League of Legends | İnceleme

Dominion LoL

Size bu yazımda Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) örneklerinden birisi olan League of Legends’tan bahsedeceğim. Öncelikle MOBA’nın ne olduğunu izah etmeliyim. Bir MOBA’yı Mmorpg olmaktan ayıran şey nedir? Neden bu denli gelişti ve çoğu çevrece yenilikçi bir oyun türü olarak görülüyor, bunlardan tek tek bahsedeceğim.

MOBA deyişi ile Real Time Strategy (gerçek zamanlı strateji) tanımı paralel yürürler. MOBA ilk olarak bir Warcraft 3 özel yapın haritası olan Defense of the Ancients (DOTA) ile ortaya çıktı. DOTA basitçe üç koridor, koridorları birbirlerine bağlayan dar koridor ağları ve oyuncuların seçeceği iki taraftan oluşmaktaydı. Her tarafta birden beşe kadar oyuncu sayısı olurdu ve oyuncuların ilk başta sayıları çok da fazla olmayan (daha sonraki sürümlerde hızla artan) karakterlerden birini seçerek koridorlarını karşı oyunculara karşı savunmaları gerekirdi. Aslında konsepti halen bundan öteye gitmiş değil ancak oyuncuların seçebileceği karakterlerin çeşitliliği zaman geçtikçe bir hayli arttı ve karakterlerin oyun içinde kazandıkları altın ile satın alabilecekleri eşyalar da daha dengeli ve bol hale geldiler. Birkaç dakika ile bir saat arası sürebilen maçlar boyunca ilk seviyeden son seviyeye kadar bir karakteri geliştirmek ve onu tercihe bağlı eşyalar ile donatmak aynı bir mmorpg’nin günler boyu uğraş sonucunda kişiye hissettirdiği başarım duygusunu daha kısa sürede sunma özelliğine sahipti.

Sonuçta her oyuncunun deneyimlemekten keyif alabileceği bir karakteri olduğunda benim pokemon fenomeni adını verdiğim olay gerçekleşti ve harita büyük bir üne kavuştu. 2005 yılında ilk defa Blizzcon’da yer aldığında MOBA türünün de temeli DOTA ile resmen atılmış oldu.

dotaFakat Warcraft 3 oyun motoruna bağlı kalınarak elde edilebileceklerin sınırına ulaşıldığında ortaya yeni isimler çıktı. Ayrıca DOTA’nın oynanabilmesi için oyuncuların Warcraft 3 ve Frozen Throne eklentilerine sahip olmaları bir şarttı. Tek başına sadece bu belli haritayı açması gerekecek ve başka bir iş yapması beklenmeyecek oyunlara büyük bir ihtiyaç vardı. Kronolojik sıra ile önce Demigod, ardından League of Legends (LoL), daha sonra Heroes of Newerth (HoN) adlı oyunlar oyuncuların beğenisine sunuldular. Bunlardan LoL ve HoN yeterince büyük bir başarı kazandılar ve DOTA ile birlikte anılmaya başladılar. Çok zaman geçmeden LoL rekabette öne geçti. Artık toplamda ödül olarak yılda beş milyon dolara ulaşan turnuvaları ile e-sporcuların büyük bir ilgisini çekiyor ve bundan da önemlisi, oynaması bedava.

Mmorpg oynamak için zamanı olmayan ama bir şekilde bu keyfi yaşamak isteyen insanları zaten kazanmış olan MOBA türü, LoL gibi bedava bir oyun ile piyasada yerini aldığında “peki yapımcı şirketler nasıl para kazanacaklar?” sorusunu da yanında getirdi. LoL’un yapımcısı Riot Games buna rekabette haksızlık yaratmayacak bir metot ile çözüm buldu; her karakter için gerçek para ile satın alınabilir ve oyun içi mekaniklere hiçbir etkisi olmayan özel skin (model-ses-renk-efekt vb) seçenekleri sundu.

League of Legends Caitlyn skinsBunu böyle dinlemek başka, gerçekten deneyimlemek başka bir şey. Bugün en son çıkan şampiyon Victor ile beraber toplamda 89 adet seçenek bulunmakta. Her iki haftada bir yeni bir karakterin oyunculara sunulduğunu hesaba katarsak LoL’u yeni oynamaya başlamış insanların büyük bir içerik ile ani bir şoka uğradıkları söylenebilir. Her karakterin en az iki (ve bazılarının altı ve daha fazla) skin seçeneğine sahip olduğu da hesaba katılırsa Riot Games’in sadece 2010’da elli milyon dolar kâr etmesine şaşmamak gerekir. Ayrıca LoL’u önümüzdeki aylarda beta testten çıkarak resmen oyunculara açılacak olan Valve’ın DOTA 2’sinden ayıran bir diğer özelliği oyuncuların oynayacakları karakterleri bizzat kazanmalarına olanak sağlıyor olması.

Bu ne demek? League of Legends’a ilk kez üye olan birinin hesabında başlangıçta arzu ettiği gibi oynayacağı bir karakter yok. Bunun yerine her hafta yeni oyuncuların bedava olarak deneyebilecekleri on adet karakter sunuluyor. Haftanın sonunda bu karakterler yeni bir on karakter ile yer değiştiriyorlar. Bu sayede oyuncular hoşlarına giden bir karakteri oyun içinde galibiyet (ve hatta malubiyet) halinde kazandıkları puanları (Influence Point – IP) ile satın alabiliyorlar. Karakterler 450, 1350, 3150, 4800 ve 6300 IP değerleri ile çeşitlilik gösteriyorlar ancak bu onların güçleri ile alakalı bir değer sistemi değil. Oyunun açılış gününe en yakın tarihlerde yayınlanmış karakterlerin ucuz ve en yeni karakterlerin de pahalı oldukları söylenebilir. Öte yandan Riot isteyen oyunculara oyun içinde bin bir güçlük ile kazandıkları IP yerine gerçek para ile satın alınabilen RP (Riot Point) yardımıyla bu karakterleri satın almalarını da sağlayabiliyor. Bunu teşvik etmek için her hafta belli karakterleri ve modellerini %50 ucuzluk promosyonlarına çıkartıyor. Oyuncular özellikle hesapları yirminci seviye olduğunda bir gereklilik haline gelen, daha sonra izah edeceğim, rune sayfalarına gerekli ve IP bazınca oldukça pahalı runeleri satın alabilmek için bu yola başvurabiliyorlar.

listofchampions

Buraya kadarı oyunun marketteki yerini nasıl koruduğunu ve denemek isteyenlerin, “Para ödüyor muyuz? Ödersek ne elde ederiz?” sorularına umarım cevap olabilmiştir. Bundan sonra biraz karakterlerden bahsedeceğim.

AhriKarakterlerin veya Riot Games’in bize ‘şampiyon’ olarak tanıttığı her bir profilin diğerlerinden ayrılan bir takım güçleri ve oyun stilleri var. Buna rağmen daha önce bahsettiğim koridor sisteminin her takımın beş üyesini de belli şekillerde kısıtlayan bir sistematiği bulunmakta. Oyuna yeni başlayan ve bunun gibi bir incelemeyi hiç okumamış birinin o haftanın bedava karakterlerinden birini verdiği pozu sırf hoş göründü diye seçerek kafasına göre istediği koridora gidip olaya bodoslama atlaması pekala mümkün. Bunun önüne geçmek için bugüne kadar hayatında hiç RTS veya MOBA oynanamış kimselerin deneyim kazanması için oldukça eğitici bir Tutorial bulunmakta. Yeni üye olan insanların Tutorialı tamamlamasını kesinlikle öneririm çünkü inanılmaz hayati ve temel bilgiler içermekte.

koridorlarDiyelim ki Ashe adındaki 450 IP değerinde AD Carry (?) tipi bir şampiyon seçtiniz ve ortadaki koridora doğru yola koyulmak niyetindesiniz. Öncelikle ilk yapmanız gereken şey, maç başlar başlamaz ilk ve ucuz eşyalarınızı satın almanız için size verilmiş altın ile belli başlı şeyleri satın almaktır. Genellikte en popüler başlangıç karakterinizin yürüyüş hızını arttıran botları ve üç adet 150hp veren iksir satın almaktır. Bununla beraber kullanılan karakter ve rolüne uygun çok çeşitli başlangıç eşya stratejileri seçilebilir ancak hepsinden tek tek bahsetmeyeceğim.

Ashe ile bot ve üç iksirimizi aldık ve orta kuleye yola koyulduk. Maçın başlamasına otuz saniye var ve en ön safhadaki savunma kulemize yakın duruyoruz. Sakın karşı tarafın kulesine tek başınıza saldırmaya kalkmayın, çok komik bir hale düşersiniz. Maç takımımızın üssünden yürümeye başlayan birkaç AI creep ile başlar. Creepler oyuncularca yönetilemezler ve her birini son darbe ile öldürmek belli miktarlarda altın kazanılmasını sağlar. Eğer oyuncular onlara hiç karışmazlarsa iki takımın koridor creepleri karşılaşır, savaşır ve galip gelen bir-iki creep düşman kulesince imha edilir. Yani düzgün bir denge ve oyuncuların bu dengeyi bozmak gibi bir rolleri vardır. Sonuçta amaç düşmanın kulelerini teker teker imha ederek sonunda üssüne girmek ve üs kulesini (nexus) yok etmektir.

GothOriannaGörünürde bu kadar basit olmasına rağmen koridorlara açılan yan koridorlar bu olayı daha kompleks bir hale sokar. Çünkü eğer koridorunuzda kulenizden çok fazla uzaklaşırsanız diğer koridorlarda ikamet eden rakip oyuncuların sürpriz saldırılarına (Gank) uğrayabilir, ölebilir ve creeplerden kazanacağınız tecrübe puanlarından ve altınlardan belli bir yeniden doğuş süresi boyunca mahrum kalırsınız. Siz ölüyken ortak koridordaki rakibiniz öne geçer ve daha iyi eşyalar ile size zorluk çıkartır. Eğer düşmanınız ile aranızdaki güç farkını idrak edemez ve dikkatli oynamayı başaramazsanız da sonu gelmez bir ölüm döngüsüne girebilir, sonuçta takımın zayıf halkası olarak malubiyetinize bile imza atabilirsiniz.

GalacticRenekton and SinisterGarenBu noktada anlaşılması gereken en önemli şey karşı oyuncuyu ilk birkaç seviye için öldürmenin değil, karşılıklı eşit derece de zarar vererek mümkün olan en fazla sayıda creebi öldürmenin değerinin anlaşılmasıdır. Karşıdaki oyuncuyu öldürmek çok güzeldir ama bu karakterinizin karşı karakterin karşısında güçsüz kaldığı durumlarda sakınılması gereken bir girişimdir. Her karakter diğer hepsine üstün değildir ve karakterler arası belli bir ‘taş-kağıt-makas’ ilişkisi vardır. Örneğin sevgili okçu karakterimiz Ashe’nin Q tuşuna direkt bağlı olan gücü yani yavaşlatan okları Akali veya Leblanc gibi yüksek mobiliteye veya Kogmaw gibi yüksek atış mesafesine sahip pek çok karakter karşısında yetersiz kalır. Bu tip ilişkiler oyunu oynadıkça kazanılacak tecrübelerdir ve bana göre oyunun asıl stratejik yanı oyun daha başlamadan oyuncuların karşılıklı olarak rakip takımla karakterlerini seçtikleri safhada sona erer. Elbette dezavantajda olan takımın maçı kazanması her zaman mümkündür ve bu da gerçek tecrübe ile olabilecek bir şeydir.

Rune sayfasC4B1 C3B6rneC49FiDaha önce Rune sayfalarından ve hesap seviyesinden bahsettim. Bedava olarak edinebildiğiniz hesabınız oyuna ilk başladığınızda sizi tutoriala yönlendirir. Bu aşamada 1. seviyesinizdir ve ilerleyebileceğiniz 30 seviye vardır. Bunun sebebi iki yıldır oynayan ve hem oyun mekanikleri hem de oynama stili olarak sizden çok önde oyuncular ile eşleşmenizin önüne geçmektir. Her oynanan maç ile hesabınız tecrübe puanı kazanır ve sizle eş sayıda oyun oynamış diğer oyuncular ile aynı maçlara otomatik olarak konuşlandırılırsınız. Atlanan her seviyede rune sayfanızda bir yeni boş rune kutusu kazanırsınız. Her kutuyu birer rune ile doldurularak oyun içinde size avantaj getirecek bir takım bonus değerler kazanabilirsiniz. Öncelikle uyarmam gereken şey hesabınız 20. seviye olana kadar hiçbir rune satın almamanız konusunda olacaktır. Çünkü 20 olana kadar satın alınacak tüm runeler değersizdir ve bu boşuna harcanan yüzlerce IP demektir. Gerçekten önemli ve değerli runeler 20. seviye ile satın alınabilir hale gelirler. Bu yüzden yirminci seviye olana kadar yeni oyuncuların çok fazla karakter satın almamalarını öneriyorum. Boş sayfalarınız size onları doldurmaya başlamış yeni oyuncular karşısında belirgin bir dezavantaj getirmeye başlayacaktır.

Rune sistemi dışında karakterinizi optimize etmenize olanak veren ve World of Warcraft Talent sistemini andıran bir Mastery ağaç sistemi var. Her oyun öncesi Mastery puanlarımızı saldırgan, tankımsı veya belli bonuslar sağlayabilen üçüncü bir yoldan birini veya isterseniz üçünü birden arzu ettiğiniz gibi seçerek dağıtmanız size koridorunuzda oyun tarzınıza en çok uyan maksimum değerlere ulaşmanızda yardımcı olacaktır.

New mastery

Bu doğrultuda daha önce bahsettiğim Ashe senaryosunu biraz daha düzenleyelim. Diyelim ki karşımıza Morgana adında ve AP mage tipi bir karakterin geleceğini düşünüyoruz. Morgana AD tipi zarar puanları yerine AP tipi, yani magic, zarar puanlarına sahip bir karakterdir ve koridorunda uzun süre kalmasına olanak sağlayan bir kendisine has Spell Vampirism Passive özelliğine sahiptir. Ashe ile oynayan birinin bu senaryoya göre MR (Magic Resistance) Runeleri takması gerekebilir. Oyun boyunca botlarını magic tipi saldırıya karşı en dayanıklı ikinci seviye botlara dönüştürebilir ve bu sayede belki koridorunda daha uzun süre kalarak dezavantajının önüne geçer. Elbette her şey süpriz saldırılara ve Morgana’ya nasıl tepkiler vereceğine, creeplere son vuruşları ne kadar başarılı yaptığına ve gerektiğinde takım arkadaşlarına ne ölçüde yardım edeceğine bağlıdır.

asheOyunda en son büyük turnuvadan beridir süregelen ama uygulanması esasında şart olmasa da belli bir başarı oranına sahip ‘meta’ yani en çok uygulanan bir karakter kompozisyonu bulunmakta. Buna göre üst (top) orta (mid) ve alt (bot) koridorlar ile bunları birbirlerine bağlayan orman (jungle) oyuncular arasında seçtikleri karakterin zarar türü ve güçlerinin sağladığı farklı olanaklar doğrultusunda paylaşılır. Bu LoL’a özel bir durum ve onu çıkacak olan DOTA 2’den ayıran bir diğer güçlü özelliktir.

league of legends item iconsKarakterler AD (Attack Damage) ve AP (Ability Power) olmak üzere iki çeşit değerden güç almaktalar. Örneğin Brand adındaki alev adam temalı karakterin tüm dört aktif gücünün de verdiği zarar değerleri AP tabanlı eşyalardan yararlanır ve daha kolay anlaşılabilmesi için her bir gücünün üzerinde çarpan olarak yeşil renkte bir sayı ile ne oranda güç kazandığını da belirtir. Eğer Ashe, Vayne, Graves, Sivir vb gibi bir AD ağırlıklı karakter olsaydı güçlerinin tanımlarında turuncu renkte bir çarpan olduğu görülebilirdi. Ancak bu noktada anlaşılması gereken şey, bazı karakterlerin hem AP hem de AD değerlerinden yararlanabildiklerini bilmek olacaktır. Bu seçimi yapmak oyuncuya kalmış olmak ile beraber bazı zamanlar diğer oyuncuların tepkilerini çekebilir çünkü sizin ‘normalde’ dizilmesi gereken bildik şemaya bilerek aykırı gittiğinizi ve kaybetmelerine sebep olacağınızı düşünebilirler. Bu yüzden tamamen aykırı bir eşya şeması izlememeye özen göstermek oldukça önemlidir. Örneğin Ashe’nin 4. ‘ultimate’ gücü AP çarpanına sahiptir ancak Ashe kesinlikle AP eşyaları ile düzenlenmemelidir. Ashe bir AD carry karakteridir ve normal şartlar altında otuzuncu seviye bir Ranked maçta alt koridora bir yardımcı (support) karakter ile giderek tüm creeplerin son vuruşla altınlarını hasat etmelidir. Öte yandan Kogmaw da bir AD carry karakter olmasına rağmen neredeyse tüm güçleri yüksek AP oranlarına sahiptir. Ancak bu karakteri AP mage olarak oynamak gerçekten büyük bir yetenek gerektirir ve profesyonel olmadıkça tercih edilmez.

morgana 1280x1024Carry bir roldür. Oyuncular arasında DOTA döneminde türemiş ve LoL’da resmi biçimde yer etmiş bir kavramdır ve basitçe ‘takımı verdiği büyük zararlar ile galibiyete taşıyan’ anlamına gelir. Bu karakterler düşük can puanına sahip, çıtkırıldım (Glass cannon demeyi tercih ediyorum) ve çoğunlukta zorlu ortamlardan kaçmalarına olanak veren bir güçleri olan karakterlerdir. Diğer roller ise genellikte orta koridorda yer alan AP carry-mage tipi ve üst koridorda yer alan tank tipi, hem AD hem de AP olabilecek bir karakterden oluşurlar. Beşinci karakter ise haritadaki koridorlarda sürekli durmayan ve karanlık bölgelerde belli kamp alanlarında tekrar olarak sürekli canlanan creepleri kendi creeplerinin yardımı olmaksızın tek başına öldürmekten ve gerektiğinde koridorlara sürpriz saldırılar düzenlemekten sorumludur. Bu rol bana kalırsa en zor roldür ve yeni başlamış oyuncular bunun yapılabileceğinden bile haberdar değillerdir. Jungle rolünü yeterince iyi yerine getiremezse takımının kaybetmesinde büyük bir rol oynar. Ancak rolünü gerçekten hakkı ile yapmasına rağmen koridor arkadaşlarının başarısızlıklarından da nasibini alabilir. Bahsetmedim ama Support, alt koridorda Carry karaktere bebek bakıcılığı yapmaktan sorumlu karakterdir ve zor durumlardan kaçmasına yardım etmek adına en az bir gücü bulunur. Kesinlikle para kazanmak gibi bir amacı olmaz. bunun dışında support karakterler haritanın görünmeyen ve stratejik kısımlarına üçer dakika süreyle görünür kılmaya yarayan Ward eşyaları dikmekten sorumludurlar. Tüm bu bilgiler otuzuncu seviyeye gelmeden önce kesin bir geçerlilik taşımaz. Jungle olmayan maçlar jungle içerenlerden çok olacaktır.

DemonbladeTryndamereYeni oyuncuların oyun boyunca koridorlarından ayrılmamak gibi sıkça tekrarladıkları bir hata vardır. Bundan şiddetle kaçınılmalıdır. Özellikle yirminci dakikadan sonra, her karakter 10+ seviye olur olmaz işler kızışmaya başlar ve takım kavgaları cereyan eder. Bir takım kavgasının 4 vs 5 olması halinde dezavantajdaki karakterler normalde kişisel koridorlarını kazanmış olsalar dahi kaybetme riski ile yüz yüze gelebilirler. Bir takım kavgası kaybedildiğinde bu kesinlikle tüm maçın kaybedildiği anlamına gelmez. Bir takımın geride kalmasına rağmen tekrar eşitliğe kavuşması için belli ve riskli bir yol vardır ve buna ‘Baron Nashor’ denir. Baron Nashor haritada koridor dışı bir orta noktada yer alan güçlü bir creeptir ve on beşinci dakikadan sonra canlanır. Öldürüldükten sonra da diğer tüm creepler gibi belli bir periyotta geri canlanır. Öldürülmesi için genellikte her beş oyuncunun da desteği gerekir ve oyuncu başına 300 altın ile beraber altı dakika boyunca can puanı rejenarasyonu, AP ve AD bonusu gibi önemli değerler verir. Kötü durumdaki olan takım Baron’u öldürerek bir geri dönüş yapabilir ve bu görülmemiş bir şey değildir. Haritada Baron gibi üç önemli creep çeşidi daha vardır. Bunlardan en önemlisi kişi başı 190 altın veren ejderhadır. Bunun yanında her takımın kişisel alanında birer tane yer alan mavi ve kırmızı creepler vardır. Bu creeplerin normal şartlar altında beşinci-altıncı seviyeye kadar jungle tarafından öldürülmesi gerekir çünkü kendi ormanındaki creeplerini öldürebilmesi için bu bufflara ihtiyacı vardır. Mavi creep, bir golemdir ve diğer creeplere göre oldukça güçlüdür. Öldürüldüğünde mavi bir hale şeklinde parlayan buff ile mana rejenerasyonu veren ve ona sahip olan karakterin güçlerinin cool down değerlerini aşağıya çeken bir etki yaratır. Kırmızı creep bir kertenkeledir ve öldürüldüğünde kırmızı renkte parlayan, normal atak verildiğinde düşmanı yavaşlatan ve bonus true damage (ad ve ap’dan farklı ve karşı konulamaz bir miktar zarar puanı) veren bir saldırı etkisi yaratır. Kırmızı buff’ı aldıktan sonra bir koridora saldırı yapan jungle bu sayede rakip oyuncuları yavaşlatmayı ve kulelerine zamanında kaçamadan ölmelerini amaçlar.

kayle

Buraya kadar mekaniklerden, pazarlamadan ve bazı karakterlerler ile rollerinden bahsettim. Bahsetmediğim ve çok önemli olduğunu düşündüğüm bir diğer mevzu oyuncu profilleridir. LoL oyuncu kitlesi 15-22 yaş arası bir gruptan oluşuyor. Yani oldukça gençler. Elbette bu durum kötü davranışları mazur göstermez fakat bu oyunu oynayacaksanız kesinlikle kalın bir deri geliştirmeniz gerektiğini söyleyebilirim. Sonuçta LoL bedava bir oyun ve oynayan çoğu insanın gönlünce küfretmesi, hakaret etmesi veya başarısızlığınız sonucu abartılı biçimlerde sizi suçlaması mümkün. Bunun yanında bilerek hatalı eşya dizilimleri yaparak veya karşı takımı sürekli ölme yoluyla besleyerek sizin takımınızı kaybetmeye sürükleyen insanlar ile de karşılaşabilirsiniz. Herkesin başına her gün muhakkak bir defa gelen bir şey bu ve en yüksek ranked maçlardaki oyunculara dahi olabiliyor. İyi ki Riot kötü davranışların diğer oyuncularca maç sonunda rapor edilmesini sağlayan bir sisteme sahip. Buna Tribunal adını vermişler. Tribunal, her otuzuncu seviye ulaşmış oyuncuya açık bir değerlendirme sistemi. Sistem gereği karşınıza bir rapor geliyor. Oyuncuların maç boyunca yaptıkları konuşma geçmişleri, eşya dizilimleri ve ölüm-öldürme-asist değerleri ile dolu bir liste geliyor ve siz de raporun gereğini yaparak suçlanan oyuncuyu cezalandırma veya affetme seçeneğini kullanıyorsunuz. Verilen her karar için cüzi miktarlarda IP ile ödüllendiriliyorsunuz. Bu sistemin gerçekten yeterli olduğunu düşünmüyorum ancak bedava bir oyunda insanların ‘ban’ tehlikesi yaşayarak davranışlarına çeki düzen getirmelerini sağlayabilmenin bundan öte başka bir yolu olduğunu da sanmıyorum.

leagueoflegends wallpaper

En son büyük turnuvayı kazanan uluslar arası takımın (CLG – Counter Logic Gaming) jungle rolünde baş gösteren üyesi Saintvicious yaptığı bir canlı yayın sırasında onun yerine jungle seçerek rolünü hiçe sayan bir diğer oyuncuyu kırk dakika boyunca, on iki bin izleyicinin önünde, rahatsız etti ve maç sonu dört gün boyunca ani olarak Tribunal ile hiç uğraşılmadan banlandı. Bu bazı kesimlerce haksız, bazılarınca da uygun ve adil göründü. Ancak önemli olan kısım bence binlerce kişinin gerçekten bu oyunu bir spor olarak oynayan insanlar ile bu denli ilgili olmalarıdır. Çeşitli sitelerden bu profesyonel oyuncuların canlı stream yayınlarına ulaşabilir ve oyunu birinci elden öğrenebilirsiniz. Kişisel olarak bu yayınların oyunu en hızlı ve etkili biçimde öğrenmek isteyenlerin ilk başvurmaları gereken kaynaklar oldukları kanısındayım.

Oyunu hemen hemen tüm bilgisayarlarda çalıştırabilirsiniz. Gerekli minimum ve maksimum sistem gereksinimleri aşağıdaki gibi olmalıdır.

[stextbox id=”warning” caption=”Minimum Sistem Gereksinimleri” collapsing=”true”]

  • 2 GHz processor
  • 1 GB RAM
  • 750 MB available hard disk space
  • Shader version 2.0 capable video card
  • DirectX 9.0 capable video card
  • Windows XP, Windows Vista, or Windows 7 (Mac OS is currently not supported)

[stextbox id=”info” caption=”Tavsiye Edilen Sistem Gereksinimleri” collapsed=”true”]

The latest version of Adobe Air is required to connect to PVP.net. Adobe Air is included with all League of Legends setup files, but can also be downloaded from Adobe’s website.