Anne McCaffrey aramızdan ayrıldı…

anne mccaffrey
1926 - 2011

Ülkemizde Pern Serisi ile tanınan, fantastik edebiyatın ünlü yazarlarından Anne McCaffrey, İrlanda’daki evinde geçirdiği felç sonucu 85 yaşında aramızdan ayrıldı. GalleyCat Yayınevi, Random House ile birlikte bu üzücü haberi doğruladı.

McCaffrey‘in kariyeri 1967 yılında yazdığı Restoree adlı romanla başladı. Pern Serisi ile sadık bir okur kitlesi kazandı. Kasım ayından itibaren kişisel web sayfasında okurlarının mektuplarını yanıtlıyordu.

İlk romanı Restoree, 1950 ve 60’larda yayınlanan bilimkurgu kitaplarındaki absürt ve gerçek dışı kadın betimlemelerini protesto etme amacıyla yazılmıştı. Bununla birlikte içerdiği daha derin konu ve dünyalar açısından Bayan McCaffrey’in yazarlık yeteneğini en iyi sergileyen eserler “Şarkı Söyleyen Gemi” ve 14 kitaplık Pern serisidir. Ömrü boyunca 100’e yakın kitap yazmıştır.

McCaffrey, 1 Nisan 1926 yılında Cambridge, Massachusetts’de doğdu ve 1970’te İrlanda’ya taşındı. 60’lı yılların sonunda Hugo ve Nebula ödüllerini kazanan ilk kadın yazar oldu. 2006 yılında Bilim Kurgu Onur Listesi‘ne dahil edildi.

Blog sayfasında yazar olmak isteyenlere şöyle bir tavsiyede bulunmuştur:

“İlk olarak – okumaya devam edin. Yazarlar okuyucudurlar. Yazarlar aynı zamanda yazamayan insanlardır. İkinci olarak kitabınızın yayınlanmasını istiyorsanız Heinlein’in kurallarını izleyin: “1. Yazın. 2. Bitirin. 3. Yayıncılara yollayın. 4. Biri size bir çek gönderinceye kadar yollamaya devam edin. Bunun çeşitli varyasyonları olsa da genel olarak işe yarar.”

Sağlık durumu el vermediği halde McCaffrey, Dragon*Con gibi çeşitli bilimkurgu ve fantezi toplantılarına katılmayı sürdürmüş, sık sık yazar adaylarının çalışmalarını överek onları cesaretlendirmişti.

Ailesi, yakınları ve tüm fantazya okurlarının başı sağolsun. Daima önemli olacak ve saygıyla anılacaktır…