Kayıt Ol

Kitaplar Size “Sesleniyor”!

Çevrimdışı Denaro Forbin

  • *****
  • 2114
  • Rom: 54
    • Profili Görüntüle
    • Bilimkurgu Kulübü
Kitaplar Size “Sesleniyor”!
« : 21 Şubat 2014, 18:20:26 »

Sesli kitabın ne olduğunu az çok hepimiz biliyoruz? Bir kitabın tamamının seslendirilip kayda alınması demek bu. Yurtdışında, özellikle Amerika’da önemli bir sektör sesli kitap (audiobook).

Klasiklerin seslendirildiği gibi J.K. Rowling'den Hariku Murakami'ye, Neil Gaiman'dan, Stephen King'e kadar birçok çağdaş yazarın kitapları da sesli kitap olarak satılıyor. Bu sesli kitapları aktörler, aktrisler, tiyatrocular veya kitapların yazarları seslendiriyor.

Ülkemizde de sesli kitap var; ama daha çok çocuk kitaplarında ve işitme engelliler için hazırlanan kitaplarda. Çağdaş kitaplar için şimdiye dek çok profesyonel bir girişim sergilenmemişti. En ciddi girişim DenizBank desteğiyle hazırlanan “Öyküler ‘Ses’leniyor” ile “Öyküler ‘Ses’leniyor 2” projesiydi. Bu projede yüzlerce öykü seslendirildi.

Sesli kitabın bir yayın dalı olması yolunda ilk adım Seslenen Kitap adlı bir internet kitapçısı tarafından atıldı. Yaklaşık bir aydır hizmet sunan Seslenen Kitap, sadece sesli kitap üzerine çalışacağını duyurdu. Kitapçı, şimdiye kadar 16 kitabı satışa sundu ve iki binden fazla okurun dikkatini çekti.

Seslenen Kitap’ın en büyük farkı sunulan kitapların hepsinin yazarları tarafından seslendirilmiş olması. Şirketin Kurucu Ortağı Berk İmamoğlu, kayıtların ses kalitesinin çok yüksek olduğunu belirtiyor. Kayıtlar yazarların evlerine veya ofislerine kurulan setlerde yapılıyor. CD olarak değil de dijital olarak satışa sunulan kitaplar iPhone’dan masaüstü bilgisayara kadar her türlü ortamda dinlenebiliyor.

Henüz yeni bir şirket olduğu için bugüne dek okura “seslenen” kitaplar arasında Hasan Ali Toptaş'ın Heba'sı, Murat Menteş'in Ruhi Mücerret'i, Ayşe Kulin’in Dönüş’ü, Can Dündar’ın Lüsyen’i ve Berrak Yurdakul’un İki Cihanın Bekçisi kitabı göze çarpıyor.

Sitenin adresi: http://www.seslenenkitap.com/

Sabitfikir’in Şirketin Kurucu Ortağı Berk İmamoğlu ile yaptığı görüşme: http://www.sabitfikir.com/haber/sesli-kitap-degil-seslenen-kitapin-standartlari-yeni

Umuyoruz uzun soluklu bir projenin ilk adımları atılmış olur ve gelecek zamanlarda ülkemizde de çoğu eseri sesli olarak dinleme fırsatı bulabiliriz.