Kayıt Ol

Ada Geçişi (Çok Yakında 1. Bölüm)

Ada Geçişi (Çok Yakında 1. Bölüm)
« : 08 Temmuz 2011, 17:25:01 »
Fantastik bir öykü yazmaya başladım elfler, gulyabaniler,  minotorlar,yankesici yılan-insanlar içinde bulunacak ve bir çok  fantastik  yaratıklar bulunucak. :elf  :fight: :uhe
   Kimse görmedi o kapıyı, kapıldıktan sonra güzel adanın büyüsüne.Sadece seçilmiş olan açar o kapıyı ölümlülerin dünyasından.Çok tehlikelidir kapının ardı bunun  için kimse kapıyı açmamalı.(1.bölüm geliyor.)
Bay Fantastik Okur

Çevrimdışı KoyuBeyaz

  • ********
  • 2753
  • Rom: 59
  • Rasyonalist dominant.
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ada Geçişi (Çok Yakında 1. Bölüm)
« Yanıtla #1 : 08 Temmuz 2011, 17:35:13 »
Öykü başlamadan yorum gelsin o halde.

Yan yana smiley, yani ifade koymak göze hoş görünmüyor. Vurgu yapılmak istenen yerin büyük harflerle yazılması bir Türkçe kuralı değil, ayrıca okuyucu gözünde hoş da değil. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılması önemli bir kural, ayrıca aksinin göze hoş görünmeyeceğini tahmin edebilirsiniz. Kelimeleri dikkatli seçmeniz anlatım bozukluğu olmaması açısından önemli, zira yalnızca üç cümle olmasına rağmen 4-5 tane hata var.

Neden mi gıcıklık yapıyorum? Çünkü ilk denemenizin kimsenin okumaya dahi vakit ayırmayacağı çarpık bir yazım tarzına sahip olmasını ve belki de daha başlamadan bazı şeylerden veya yerlerden soğumanızı istemiyorum. Kurgu İskelesinde nice öyküler var ki arkasında müthiş bir hayal gücü ve hikaye saklı fakat yazım kurallarına dikkat edilmediğinden hiç kimse okumuyor bile.

Yazınızın selameti açısından, her şeyden önce Türkçe'yi olduğu gibi/olması gerektiği gibi kullanmaya özen göstermenizi şiddetle tavsiye ederim.

Öykünüzde başarılar.
Uzay elbisemle kavgaya hazırım.

Çevrimdışı Narr

  • **
  • 115
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ada Geçişi (Çok Yakında 1. Bölüm)
« Yanıtla #2 : 08 Temmuz 2011, 17:36:42 »
KİMSE GÖRMEDİ O KAPIYI, kapıldıktan sonra güzel adanın büyüsüne. Sadece seçilmiş olan açar o kapıyı ölümleri?n? dünyasından. Ölümlerin dünyasından yani? ÇOK TEHLİKELİDİR KAPINI?N? ARDI, BUNUN için kimse kapıyı açmamalı. Nereden açmayacak o kapıyı?? Bir şey tezat ama ne olur birisi anlatsın lütfen. Kapı kim?? Kapı neden var o zaman? Neden kapı???
Of anlayamadım. Yardım.

Öykü başlamadan yorum gelsin o halde.

Yan yana smiley, yani ifade koymak göze hoş görünmüyor. Vurgu yapılmak istenen yerin büyük harflerle yazılması bir Türkçe kuralı değil, ayrıca okuyucu gözünde hoş da değil. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılması önemli bir kural, ayrıca aksinin göze hoş görünmeyeceğini tahmin edebilirsiniz.

Neden mi gıcıklık yapıyorum? Çünkü ilk denemenizin kimsenin okumaya dahi vakit ayırmayacağı çarpık bir yazım tarzına sahip olmasını ve belki de daha başlamadan bazı şeylerden veya yerlerden soğumanızı istemiyorum. Kurgu İskelesinde nice öyküler var ki arkasında müthiş bir hayal gücü ve hikaye saklı fakat yazım kurallarına dikkat edilmediğinden hiç kimse okumuyor bile.

Yazınızın selameti açısından, her şeyden önce Türkçe'yi olduğu gibi/olması gerektiği gibi kullanmaya özen göstermenizi şiddetle tavsiye ederim.

Öykünüzde başarılar.

Teşekkür ederim.

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ada Geçişi (Çok Yakında 1. Bölüm)
« Yanıtla #3 : 08 Temmuz 2011, 17:38:47 »
Flood yapmıyoruz forumda.

Alıntı
4. Çok gerekli değilse art arda mesaj atmayınız (flood yapmayınız). Değiştir butonunu kullanınız. Bunun ısrarla suistimali halinde ceza uygulanır.

Ynt: Ada Geçişi (Çok Yakında 1. Bölüm)
« Yanıtla #4 : 10 Temmuz 2011, 11:16:05 »
Caps açık kalmış özür dilerim son anada bakamadım bugün gördüm yazıyı yazdıktan sonra   dökülen ayranı temizlemem gerekti.
Bay Fantastik Okur

Çevrimdışı Malkavian

  • *****
  • 2152
  • Rom: 57
  • I was lost in the pages of a book full of death..
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ada Geçişi (Çok Yakında 1. Bölüm)
« Yanıtla #5 : 10 Temmuz 2011, 12:55:09 »
Caps açık kalmış özür dilerim son anada bakaamadım bugün gördüm yazıyı yazdıktan sonra   dökülen ayranı temizlemem gerekti.

Caps hikeyenin belli yerlerinde mi açık kalmıştı? Komikti...

Ada Geçişi
« Yanıtla #6 : 10 Temmuz 2011, 13:01:39 »
ADA GEÇİŞİ  BÖLÜM 1
Kimse görmedi o kapıyı kapıldıktan sonra güzel adanın büyüsüne.Sadece seçilmiş olan açar o kapıyı ölümleri dünyasından.Çok tehlikelidir kapının ardı için kimse kapıyı açmamalı.
      Küçük ruloyu okuduktan sonra, 13  yaşındaki Angelo annesine ruloyu gösterdi.''Anne bunu tavan arasının penceresinin önünde buldum.Rüzgar getirmiş  olabilir kağıt çok ince.Annesi de ''Bir adadan bahsediyor ama tam birşey anlayamadım.Bir kapı açılmasın diyor. Herhalde karşı sokaktaki kendini filozof sanan deli yazmış ve rüzgar da bunu buraya uçurmuş olabilir.''diye kendi düşüncesini belirtti.Babası kapıdan girdi.Angelo'nun annesi '' Hoşgeldin!Bugün işler nasıldı?'' dedi ve tam da kendisi nin söze başlarken kocasının söze başlayacağını fark etti ama konuşmaya devam etti.Adam ( Angelo'nun babası Jackson) ''Haraççılar benim onlara yarına kadar 3000 gümüş vermem gerekiyormuş ve bende bu kadar parayı asla elde edemem.Bunun için hemen buradan uzaklaşmamız lazım bir gemiye kaçak yolcu olarak bineceğiz ve buradan kaçacağız.Yarın buradan uzakta olan Zeş'e gideceğiz her ne kadar fakirlikten ölmek üzere olan bir ülke olsada şuan başka şansımız yok.Şafakta  gemiye bineceğiz.''Annesi  Angelo'yu odasına götürdü ve ''Sen  burada kal biraz tatlım tamam mı?'' dedi.Angelo başını onaylarcasına hızlı hızlı başını aşağı yukarı salladı.Annesinin babasıyla tartıştığını duyabiliyordu.

  :elf :elf :elf :elf vs :fight:


  Tam güneş doğarken kalktık.Babam eşyalarımızın çok azını almamızı söylemişti.Bizde öyle yaptık ve onları çantalara attık.Ama limana vardığımızda 5 serseri tipli adam yolumuzu kestiler ve pis pis sırıtıp babama doğru yürüdüler.Jackson ''Bunlar haraç isteyen serseriler.Siz kaçın ben onları oyalarım.''
   Çetedeki adamların ellerinde bıçaklar ve sopalar vardı ama en öndeki adamın  elinde  bir kılıç vardı.
    Angelo babasına döndüğünde babasının sopalarla dövüldüğünü  gördü.Annesi ile gemiye binmek  üzereydiler.Babasının geri geleceğini düşünen  Angelo gemi hareket edince düşündüğünün aksini olacağını anlamıştı.Angelo zeki bir çocuktu ve annesinin, babasını öyle bırakmasına sinirlendiği için  annesine orada ‘’Babama nasıl bunu yaparız !’’ diye bağırdı.
  Annesi ‘’Baban bizim yaşmamız ve mutlu olmamız için kendini feda etti.‘’
   Angelo yolculuk boyunca  güvertede durmaya karar verdi fakat  kaçak yolcu oldukları için bulundukları o küçük silah deposundan çıkamadı.Annesinin yüzüne bakmak istemiyordu ve babasını bıraktıklarına inanamıyordu.Tam eski evlerinde bulduğu o kağıt parçasında yazan yazıları aklında getirecekti ki yukarıdan çığlıklar gelmeye başladı.’’Elfler ok atıyor!Kadınları ve çocukları  filikalara  bindirin!’’sesi geldi,cümle bitti ve annesiyle bulundukları geminin silah deposundan  fırladılar.Elflerin gemisi ile aralarında 100 metre vardı  Angelo ve annesinin bulunduğu yolcu kafilesi kalkanların koruması  altında  filikalara doğru götürülüyordu.Koruma görevini üstlenen kalkancıların sayısı 6 tane iken korumaya çalıştıkları yolcu sayısı 20 tane idi.Angelo yolcuların ortasında annesi ise kalabalığın ittirmesi ile en öndeki sıralardaydı.Gözünün önünde askerlerin tektek oklarla vurulup yere düştüğünü görüyordu.Ateşli okları artık kalkancılara doğru atmaya başlamışlardı ne de olsa  ganimetler arasında yolculardan alınmış  mücevherlerinde olmasını istiyorlardı.Ön sıraya doğru atılan sayısı 10’a yakın oktan 5’i kalkancıları vurdu yolcular kaçmaya başladı bende indirilen çocuk filikasına  doğru koşarken gözlerim annemi arıyordu.Annemde kadınların bulunduğu filikaya koşuyordu o an  filikaya  girerken gördüm tam o sırada geminin  yanmaya başladığını fark ettim elfler gemiye doğru yaklaşıyordu.
    Gemiden çok uzaklaşmıştık dalgalar bizi sürüklüyordu.Filikadaki en büyük çocuk bendim. Benden 1 yaş küçük Arnold ‘la iyi anlaşıyorduk.Filikanın altında kara bir şeyin hareket ettiğini gördüm ve Arnold’a söyledim diğer çocuklar panik yapmasın diye onlar birşey söylemedik zaten 3 çocuk vardı onlarda 5-6 yaşlarındaydı.Arnold  ‘’Yapacak pek bir şeyimiz yok. Küreklerimizi denize düşürdük’’dedi.Bende ona katılıyordum.’’Tamam .‘’dedim.Ama o kocaman yaratığın kapkara  gözlerini görene kadar böyle düşündüm mutlaka kaçmalıydık.Filikayı devirdi ve iki çocuğuda karanlık suların dibine doğru çekti ve ben suda hızlıca yüzererk kaçmaya çalışırken Arnold’ı kafasının üstüne koydu boyu su yüksekliğinin 5 metre üstünde gözüküyordu.Arnold’ı bırakmazdım o an aklıma burada ölebileceğim geldi bu koskoca pullu yaratığın azının  içinde ve annemle babam aklıma geldi gözümden yavaş yavş yaşlkar süzülüyordu.Anneme bağırmıştım ve birbirimizle veda bile edemedik.Sonra kendimi topladım ve  içimden şimdi gözyaşı dökmenin sırası değil dedim.Canavar kağıtta okudğum sözleri söylemye başladı sesi çok tırtıklı kalın ve korkutucuydu yani karanlık sulardan geldiği belli oluyordu. ‘’Kimse görmedi o kapıyı kapıldıktan sonra güzel adanın büyüsüne.Sadece seçilmiş olan açar o kapıyı ölümleri dünyasından.Çok tehlikelidir kapının ardı için kimse kapıyı açmamalı.’’Sonra ‘’Seçilmiş!Seçilmiş!Seçilmiş!’’diye tekrarladı gözleri bana bakıyordu.
   Sabah uyandım bir kumsalda yatmıştım ve Arnold  beni dürtüyordu’’Angelo!Angelo!’’ uyan iki tane gulyabani geliyor kaçmalıyız.’’dedi.Bende uyku sersemi bir şekilde ayağa kalkıp etrafa baktım  ağaçların arkasından iki tane ince uzun gulyabaninin geldiğini gördüm ve gözlerim ovuşturdum.’’Arnold koş !’’dedim.İkimizde  topuklarımızı kalçamıza vurarak koşuyorduk.Kalbimin o an kanatlanıp uçacağını sandım.
 
  Peşimizde gulyabaniler ellerinde dikenli sopalarla bizi kovalıyorlardı.Bulunduğumuz ada cennet gibiydi harika gözüküyordu.Dün gece aklıma canavarın dedikleri geldi ve  irkildim.Aradaki farkı açınca bir sığınakvari bir mağaraya girdik.Arnold’la mağaranın diğer ucunda ne olduğunu merak edip o yöne doğru yürümeye başkadık  cebimdeki kibritleri yakarken biryandan da Arnold’a evde bulduğum kağıdı anlatıyordum  bir kapı  gördük.Mağaranın sonundaydı .Yere paraleldi.Kapının üstündeki tozları silince kağıttaki  yazının aynısı olduğunu fark ettim ama bu sefer ‘’Sadece seçilmiş olan kurtarabilir iki Dünya’yı da’’yazısı vardı.Kapıyı açtım ve o parlaklık gözlerimzi kör edecekti sanki.
                DEVAM EDECEK
Bay Fantastik Okur

Çevrimdışı Malkavian

  • *****
  • 2152
  • Rom: 57
  • I was lost in the pages of a book full of death..
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ada Geçişi
« Yanıtla #7 : 10 Temmuz 2011, 13:33:03 »
ADA GEÇİŞİ  BÖLÜM 1
Kimse görmedi o kapıyı kapıldıktan sonra güzel adanın büyüsüne.Sadece seçilmiş olan açar o kapıyı, ölümleri dünyasından.Çok tehlikelidir kapının ardı için kimse kapıyı açmamalı.
      Küçük ruloyu okuduktan sonra 13  yaşındaki Angelo annesine ruloyu gösterdi.''Anne bunu tavan arasının penceresinin önünde buldum. Rüzgar getirmiş  olabilir. Kağıt çok ince.''Anneside ''Bir adadan bahsediyor ama tam birşey anlayamadım.Bir kapı açılmasın diyor. Herhalde karşı sokaktaki kendini filozof sanan deli yazmış ve rüzgarda bunu buraya uçurmuş olabilir.''diye kendi düşüncesini belirtti.Babası kapıdan girdi.Angelo'nun annesi '' Hoşgeldin!Bugün işler nasıldı?'' dedi ve tamda kendisinin söze başlarken kocasının söze başlayacağını fark etti ama konuşmaya devam etti.Adam ( Angelo'nun babası Jackson) ''Haraççılar benim onlara yarına kadar 3000 gümüş vermem gerekiyormuş ve bende bu kadar parayı asla elde edemem.Bunun için hemen buradan uzaklaşmamız lazım. Bir gemiye kaçak yolcu olarak bineceğiz ve buradan kaçacağız.Yarın buradan uzakta olan Zeş'e gideceğiz. Her ne kadar fakirlikten ölmek üzere olan bir ülke olsada şuan başka şansımız yok.Şafakta  gemiye bineceğiz.''Annesi  Angelo'yu odasına götürdü ve ''Sen  burada kal biraz tatlım tamam mı?'' dedi.Angelo başını onaylarcasına hızlı hızlı başını aşağı yukarı salladı.Annesinin babasıyla tartıştığını duyabiliyordu.



Ve bu daha ilk paragraf. Cümlelerinin çoğunda anlatım bozukluğu var anlaşılmıyor. Noktalamaların yanlış. Kelimeler arasında kafana göre boşluk bırakmışsın. -de, -da ların hiçbirini ayırmamışsın vs. Liste uzuyor gidiyor.

Eleştirim ise şu olacak. Öncelikle cümle bitimlerinde ilkokulda öğretildiği gibi 'nokta' kullanın ve devamında büyük harfle başlayın. Sonra yavaştan virgülleri nasıl kullanacağınızı öğrenin. Sonra yavaştan cümlenin yüklemi nerede olur, yüklem olmayan cümleler nasıl anlatım bozukluğuna sürüklenir gibi konularda biraz hakim olun. Sonra Türkçemizdeki -de ve -da gibi takıların nasıl ve nerede ayrıldığını öğrenin. Bu işlemler bittikten sonra bir 'hikaye' yazmaya başlayın. Bu herkes için daha hayırlı olacaktır eminim ki.

Ynt: Ada Geçişi
« Yanıtla #8 : 10 Temmuz 2011, 16:40:49 »
Teşekkürler.Ben o ilk paragraftaki cümleleri bilerek devrik yaptım çünkü bunu söyleyen bir insan değil ve tam olarak insanların dilini konuşmayı bilmiyor.
Bay Fantastik Okur

Çevrimdışı Fırtınakıran

  • *
  • 8351
  • Rom: 1
  • Unique Ravenclaw
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ada Geçişi
« Yanıtla #9 : 10 Temmuz 2011, 17:18:21 »
Yalnız şurada zaten konuyu açmışken neden ayrı bir konu açma gereği duydunuz? Aynı konudan devam etmeniz gerekirdi.

Konular birleştirilmiştir.

Çevrimdışı Narr

  • **
  • 115
  • Rom: 1
    • Profili Görüntüle
Ynt: Ada Geçişi (Çok Yakında 1. Bölüm)
« Yanıtla #10 : 10 Temmuz 2011, 23:33:00 »
Benim görüşüm, -ki söylüyorum buraya yazdığınıza göre, yoruma açık olması gerekir- türkçe dersleri alın, ciddi bir şekilde. İhtiyacınız var. Yaracılığınız ve hayal gücünüze hiçbir sözüm yok çünkü onlar size aittir, fakat türkçe bizlerin konuştuğu lisan ve kuralları olan bir dildir. Bundan dolayı dikkatli davranmanızı öğütlerim yoksa kendinize yazık etmiş olursunuz. İyi günler dilerim.

Çevrimdışı cankutpotter

  • ****
  • 1233
  • Rom: 14
    • Profili Görüntüle
    • Büyülü Kale, Hayallerinizin adresi.
Ynt: Ada Geçişi (Çok Yakında 1. Bölüm)
« Yanıtla #11 : 12 Temmuz 2011, 01:39:14 »
Diğer arkadaşların da dediği gibi, yazım yanlışları, noktalama işaretleri ve anlatım bozuklukları son derece fazla. Öyle ki bazı kısımlar zar zor anlaşılıyor. Ve betimleme eksikleri de var tabii, kişilerin fiziksel görünüşlerini, düşüncelerini doğru bir biçimde anlatmalısınız. En önemlisi de hikaye içerisinde 1. ve 3. şahıslar arasında bir kararsızlık yaşamışsınız gibi görünüyor. Bana kalırsa bu hataları düzeltip bölümü tekrar koyun, böylece oldukça güzel olur. Müthiş hikayeler sırf yazım yanlışları yüzünden okunmuyor, bunu kesinlikle dikate almanızı öneririm.
İnsan, hayalleriyle vardır.