Vakıf Serisi Okuma Rehberi

Önerilen Okuma Sırası:

1. Vakıf

2. Vakıf ve İmparatorluk

3. İkinci Vakıf

4. Vakıf’ın Sınırı

5. Vakıf ve Dünya

6. Vakıf Kurulurken

7. Vakıf İleri


Kişisel bir fikir…

Asimov Romanları Hangi Sırayla Okunmalı:

Bu soru o kadar da önemli mi? Evet, hem de nasıl tahmin edemezsiniz. Bu; “okumakta olduğunuz yazıda önereceğim sırada okumazsanız kaybedeceklerinizi asla bilemezsiniz” anlamına geliyor. Asimov romanlarını uygun sırada ve ana dillerinde satın alabilme şansına sahip ülkelerdeki Asimov okurlarının önemli bir çoğunluğunun ittifak ettiği bir sırayı önereceğim. Bu yazı ve doğru bir sıralama Asimov’u daha iyi anlayabilmek için kilit bir öneme sahip çünkü ülkemizde Asimov romanlarının başına gelenler çiğ yada pişmiş hiçbir tavuğun başına gelmemiştir. Önce kısaca buna değinelim:

Bildiğim kadarıyla Asimov romanlarından biri, (Çelik Mağaralar) ilk önce Baskan Yayınları‘nın küçük cep kitabı boyutlarında bir baskısıyla dilimize kazandırıldı. Kitabın hacmi ne derece özenli bir tercüme ve baskı olduğu konusunda yoruma yer bırakmıyor. Sonra ardından Altın Kitaplar sade ama garip bir tercümeyle önce Vakıf Serisi‘ni bastı. Sonra Robot Serisi aynı yayınevinden basıldı. Bu yayınevinin tercümesi “Sıfırıncı Yasa“yı, “Zeroth Yasası” olarak çevirmişti. (İngilizce Zero=Sıfır, -th=ncı, örn. 5th element=5inci element) Robot Serisi ya tamamlanmıştı yada henüz tamamlanmamıştı İnkılap Yayınevi berbat bir tercümeyle “Vakıf ve Dünya“yı bastı. Robot Serisi‘ni ve sonrasından Vakıf Çağı‘na tekrar döndüğümüz iki romanı okumadan, bu kitabı okumak Türk okuru için bir facia olacaktı. Daha sonra Altın Kitaplar sebebi meçhul bir şekilde bu kitapların 2., 3. baskılarını yapmadı. Sahaflar fahiş fiyatlarla az sayıdaki kitabı okurlarına satmaya başladıar. Ben ve Mycogen’in diğer editörü sevgili White’la birlikte, okumadığımız – satın alamadığımız 2 kitabı sabahın ilk saatlerinde kapandığımız Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde okuma şansına kavuşabilmiştik. O günlerden sonra bütün kitapları özenli bir şekilde ve doğru sırayla basacak bir yayınevinin çıkmasını bekledik durduk. Sevgili White’ın İthaki Yayınları‘nın yetkilileriyle arası iyidir, O da görüştükçe Asimovlardan konu açıyordu. İthaki, Asimov‘un ülkemizdeki telif sorunlarıyla uzunca bir süre boğuştuktan sonra, İthaki‘nin bu kitapları basacağını Bildirgeç’teki bir yazımda ilk kez ben duyurmuştum. Heyecanla beklemeye başladık. Herşeyin güzel olacağından emindik. Çünkü İthaki bilimkurguyu ülkemize sevdiren önemli yayınevlerinden biriydi. Bu işi doğru yapacaklardı. Ama öyle olmadı…

Önce İthaki‘nin telif sorunları yüzünden sadece Vakıf Serisi‘ni basabileceğini “içerdeki” ağızlardan öğrendik. Daha sonra Robot Serisi‘nin haklarının bir başka yayınevine ait olduğunu öğrendik ve hep bir ağızdan “Ne Alakaaa!??” dedik. Daha önce hiç roman basmamış bir yayıneviydi bu. Hem de bir devlet kurumuydu. Tübitak. Yani Bilim ve Teknik. Robot Serisi‘nin akibeti meçhul. Gelelim İthaki‘nin ettiklerine!

Önce Foundation‘u bastılar. Bu doğru bir hamle. Asimov roman serileri içinde okunması gereken ilk kitap. Ama ikinci kitap olarak basılan kitap… Ah… Yapılacak en kötü şeyi yaptı İthaki. Kronolojik sırayı takip etti. George Lucas, Star Wars‘lara Episode 1’den başlasa bu kadar berbat etmezdi. “Vakıf Kurulurken” seri romanlar içinde kesinlikle ve kesinlikle okunması gereken son kitap! Romanlar hakkında ipucu vermemek için daha fazla açıklama yapmıyorum. Ama siz siz olun serilerin bütün kitaplarını okumadıysanız (Foundation and Earth ve Forward the Foundation hariç) Prelude to Foundation‘u okumayın. Kafanız karıştıysa merak etmeyin aşağıya bir liste koydum. Ne yaptın İthaki? Niye yaptın?

Gelelim Asimov romanlarının hangi sırayla okunacağına… Asimov‘u önce tanımanız gerek. Bunun için seri olmayan tekil kitaplarından birini en çarpıcısını okumalısınız. Bu ilk kitap önemli. Sonra serilere geçeceksiniz. Eğer bu sıralamaya uyma şansınız olursa bilin ki bir kitabın size verebileceği okuma zevkinin en büyüklerinden biri sizi bekliyor!

İşte sıralama:

1- End Of Eternity

(Sonsuzluğun Sonu, tekil kitap)

Vakıf Serisi:

2- Foundation (Vakıf)

3- Foundation and Empire (Vakıf ve İmparatorluk)

4- Second Foundation (İkinci Vakıf)

5- Foundation’s Edge (Vakıf’ın Sınırı) (ilk büyük şok)

Robot Serisi:

6- Caves of Steel (Çelik Mağaralar)

7- The Naked Sun (Çıplak Güneş)

8- The Robots of Dawn (ikinci büyük şok)

9- Robots and Empire

Tekrar Vakıf Serisi:

10- Prelude to Foundation (Vakıf Kurulurken) (son şok ve artık başka kitaplar size boş ve anlamsız görünecek)

11- Forward to Foundation (Vakıf İleri)

12- Foundation and Earth (Vakıf ve Dünya)

Bütün bu kitapları okuduktan sonra seri içinde hayati önemi olmayan ama aynı gerçekliklerde geçen
Kısa Robot Hikayeleri:

*The Complete Robot*Robot Dreams

*Robot Visions

*Gold: The Final Science Fiction Collection

İmparatorluk Romanları:

*The Stars, Like Dust

*The Currents of Space

*Pebble in the Sky

isimli romanları yada tercümelerini okuyabilirsiniz. Ama önce numaralandırılmış sırayı takip etmelisiniz!


Bu yazı Don Quijote adlı yazarın 17 Haziran 2005 tarihinde yazdığı Mycogen blogundan alınmıştır.