Edirne Kitap Fuarı Başladı

edirne kitap fuari top

Bu yıl ilk kez organize edilen Edirne Kitap Fuarı‘nın açılışı yapıldı. 32 yayınevinin, 35 de yazarın katıldığı fuarın onur konuğu Onur Öymen oldu.

Edirne Belediyesi öncülüğünde, Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi’nin katkılarıyla bu yıl ilki düzenlenen ‘Edirne Kitap Fuarı’, Ayşekadın’daki Tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda açıldı. 11-17 Ekim tarihleri arasında kitapseverleri ağırlayacak olan fuarda 32 yayınevi ve 35 yazarın eserleri sergilenecek.

Fuarın açılışı 11 Ekim Perşembe günü saat 13.00’te Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda yapıldı. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Edine Belediyesi Halk Oyunları ekibi de gösteri yaptı. Vali Hasan Duruer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve çok sayıda daire müdürünün de katıldığı açılışın onur konuğu CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen oldu. Öymen, açılış sonrası protokolün isteğini kırmayarak “Demokrasiden Diktatörlüğe” isimli kitabını imzalayarak Vali Duruer, Başkan Sedefçi ve Rektör Yörük için imzaladı.

edirne kitap fuariFuarın açılışında konuşan Vali Hasan Duruer, “Değerli entelektüel insanlar” diye seslendiği Edirnelilere kültür ve sanat konusunda müjdeler verdi. Edirne’nin mazisinden ötürü birçok tarihi esere ev sahipliği yaptığını kaydeden Vali Duruer, “Biz bu eserlerin tamamını miras olarak görüyoruz ve bu doğrultuda tek bir taşı bile koruyacağız. Bu şehri, kültür ve sanat şehri yapmalıyız. İşe ilk olarak şu an içerisinde bulunduğumuz binayı Trakya Üniversitesi’ne devrederek başladık. Sarayın mutfağını da müze yapmayı hedefliyoruz. Hıdırlık Tabyası’nı da ayağa kaldırıp Balkan Savaşları’nın 100’üncü yılına kadar yetiştireceğiz. Ayrıca tüm dünyaya mal olmuş ancak Edirne’nin çok iyi tanımadığı İlhan Koman’ın evini de müze yapmak istiyoruz. Kapanan Kent Müzesi’ni canlandıracağımız gibi Edirne Kütüphanesi’ni de kuracağız” dedi.

Okuma konusunda toplum olarak epey geride olduğumuzu da ifade eden Vali Duruer, Hamdi Sedefçi tarafından kendisine verilen teşekkür plaketini de kabul etmeyip, “Plaketleri birbirimize vermenin bir anlamı yok. Bu plaketler, hak eden sanatçı insanlarımıza verilmeli” diye konuştu.

Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise Edirne Belediyesi olarak yıllar önce bu tür bir organizasyon yaptıklarının altını çizerek, “Epey ara verdikten sonra Edirnelilerin kültür ve sanata olan ilgisini görüp ateşi yıllar sonra tekrar yaktık. Edirne halkı için ne yapsak azdır anlayışından yola çıkarak birçok kültür festivali yapıyoruz. Bildiğiniz gibi Selimiye ve Kırkpınar UNESCO listesinde. Şimdi de 5-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz Hıdrellez Festivali’ni, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne sokmayı hedefliyoruz. Ayrıca klarnet, ciğer, bando gibi birçok festivalimize Eğitim ve Kültür Festivali’ni de eklemek istiyoruz. Bu festival için düşündüğümüz tarih 26 Kasım. Arkadaşlarımız bu konuda çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük de böyle bir festivalin kültür kenti Edirne’de yapılmasının çok anlamlı olduğunu belirterek kervansarayın üniversiteye verilmesine öncü olan Vali Hasan Duruer’e de teşekkürlerini sundu.

11-17 Ekim tarihleri arasında açık kalacak ve 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek olan fuara 32 yayınevinin yanı sıra 6’sı Edirneli toplam 35 yazar katılıyor. Bir hafta boyunca Edirneli kitapseverler tarafından ziyaret edilebilecek olan fuarda konferans ve şiir dinletileri de yapılacak.