Arafor

Bütün dünyada Gizem -bilimkurgu-fantastikalanını tarayan öykü ve romanlar daha çok erkek okurun sürdüğü bir tarla gibi görünür. Büyük ölçüde de böyledir. Çünkü çizgi roman geleneğinin uzantısıdırlar.Çizgi romanlar erkek çocukların buluğ çağını icra ederlerken hayallerindeki minik kaplara serüven tozları dolduran medyum işlevi görmektedir. Bu romanlarda yer alan kadın figürleri aşırı seksilikleri ve fiziklerinin abartılı güzelliğiyle görsel ikon olurlar. Bu yayınlarda zeki, baskın karakterli, kurgunun temel zembereği olana, anaç kadına genelde çok az rastlanır. Hiper feminist kadın tipi ise zaman zaman raflarda ve ekranlarda belirmektedir. İfrat ve tefrit sarmalı.

Kadının ve erkeğin hassasiyet alanları değişiktir. Bu farka rağmen,bulunduğumuz çağda teknolojinin dünyayı giderek daha hızla değiştirdiği unutulmamalı. Dünya küreselleşerek büzüldü. Hiç kimse artık bu deli dolu gidişatın dışında kalma lüksüne sahip değil. Önümüzdeki yirmi, otuz yıl içinde hayatımız şu anlara oranla bayağı bilimkurguvari ve fantastik bir kıvama gelecek. Bu nedenle de edebiyatımızda kadın okuyucuları daha çok saran,onlara daha etkin rol veren, aşırı erkeksi bakıştan sıyrılmış öykülerin daha sık yazılması gerekmektedir.

Türk edebiyatında KADIN ve GİZEM ÖYKÜLERi direkt olarak sıradan kadın kahramanların gizem, bilimkurgu ve fantezi türünde başat rol oynadığı bir öykü seçkisi olarak muhtemelen dünyaölçeğinde bir yeniliktir. Hoş bir esintidir.

Bu seçkinin dünyamızda insanbekasını üstlenmiş olan kadınları giderek hem okuyucu hem de yazar olarak gizem,bilimkurgu ve fantastik alanına davet edecek mütevazı bir örnek olacağını düşünmekteyim.

Hayal Tozu Gölgecisi
Sadık Yemni