The Malazan Book of the Fallen’ın Türkçe Yayın Hakları Kimde Dersiniz?

malazan-book-of-fallen

Steven Erikson imzalı, dünyayı kasıp kavurmuş ama bir türlü bizlere konuk olamamış The Malazan Book Of The Fallen serisinin telif hakkının kimde olduğu sonunda netlik kazandı!

ilk kitabı 1999 yılında yayınlanmış ve 2011 yılında da The Crippled God adlı onuncu ve son cildi yayınlanarak sevenlerine veda etmiş olan The Malazan Book Of The Fallen, aynı zamanda 2011’de 60.000 okurun oylarıyla seçilen En İyi 100 Fantastik ve Bilimkurgu listesinde de yer almıştı.

Forumumuza ve portalımıza bu serinin dilimize çevrilip çevrilmeyeceği konusunda sayısız soru geldi yıllar içinde. Bizler de Kayıp Rıhtım olarak aynı merakı ve heyecanı paylaşıyorduk. Çevrilmesini geçelim, telifinin bile hangi yayınevinde olduğu belli değildi. Telifi alan yayınevi bu konuda herhangi bir açıklama yapma gereği duymuyordu zira. Öte yandan özellikle forumdaki sorulara fantastik edebiyat türünde yayın yapan çoğu yayınevi yetkilisi seriyi yayınlamak istediklerini, fakat telifinin çoktan başka bir yayınevi tarafından alındığını söylüyordu. Ve bu konu yıllarca belirsizliğini korudu. Biz eseri okumak isteyen okurlar olarak da çoktan umutsuzluğa kapılmaya başlamıştık.

Geçtiğimiz günlerde ise bu konuda bir gelişme oldu. Her sene Frankfurt’ta, pek çok yayınevinin yabancı kitapların telifleri hakkında görüşmeler yaptığı bir fuar düzenlenmekte. Buna bağlı olarak buradaki internet sitesinde The Malazan Book Of The Fallen serisinin dünya genelindeki telifini almış yayınevlerini gösteren bir dokümana rastladık. Serinin Türkiye’deki yayın haklarını almış yayınevi olarak da Beyaz Balina Yayınları görünüyor!

Daha çok gençlik ve çocuk türünde fantastik kitaplar yayınlayan bir yayınevi Beyaz Balina Yayınları. Bu türde en çok John Flanagan’ın Gölgelerin Efendisi serisiyle biliniyor. Ancak üyelerimizden birinin kendilerine attığı mail sonucu da telifin kendilerinde olduğunu doğrulamışlar, fakat ne zaman basacakları konusunun belirsizliğine değinmişlerdir.

Evet, Beyaz Balina Yayınları yakın zamanda seriyi yayınlar mı bilmiyoruz, ama biz fantastik edebiyat okurları olarak daha fazla beklemek istemiyoruz. Umarız en kısa zamanda serzenişimize kulak verilir ve Steven Erikson’ın bu muazzam eserini bir an önce okuma şansını elde ederiz.