Iain M. Banks Kitaplarındaki Uzay Araçlarının Adları Gerçeklerine Aktarılıyor

iain m banks

Elon Musk adıyla başlıyoruz haberimize. Yüzyılımızın en önemli mühendis, mucit ve girişimcilerinden biri o. PayPal ve Tesla Motors’un kurucu ortaklarından biri olmasının yanı sıra, insanları uzaya taşıması ve uzayı daha da derinlemesine keşfetmeyi hedeflenen SpaceX’in de kurucusudur. SpaceX ciddi anlamda elon muskMars’ta bir koloni kurulup kurulamayacağı üzerinde çalışırken, kurucusu Elon Musk geçtiğimiz günlerde oldukça anlamlı bir tweet attı.

Uzayla ilgilenen ve bu alanda çalışan pek çok mucit gibi, Musk da bilimkurguya uzak bir isim değil. Kendisine ve ününe yakışacak biçimde eserlerini özümsediği ustalarını unutmuyor ve bakın 23 Ocak’ta attığı tweette ne diyor:

IMB’nin anısına… Huzur içinde uyusun.

— Elon Musk (@elonmusk)

Ve devam ediyor:

İnşası süren Batı Yakası insansız uzay aracının adı “Tabii ki Seni Hala Seviyorum” (Of Course I Still Love You) olacak.

— Elon Musk (@elonmusk)

Iain M. Banks’in dilimize maalesef çevrilmemiş muazzam serisi Culture’dan (Kültür) geliyor isim. Tabii ki Seni Hala Seviyorum (Of Course I Still Love You) ve Sadece Talimatları Oku (Just Read the Instructions) gezegen büyüklüğünde ve hisli iki yıldız gemisinin adıdır.

cebirciHemen bir ufak hatırlatma yapalım. Dilimize halen çevrilmemiş bu muazzam seri 2011’de 60.000 okurun oylarıyla seçilmiş En iyi 100 Fantastik ve Bilim Kurgu Kitabı listesine de girmişti.

Eşekarısı Fabrikası, Kanal Düşleri, Rock Laneti ve son olarak Nisan 2014’te dilimize kazandırılan Cebirci kitaplarıyla tanıyoruz biz bu büyük yazarı. Ama şu anda sadece Cebirci kitapçılarda bulunabilir halde. Diğerleriyse tükenenler kuyusunda ulaşamayacağımız derinliklerde…

Ancak bu Iain M. Banks’in adını “göklere” yazdırışının tek örneği değil! 2013 yılında kaybettiğimiz ustamızın ardından Asteroid 5099’a Asteroid Iainbanks adı verilmişti.