Türk Edebiyatı Tarihinde Fantastiğin Yerini Bu Kitapla Öğreneceğiz!

fantastik roman header

Fantastik Roman 1876 – 1960: Türkçe Edebiyatta Varla Yok Arası Bir Tür adlı eserle birlikte, Osmanlı dönemi bilimkurgusundan sonra, şimdi de sıra Türk edebiyatındaki fantastik eserlere geliyor. Böyle bir eseri bizlerle buluşturan isimse yine İletişim Yayınları olarak karşımıza çıkıyor.

Pelin Aslan Ayar, Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde Yrd. Doçentlik yapan bir isim. Bu neden önemli? Çünkü bu, yepyeni inceleme kitabında akademik bilgilerle baş başayız demek!

İletişim Yayınları ilk olarak Osmanlı Bilimkurgusu: Fenni Edebiyat adlı eserle köklerimizde yatan bilimkurgu temellerine değinmiş ve Seda Uyanık gibi alanında uzman bir ismin akademik veriler taşıyan incelemesini bizlerle buluşturmuştu. Şimdiyse sıra fantastikte!

Ne mutlu ki köklerimizde fantastiğin de izleri var. Bunlarınsa Pelin Aslan Ayar’ın aktarımıyla iyice farkına varacağız. Hatta tam bu noktada kitabın tanıtımına bakıp biraz fikir edinelim.

Edebi bir tür olarak fantastik roman Türkçede ne zaman ortaya çıkmıştır? Hayal ve hakikat arasında gezinen, ‘olağanüstü’nün ansızın olağan hayata dahil oluverdiği metinler Türkçede kendisine nasıl bir yer bulmuştur?

fantastik romanPelin Aslan Ayar, Fantastik Roman’da bu soruları ele alıyor. Toplumsal çalkantılarla fantastik türün örneklerindeki tarihsel izleklerin kesişip kesişmediği meselesine eğiliyor. Ahmet Mithat, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Peyami Safa, Peride Celal, Refik Halit Karay, Kerime Nadir, Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından yazılan fantastik roman örneklerini hayal-hakikat, mistisizm-pozitivizm eksenlerine mesafeleriyle ve bazen de niye eksen dışında kaldıklarını ele alarak araştırıyor. 19. yüzyıldan 1960’lara ve sonrasına dair genel bir değerlendirmeyi de ekleyerek fantastik romanın Türkçedeki olağanüstü macerasını anlatıyor…

İletişim Yayınları’ndan çıkan eserin editörlüğünde Kerem Ünüvar adını görüyoruz. Düzeltiyse Remzi Abbas’a ait.

Dilerseniz İletişim Yayınları’nın sitesinde bu kitaba dair bulunan ön okumaya da göz atabilirsiniz. Biz şiddetle tavsiye etmiş olalım. Çünkü halen daha hak ettiği değeri göremeyen bu türlerin tam da böyle incelemelere ihtiyacı var.