Kayıt Ol

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - estarriol

Sayfa: 1 [2]
16
Ütopya/Distopya / Otomatik Portakal - Anthony Burgess
« : 15 Kasım 2009, 11:19:29 »
     

 Selamlar.. Aslında bunu bir konu değil de film kısmına atılmış bir mesaj olarak düşünmüştüm ama filmi izlemiş kimselerin yanında fransız kalmak istemedim  :) Kusuruma bakmamaları dileğiyle...
        
        Kitap içeriğine gelecek olursak, hayata bi çocuğun acımasızlığıyla, bi erin soğukkanlılığıyla, ve neredeyse bir gerilim yazarının yaratıcılığıyla bakmak hayli ilginç bi deneyim oldu söyliyim. Çocukluğumuzdan beri yıkmanın anlamsızlığını ve yanlışlığını öğrenmiş olan bizlere bile gerçekte yapmak, inşa etmek zannettiğimiz kölevari çalışma tempomuzun doğruluğunu sorgulamatmasıysa şüphesiz en ağır tecavüz sahnesinden bile daha acımasızdı. Bir çocuk kurma bir oyuncak gibiydi ya hani, ne yaptığını bilmeyen bir canlı, bir adım ötesini düşünmeyen... Ya siz? Diyor kitapta Burgess. Ya siz kaç adım ötesini düşündünüz bugün? Yahut hayatınızda kaç gün en azından bir adım ötesini düşündünüz?
   Evlenmenin , yeni bir dünya kurmanın, sistemin araçlarından biri olmanın yahut onu yıkmaya çalışmanın, çay yerine kanser, süt yerine uyuşturucu içmenin anlamları nedir? Yahut altmış yaşında bir moruğun suratını kocaman postallarla dümdüz etmekten daha uygun, daha makul hareketler midir bunlar? Hele fırsatını ele geçirse moruk da size aynını yapacakken? Bazen düşünüyorum da, bizler çoğu zaman bu tür soruları boş ve sakıncalı buluyoruz. Kim bilir? Belki de cidden sormaya başladığımızda beynimizden umduğumuz cevabı almayacağımız içindir... ;)
        Kitabın arkasında Burgess a ölümcül bir hastalık tehşisi konduğunu, 1 aydan kısa bir süre içinde öleceği haberinin verildiğini söylüyor. O da bir öfkeyle oturup 5,5 kitabı 6 ayda yazmak gibi bir yararla kalkmış masanın başından. Merak ettim, bu kitap o yaklaşan ölümün pervasızlığıyla yazdığı eserlerinden mi acaba? Öyle olsa hiç şaşırmazdım doğrusu...

17
Vakıf Serisi / Şafağın Robotları - (The Robots of Dawn)
« : 13 Eylül 2009, 21:11:29 »



Yazarı:
Isaac Asimov

İlk basım tarihi: Haziran 1983

Ülkemizdeki basım tarihi: Nisan 1984 (Altın Kitaplar)

Bağlı olduğu seri: Robot Serisi



Sonra herşey grileşti. Ve Baley boğuluyordu. Nefes alamıyordu. Sıkışan boğazını gevşetmek ve Daneel' e seslenmek için çabaladı.
Ama hiç sesi çıkmadı.

Baley sanki uzun bir yarış bitiş ipini göğüslemiş gibi soluyordu. Kamara çarpılmış gibiydi ama alnında sert bir yüzey vardı. Arzlı yerde yattığını farketti. Giskard yanında diz çökmüştü. Robot soğuk ve sert eliyle Baley'nin sağ yumruğunu kavramıştı. Arzlının Giskard'ın omzu üzerinden gördüğü kamara kapısı açıktı. Baley, sormadan ne olduğunu anladı. Giskard, parmaklarını tutarak Astro-Simulatör'ün kontrol kenarını sıkmasını sağlamıştı. Aksi takdirde ne olacağını düşünmek bile istemedi Baley.


Bir dedektif, günümüz şartlarında değerlendirirsek, muhtemelen önümüzdeki yüzlerce yıl boyunca karşılaşılamayacak bir problemin çözümü için yabancı bir gezegenden çağrılmaktadır.

Sıradan bir polis için hayli sıradışı olan bu görev, bir robotun esrarengiz ölümüyle -daha doğrusu çalışmaz hale gelmesiyle- ilgilidir. Cinayet mahalli olan Aurora'nın, yani "Şafak Gezegeni"'nin yöneticileri, olaylardan Arz'da, yani bizim dünyamızın yanında yer alan bir siyasetçiyi sorumlu tutmakta, bu yüzden durum galaksinin ve insanlığın geleceğini yakından ilgilendirir hale gelmektedir.

Görev ekibi, bahsedilen göreve yakışır şekilde sıradışı kimselerden oluşmaktadır. Tüm zamanların en esrarengiz makineleri R. Daneel Oliwaw ve R. Giskard Reventlov devrededir. Tabi kendi zamanının tüm Uzaycı gezegenleri arasında adını duyurmuş, kendinden bekleneni vermekten asla geri kalmayan ve tipik bir Asimov dahisi olan ‘Arzlı’ Sivil Dedektif Elijah Baley'nin yardımcıları olarak.

18
Vakıf Serisi / Vakıf Serisi
« : 20 Temmuz 2009, 03:59:45 »
Vakıf Serisi - Isaac Asimov
          
                                  
           M. S. 12000 yılı.. Koca bir imparatorluk yıkılmanın eşiğindedir. Ama gücün ve şaşanın göz kamaştırıcılığı, tebanın bu yıkılışı görmesini engellemektedir. İmparatorluğun bu düşüşünün farkına o dönemde varabilen tek kişi ise, taşralı bir matematikçi, bir gelecek bilim kuramcısı olan Hari Seldondur. Ama ortaya attığı kuramların ve işaret ettiklerinin önemini kendisi dahi kavrayabilmiş değildir. Ta ki esrarengiz gazeteci Chetter Hummin le tanışana dek.
          
          Vakıf yıkımın ardından gelecek bir varoluşa hazırlanma mücadelesidir.Tüm galaksiyi yeniden birleştirebilecek ikinci bir imparatorluğu kurmak için acilen önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde insanlığı iyimser bir tahminle 30000 yıl sürecek bir kaos beklemektedir. Gerçekte Vakıfın işlevinin ne olduğuysa İmparator dan dahi saklanması gereken bir sır...
    
          Trantor a hoşgeldiniz. Kötü haber! Hükümranın başgezegenin göz kamaştrıcılığına ve 12000 yılının olağanüstü gelişmişliğine 40 safyada alışmaya hazır olun. Ve görünmez krizlerin varlığını keşfetmeye... Bilim kurguyla ilgili ne biliyorsam bu seri bana unutturdu diyebilirim... Çünkü Asimov size kendine hayran olmanız ya da bu metal yığını, teknoloji harikası şehirler içinde kaybolmanız için zaman tanımıyor. İnsanlık tehlikede, ve farkında olan hiçkimsenin sıradan birer vatandaş olmakla kalmak gibi bir lüksü yok.



Yazarın forumumuzdaki diğer eserleri:

-Karadul Bulmacaları
-Şafağın Robotları

Sayfa: 1 [2]