlerinden daha çok sevdiğim bir gerçek, ama insanın sadece kendisi “tam düşündüğü gibi” yazabilir. Eğer birini mükemmel buluyorsanız farkında olmadan onu taklit etmeye başlarsınız, özgün şeyler yaratabilmenin bir koşulu detaylarda bile olsa farklı bakış açılarına sahip olmaktır. Ben olsam şöyle yazardım diyemediğiniz sürece yazmak için çok fazla da bir heyecanınız olmaz. Bu planlı yapılacak bir şey değil tabii. :)

  • Sizce “fantastik edebiyat” tam olarak nedir, daha doğrusu sizin için ne anlam ifade ediyor kısaca açıklayabilir misiniz?

Bence fantastik edebiyat tek bir şey değil, yeri geliyor dünyanın rutinliğini kırmak için bir yol oluyor, yeri geliyor gerçeği özgün bir şekilde ifade etmenin renkli bir aracı. Fantastik kurgu okurken bazen farklı bir dünyada gezinmekten haz duyuyorum bazense o dünyanın arkaplanında kıskançlık, şehvet, ego gibi gerçek dünyaya ait kavramları keşfetmekten.

  • Şu anda neler yapıyorsunuz? Fantastik – Kurgu alanında yeni bir seriye başlamayı düşünüyor musunuz?

Ocak’ta yeni bir romanım çıkıyor, fantastik bir roman değil ama içinde bir şekilde bol bol hayal gücü var, daha önce işlenmemiş bir konu üzerine olduğu için kitap çıkana kadar bu sır olarak kalsın. Fantastik Kurgu için düşüncem zamanı geldiğinde Perg’e yeni bir üçlemeyle devam etmek, Perg’te yapmak istediğim her şeyi bitirmeden yeni bir diyara açılmayı düşünmüyorum.

Bizimle gerçekleştirdiğiniz bu güzel ve keyifli röportaj için size sonsuz minnettarlıklarımızı sunuyoruz. Umarız gelecekte yapacağınız tüm projelerde çok daha fazla başarı elde edersiniz. Hayal gücünüzü ve fantastik kurgu sevginizi kaybetmemeniz dileğiyle…