Yönetmen: Duncan Jones
Senaryo: Duncan Jones, Nathan Parker
Oyuncular: Sam Rockwell, Kevin Spacey
Moon 2009 yılının en iyi filmlerinden birisi. 5 milyon dolara mal edilip 30 gün içinde çekilmiş. Filmin tamamında Sam Rockwell’in tek kişilik performansını izliyoruz. Gerty adlı robotu da Kevin Spacey çok iyi bir şekilde seslendirmiş.
Film Lunar Industries’in reklam filmiyle başlıyor. İnsanoğlunun haddinden fazla üremesi (Watchmen) yüzünden enerji yetersizliği başlamış, doğal kaynaklar tükenmek üzere. Dünya yok oluyor. Bu yüzden özel bir şirket ay projesi uyguluyor. Ayda bulunan Helyum-3 maddesini hasat(harvest) etmeye yarayan aletler geliştirmişler. Bunun için çoktan aya yerleşmişler. İstasyonlar kurmuşlar. Ve aya bir görevli yollamışlar: Sam Bell (Sam Rocwell)
Sam Bell’in görevi hasat edilen ürünleri dünyaya yollamak. Zaten hasadı Harvester adı verilen araçlar yapıyor. O ise gidip ürünleri araçtan alıyor. İstasyondan dünyaya yolluyor. Başka yaptığı bir şey yok. Geri kalan vakitleriniyse Gerty ile konuşarak ve hobileriyle ilgilenerek geçiriyor. Maket yapıyor, çiçek büyütüyor.. Ailesiyle iletişim kurmakta zorlanıyor çünkü canlı yayın istasyonu bozuk. Ve tam da kontratının bitmesine birkaç hafta kala Sam halüsinasyonlar görmeye başlıyor.
Film basit ve düz anlatımıyla kendisine hayran bırakıyor. Eski zamanların gelecekteki insanların yaşantılarını anlatan minimalist şaheserlere benziyor. Ve hatta onlara göndermelerle dolu. Daha önce Kubrick’in 2001’inde gördüğümüz temiz tasarımlar burada da var. Sekiz bin düğmeli uzay araçları, cgi dolu hareketler, patlamalar, her yerden fırlayan ışınlar yok. Temiz bir ev yaşantısı var, sade ve gerçekçi. Filmin en ilginç yanlarından birisi de hiç bilgisayar efekti kullanılmamış olması. Tamamen modeller üzerinden gidilmiş ve ortaya bu kadar bütün bir eser çıkmış.
Tabi Sam Rockwell’in oyunculuğuna da hayran kalmamak elde değil. Tek başına filmi sırtlamış götürmüş. Kendi kendine muhabbetleri, tavırları, tepkileri, Gerty ile ilişkisi her şey kusursuz.
2009 geride kalırken Moon sinemada bilim-kurgunun yapması gerekeni yapıyor. Fikir üretiyor. Son zamanların kuşkusuz en iyi bilimkurgularından.
———————
PUAN : 8,5 / 10
—————-
Özgürcan Uzunyaşa | Amras Ringeril |