Yet do thy worst, old Time; despite thy wrongMy love shall in my verse ever live young.
Sanırım yazımı uzun bulup orta kısmı komple atladınız.Okuyacak olursanız orda uzun uzadıya birçok kişinin e kitap okumaya egilimli oldugunu gösteren ve hemen şuanda internetten araştırılabileceginiz çok somut örnekler verdim.Ayrıca bu ayda bir ayda iki olayı degil.Kitap okumak bence devamlılık ister.Bu ay kitap okudum ay bitene kadar okumam gibi bir yaklaşımı ancak kitap okuma alışkanlıgı olmayan bireyler gösterir ve bence bu kişilerin bu alışkanlıgı kazanamamasının en büyük nedeni ekonomik nedenler.Şuan bir edebiyat forumu olan bu sitede bile bu kitaba 40 lira nasıl verecegim tartışması yaşanıyor.Ben de hem gitar parası biriktirip hem kitap almaya çalışan bir ögrenci olarak bu sorundan muzdaribim.Peki biz bile kitap için para ayıramıyorsak okuma alışkanlıgı olmayan biri nasıl kitaba para vermeyi düşünsün?
Uzun zamandır Türkiyedeki yayınevlerinin neden e kitaba önem vermedigini düşünüyorum.Yurtdışındaki örneklere baktıgımızda e kitap sonrası kitap satışında adeta patlama yaşandıgı, yazarlıgın iyi gelir getiren meslek haline geldigi, yayınevlerinin basılı kitaplara göre onlarca kat kar elde ettigi ve okur sayısının gün geçtikçe arttıgı görülüyor.Türkiye de ise düzenli kitap okumak cidden el yakıyor.Ayda rahatlıkla 4 kitap bitirebilen benim gibi okurlara büyük ekonomik agırlık bindiriyor. E kitap uygulamasından en çok kazanç saglayabilecek ülkelerinse Türkiye gibi ülkeler oldugunu düşünüyorum.Şöyle bir düşünecek olursak büyük bir genç nüfusumuz var ve neredeyse herkeste artık telefon, tablet gibi teknolojik aletler var.Maalesef çogumuzda da sürekli telefonla zaman geçirme takıntısı var.Telefonla herhangi bir işimiz olmasa bile boş boş ekrana bakıyoruz.Bence e kitap telefona harcadıgımız boş zamanın degerlendirilmesi için de büyük bir fırsat.Bugün store uygulamalarına baktıgımızda örnek olarak konulan yazıların bile onbinlerce kez indirildigini görüyoruz.Bu bile toplumun e kitaba olan açlıgının en büyük örnegi bence.Ayrıca yukarıda bahsettigim ekonomik nedenlerden dolayı birçok illegal e kitap internette rekor indirilme sayılarına ulaşıyor.İnsanların da birkaç denemeden sonra e kitap okumaya rahatlıkla alıştıgını görüyoruz.Sonuç olarak yayınevlerinin hiçbir masraf olmadan hem okuyucunun hemde kendilerinin yararına olacak bu uygulamayı neden desteklemediklerini aklım almıyor dogrusu.Bence bizde Kayıp Rıhtım olarak e kitapla ilgili "biz bunu istiyoruz" projesi gibi bazı çalışmalar yapmalıyız.Belki de yayınevleri sesimizi duyar
Söylediklerinizde katıldıgım kısımlar var fakat halkımız zaten okumuyor zaten alışkanlıkları yok e kitap olsa ne yazar gibi düşünceleri ben desteklemiyorum.Sadece kötüleyip çözüm üretmekten kaçtıgımız için bu durumda oldugumuzu düşünüyorum. Okuma oranının düşük oldugu bilinen bir gerçek.Peki ama neden? Şuanki gençlerin çogu özellikle fantastik edebiyata büyük ilgi duyuyor fakat çok az bir kısmı kitap okuyor.Bunun nedeni ise kitapların pahalı oluşu bence.Evet basılı kitaplarda pahalılıgın en önemli sebebinin kdv oldugunun farkındayım.Bu açıdan yayınevlerini kötülemiyorum fakat şuanda e kitaplardan oldukça az bir miktar vergi alınıyor.Yayınevleri rahatlıkla 4-5 tl civarında kitap satıp hem tek bir kitaptan aldıgı kar oranını yakalar hemde satış sayısını rahatlıkla arttırır.Bakın size bir örnek vereyim.Şuan belgariad serisinin ilk kitabı internetten korsan olarak sadece tek bir kaynaktan 23 bin kere indirilmiş.Bu kitabın ona yakın farklı kaynaga yüklendigini düşünürsek siz tahmin edin kaç kişi bunu epub olarak okumuş.Peki soruyorum kaç kişi bunu basılı olarak aldı? Veya başka bir örnek geçtigimiz yıllarda kanunda yapılan bir degişiklikle kısa süreligine ucuz kitap satmanın önü açılmıştı.Gazetenin haberine göre sadece suç ve ceza kitabı o dönem 1 milyona yakın satmış.(Kitapçımdan ögrendigime göre de çıkışından kısa süre sonra bu yasa kaldırılmış)Bunlar aslında zannettigimizin aksine bizim toplumumuzun da fırsat verildiginde okuyabildiginin en güzel kanıtları bence.Ayrıca e kitabın göz bozdugu düşüncesi tamamen geçersizdir.Bugün gelişmiş ülkelerde insanlar her yerden telefonları ve tabletleri ile kitap okuyorlar.Belirli bir mesafeden okundugunda ise hiçbir zararının olmadıgı uzun yıllar önce kanıtlandı.Atık çok ucuza akıllı telefon veya tablet sahibi olabilecegimizi de göz önüne alırsak e kitap büyük bir nimet bence.Yayınevlerinin tek yapması gereken ise sadece kitabın taratılmış versiyonunu internetten satmak.Ne basım derdi var ne lojistik.
Ek olarak isteyen istediği zaman bir kitabı yüzde 70 daha ucuza bulabiliyor. Sahaf arkadaş tanıdık vs illa gibip sıfırını orjinalini almaya gerek var mı tartışılır. Hem o zaman kişiler arası samimiyet falan öyle cicilikler yaşanıyor. Kitap alıp vererek tanıştığım kız arkadaşlarım oldu misal. Aldığım kitapları hiç okumadım orası ayrı...
İllegal bir şeyi savunan yok zaten.Sadece Türkiyede ekitap uygulamasının çok başarılı olabilecegini somut örneklerle savundum.Bir kitabın e kitap olarak onbinlerce kez indirilmesi "benimde tanıdıklarım var hiçbiri kitap okumuyor" "zaten olsada kimse okumaz" sözlerini tamamen gereksizleştirir. Zararı olmayıp faydası olan , özellikle son yıllarda adeta şaha kalkmış , kullanılan ülkelerde okuma oranını arttırmış bir uygulamanın negatif yönlerini bulmaya çalışmak , ne gerek var zaten kitap alan okur demek , gelenekçi anlayışı yıkamamak maalesef bize özgü birşey olsa gerek.Şu ben telefondan okumam yaklaşımını ayrı degerlendirirsek size bu kitap 40 lirayada satılıyor 5 lirayada satılıyor hangisini almak istersin diye sorulursa cevap belli diye düşünüyorum.8 kat ucuza satılırsa talep elbette ki artar.Telefondan okuma olayına gelirsek şahsen ben yaklaşık 1 saatlik okumadan sonra rahatlıkla alıştım.E kitap yer kaplamaz, kitabın kirlenmesi yırtılması riski yoktur ( ki ben çok takıntılıyım bu konuda) Her yerde rahatlıkla okunabilir , şuanda da yüzlerce farklı e kitap uygulaması var zaten.Saglık konusuna gelirsek şuanki teknolojik aletlerin neredeyse hepsi zararlı ışınları engelleyen özel cam bulunduruyor ( ha çinden 30 tl ye telefon alırsın o ayrı).Tek sorun ekran küçük oldugunda göz sabit kaldıgı için göz uyuşuklugu meydana geliyor bu da ekranın göze uzaklıgını ayarlayarak ve okuma süresini abartmayarak engellenebiliyor.Birde telefonun baz istasyonuyla iletişim kurdugu dalgalar var.Bu konuda çok farklı düşünceler var fakat zaten çogumuz her an telefonu yanımızda taşıyoruz.Son olarak ben yıllardır kitabı elime aldım basılı kitabı hiçbir şeye degiştirmem derseniz elbette diyecek bir şey yok tercih meselesidir
Bir kitabın e kitap olarak onbinlerce kez indirilmesi "benimde tanıdıklarım var hiçbiri kitap okumuyor" "zaten olsada kimse okumaz" sözlerini tamamen gereksizleştirir.
Öncelikle adabını topla.Düzgün konuşmayı ögren.Kimseye öyle saçma sapan yakıştırmalarda bulunma.Boşver e kitabı filan önemli deil senin iyi bir terbiye dersine ihtiyacın var.Önce bak bakalım yukarıya kaç kişi fikirlerini paylaşmış.Sonra bir daha bak sana özel herhangi bir şey söylemiş miyim? Gelip sanki sesini kısmışım gibi adeta hakaret kusuyorsun! Bu konuyu tartışma konusu olarak açmamıştım sadece konu hakkında birçok yerden okudugum bazı bilgileri paylaşmak istedim.Sende geldin fikirlerime karşı çıktın tamam güzel , peki bak bakalım benim sana verdigim yanıtlarda herhangi bir hakaret, terbiyesizlik var mı? Okuma alışkanlıgıyla ilgili birkaç yorum oldu bende gazeteden aldıgım bilgiyi burda paylaştım ,ne hangi yorumu kimin yaptıgına baktım ne de kimseye karşı şahsi bir cümlede bulundum.Sense gelmiş sorunlusun diyip saçma yakıştırmalarda bulunuyorsun.Tartışmanın ne oldugunu söyleyecek söz bulamayınca hakarete başvuran senin gibi yoz birinden ögrenecek degilim.Bir daha da saçma bir konu yüzünden şahsıma hakarette bulunacaksan özelden yaz bende karşılık vereyim.Burayıda kirletme!
filan önemli deil senin
Sizli bizli konuşulan günleri özledim. E-kitap olayıysa bence çok avantajlı. Konuda yetkin değilim ancak güzel birkaç özelliğini duymuştum. Okuduğunuz yerin altını çizmek, binlerce veri yüklemek vs. Yer tasarrufu konusunda da bir hayli yararlı.